Krysáci jsou zase spolu a zase je s nimi fajn

Krysáci jsou zase spolu a zase je s nimi fajn

Tisk

Krysaci-jsou-zase-spolu200Daleko na Moravě, uprostřed valašského království, na malém smetišti poblíž Vizovic žili dva krysáci – Hubert a Hodan. Bydleli v útulných zásuvkách starého šicího stroje s výhledem na vysavač. V šicím stroji s nimi bydlel i sádrový trpaslík Ludvík. Ten byl ze všech tří nejmoudřejší – neříkal tak ani tak, ale dobře věděl, že na jeho slova dojde. (strana 5)

 

Večerníček ze smetiště – kdo by se byl nadál, že se stane hitem rodinným. Kdo by věřil, že příběhy dvou krys a jednoho potkana, i když laboratorního, natolik zaujmou. Když se však spojí dobrý scénář, pěkné výtvarné pojetí a skvostný přednes vypravěče (Bolek Polívka), získají i nepříliš vábní živočichové a nepříliš honosné prostředí na půvabu. Tak vznikl večerníčkový seriál, který dětem ukázal smetiště jako svět, jenž přeje báječným dobrodružstvím. Také tak trochu ukazuje, že i nepotřebné věci se mohou stát potřebnými, pokud pro ně někdo najde využití.

Krysaci1

Edice České televize přišla v roce 2011 s první knižní podobou tohoto animovaného seriálu. Letos přidala druhý díl, ve kterém se malí čtenáři setkají s dalšími kamarády povedené trojice, vlastně čtveřice. Poznají ještě raka Vincenta, ježka Pančošku, zlatohlávka Záhoře, cestovatele holuba Emila, žábu Dášu, červotoče Artura, netopýra Floriána, nepřátelského kocoura Bruna, stonožku Viktórii, ještěrku Karlu, pavouka Pecha, slepýše Ivana a rodinu švába Ďodi. Autoři neopomněli ani na Opravník omylů, aby ujasnili některé nejasnosti, kterých se Hubert, Hodan či Eda ve svém vyprávění dopustili.

Krysaci2 raketa

V třinácti kapitolách se všichni také dozvědí, jak je velice důležitá hygiena – Hodan, Hubert, Eda i sádrový Ludvíček se neopomenou den co den řádně umýt, vyčistit si zoubky a teprve pak pílit za dobrodružstvím. Všechny příhody jsou o velkém kamarádství, ukazují, jak si mají přátelé pomáhat a jak by měli občas jeden druhému ustoupit, je-li to zapotřebí.

Na malém, ale krásném valašském smetišti vypuklo ráno. Bylo po dešti. Slunce se prohryzalo mlhou stoupající z polí, luk a lesů.
CRRRRRRR! zazvonil budík a ze šuplíků vylezli krysáci Hubert a Hodan s potkanem Edou a pustili se do ranní hygieny. Vyčistili si zuby, osprchovali se, vyhřebelcovali si kožíšky a dopřáli si mydlinkovou lázeň.
„Pohodička, pánové, co?“ liboval si Eda. „Ani nevíte, jak jsem rád, že nejsem člověk, ale potkan. Lidi už dávno kmitají v práci a my si tady hovíme v mydlinkové lázni. Sladký život! Dobře jsme si je ochočili, starají se o nás, živí nás, a dokonce o nás natáčejí večerníčky! Ale aby nezvlčili!“ (strana 62)

krysaci 4

Za velmi velký přínos pokládám, že autoři scénáře seriálu svěřili přepis jednotlivých dílů do knižní podobu zkušenému Jiřímu Žáčkovi, který dodal příběhům ten správný literární šmrnc. Bohatý jazyk, příjemná nadsázka, humorné přebrebty, to jsou atributy Žáčkova jazyka, který dobře ví, že děti nejsou hloupé, jen méně zkušené, a je třeba s nimi mluvit normálně, tím míním nežvatlavě, skoro dospěle. Vtipné hlášky pak baví i dospělé, proto se nebrání takové příběhy číst dětem před spaním. Dobře se tak baví úplně všichni!

Nedílnou součástí graficky velmi zdařilé knihy je mapa smetiště, na které si všichni ujasní, kde se to které dobrodružství odehrálo. Je příjemné po ní putovat od starých kamen k lednici a třeba si i vymýšlet nová dobrodružství povedených brachů.

Krysaci-jsou-zase-spolu

Název: Krysáci jsou zase spolu
Autor: Jiří Žáček
Ilustrace: Ivan Mraček
Vydáno: 2013
Stran: 88
Vydalo nakladatelství: Edice ČT
Hodnocení: 99 %

Zdroj foto: www.albatrosmedia.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Matěj Homola: „S fanynkami jsme měli vždy krásné a kolikrát nadstandardní vztahy. Nerad bych zabíhal do detailů, toto tajemství si střeží každá kapela.“

wohnout homola200Kdo by neznal kapelu Wohnout. Energičtí kluci s výraznými texty a rychlou rytmickou muzikou. Když je slyšíte hrát live, tak vaše nohy zkrátka nezůstanou v klidu a než se nadějete, skáčete jak střelení. Vy si teď můžet...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vlčí stopy: Můj život s vlčí smečkou

vlci stopyOstravská rodačka Tanja Askani je žena, která doslova běhala s vlky. O svém životě s vlčí smečkou napsala dojemné vyprávění doprovázené nádhernými fotografiemi zvířat a přírody. Knihu vydalo nakladatelství Mladá fronta.


Literatura

Benedikt XVI. Můj duchovní testament

benedikt testament 200Bývalý papež Benedikt XVI. je významnou postavou světové historie, jejíž význam teprve zhodnotí čas. Papežem se stal v roce 2005 po smrti Jana Pavla II. a rezignoval 28. února 2013. Je velice plodným autor...

Divadlo

Novým rektorem JAMU bude MgA. Petr Michálek

jamu michalek 200Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění byl při dnešním zasedání zdejšího akademického senátu zvolený Mg.A. Petr Michálek, který se této vrcholné akademické funkce ujme počátkem února 2022.

...

Film

V Dominikánské republice řádí černý démon a Petr Jákl se jede na něj podívat…

Petr Jakl200Sotva jsme vstoupili do nového roku producent a režisér Petr Jákl už je zase v jednom kole a míří do Dominikánské republiky, kde až do konce ledna řádí zlověstný černý démon. Podobu prehistorickému tvorovi vtiskl podobu americký filmový režisér a ...