Nezvalova generace už neoslovuje

Nezvalova generace už neoslovuje

Tisk

basne II nezval 200Vítězslav Nezval je spolu s Jaroslavem Seifertem považován za předního představitele českého poetismu. Upřímně nechápu proč. Ano, samozřejmě Edison nebo Akrobat jsou kouzelnými výtvory, ale ne všechna jeho tvorba stojí za to a je mnohdy přeceňována stejně jako i jiní čeští literáti! Mimochodem, vynikajícím vědcem zabývajícím se přeceňováním české literatury je anglický profesor pan Robert B. Pynsent, jenž rád pobuřuje svými myšlenkami i názory na českou literaturu (zabývá se například samizdatovou a exilovou literaturou). Momentálně vyučuje slavistiku a bohemistiku v Londýně.

Druhý svazek básní Vítězslava Nezvala tvoří jeho tři sbírky. První je Žena v množném čísle (1936), následuje Praha s prsty deště (také 1936) a celou knihu zakončuje Absolutní hrobař (1937), za kterým následuje ještě shrnující komentář. Jak můžeme tedy vidět, pohybujeme se v druhé polovině třicátých let dvacátého století.

Nebudu vám lhát. Při čtení jsem se mnohokrát nudil a dokonce jsem i několikrát usnul. Samotné verše se mi zobrazovaly pouze jako obrazy bez nějaké hlubší vzájemné spojitosti.

Abych však jen nehanil, velice se mi líbila sbírka Praha s prsty deště, jež mi asociovala vzpomínky na Prahu, do níž se pokaždé rád navracím, a v knize jsou místa vybarvena tak, že je máte přímo před očima, a tedy tou onou spojitostí je právě naše drahá stověžatá Praha. V dalších dvou knihách bohužel se mi již tolik básní nelíbilo. Našlo se jich pár, ale ty ani zdaleka nemohly přebít můj konečný názor.

V české literatuře podle mě existují daleko lepší autoři i díla, než zde rozebíraný Nezval. Má duše vždy zaplesá, když otevřu Erbenovu Kytici, Sládkovy Básně nebo podle mě nepřekonatelné Nerudovo Hřbitovní kvítí. Je jasné, že zde zmínění autoři byli různými osobnostmi i charaktery a jejich dílo se velice odlišuje, ale zkrátka Nezval ve mně nedokáže v mnohých případech vyvolat pocity jako výše zmínění autoři.

Bohužel u mě Nezval tímto spadá do průměru literatury u nás a myslím si, že ona slavná éra se vytrácí čím dál tím více, a mou generaci, i generace následující, ve většině případů již neoslovuje a asi ani už neosloví.

basne II nezval

Básně II (Žena v množném čísle, Praha s prsty deště, Absolutní hrobař)
Vítězslav Nezval

Editor: Milan Blahynka
Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Vydal: Host
Vyšla: 2012
Hodnocení: 50/100

Zdroj foto: Nakladatelství Host


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Zjistěte, jak zapůsobily Tiché roky na jejich audioknižní interprety

Tiche roky rozhovor 200Audiokniha s novinkou oblíbené české spisovatelky Aleny Mornštajnové s názvem Tiché roky vychází současně s knižní verzí. Přečtěte si rozhovor jejich interpretů Kláry Suché a Miroslava Hanuše.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Destrukční deník

destr 200Pokud někdy tápete, čím podarovat své nejbližší, mám pro vás skvělý tip! Knižních titulů je na internetu dostatek, přesto si neodpustím také vám jeden doporučit. Jak by se vám líbilo, být protentokrát se svým knižním dárkem jedineční? Co takhle kni...


Literatura

Víkend v Londýně jako perfektní oslava čtyřicetin

vikend v londyne 200Jan Folný se do čtenářského povědomí zapsal svou na první pohled kontroverzní povídkovou knihou Buzíčci. Na mě tehdy udělala velký dojem, a proto jsem měla radost, když jsem v nabídce nakladatelství Host zahlédla další jeho poč...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Lidé podpořili snímek o bratrech Mašínech. První klapka padne už na začátku srpna

masin 200Celovečerní snímek o bratrech Mašínech režiséra Tomáše Mašína, scénáristy Marka Epsteina a producenta Petra Bílka dostal zelenou. Lidé tvůrcům v crowdfundingové sbírce na portálu HitHit.cz na jeho výrobu poslali více než jeden a půl milionu korun. V t...