Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Deník plný vulgarismů. Rok se sprostou matkou

Tisk

Denik-sproste-matky200Vytvořit literární dílo, jehož poetika stojí na kumulaci pravidelně se opakujících vulgarismů, nadávek a capslockových odstavců soustavy sprostých slov, je nepopiratelně originálním počinem.

 

 

 

Troufám si říci, že set sprostých slov a vulgarismů existujících v českém jazyce je tu čerpán celý. Nabízí se představa, jak to musí vypadat v anglickém originále, když je angličtina jazyk oproti češtině výrazově chudší. Nicméně žijeme v 21. století a s trochou vulgarismů v umění se dokážeme vypořádat.

Ptáte se, kdo ona sprostá matka je? Je to žena z amerického předměstí. Stará se o domácnost, dva lehce problematické syny (z nichž jeden rád zakládá požáry, ať už doma či jinde, a potřebuje pravidelná sezení u terapeuta), o mlčenlivého manžela (který podle všeho více než rodinu miluje svou sbírku kondenzátorů) a o chátrající domácnost. Že se jedná o skutečně moderní matku poznáme třeba tím, že své pubertální syny trestá povinnou půlhodinkou četby denně. Také ji více trápí veverky, které ji (podle jejích slov) okukují, než modré zbarvení moči jejího syna.

Řeší běžné problémy jako je výchova dětí a udržení chodu domácnosti. S protijedoucími problémy se vyrovnává po svém. Nadává. Hodně. Říci „nadává jako starý námořník“ by se dalo považovat za roztomilý eufemizmus. Nelze jí však upřít notnou dávku vtipu v sarkastickém glosování událostí.

Autor „nadávací pasáže“ vyznačuje caps lockem, což ovšem postupně vede k přeskakování těchto někdy až půlstránkových pasáží. Čtenář totiž ví, co v nich je, a upřímně, je to pořád to samé.

Nějakého hlubšího sdělení se v knize nedoberete. Je psána formou deníku, což jí propůjčuje značnou čtivost a jednoduchost. S Matkou prožíváme celý rok, který začíná 1. lednem, a sledujeme s ní každý den.

Často, když se snaží autoři popsat vnitřní svět postavy, jež je opačného pohlaví, nebývá výsledek věrohodný. Zde je autorem americký novinář a spisovatel Ian Frazier. Jeho postava Matky je drsná, ale nutno uznat, že nitro ženské psychiky se mu na papíře vystihnout podařilo velmi úspěšně.

Jen co vstřebáte porce vulgarit, začnete se bavit. Deník střídá jen dvě polohy - vtipné a nudné. Ty jsou v relativně vyváženém poměru. Nic víc než prostou zábavu s trochou nadávek od knihy nečekejte. I tak má však potenciál vám zpříjemnit nejeden večer.

Nakladatelství, které knihu vydalo, v tomto případě vystihuje své motto - beletrie pro ženy s nadhledem.

Denik-sproste-matky

Deník Sprosté matky

Autor: Ian Frazier
Překladatel: Naďa Funioková
Nakladatelství: Jota
Vazba: Pevná
Počet stran: 290
Hodnocení: 70/100

Zdroj foto: jota.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Seriál k měsíci čtenářů: Knihovny pro K21, Praha-Klánovice


brezen-mesic-ctenaru 200Regály plné knih, u počítače dáma či pán, který obřadně přebírá vracené knížky a zapisuje nově vypůjčené. Místnost specificky vonící – tak voní jenom tištěné publikace, stojící jako vojáci v řadách. V sále tichý šu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Knihkupectví Karolinum krade jako straka

dramaticka tvorba200Pokud nějakou tuzemskou knihu nemůžete v běžné síti knihkupectví sehnat (protože velkodistributor Kosmas ji nenabízí), objednejte si ji raději u vydavatele. I poštovné, které zaplatíte, je pořád levnější než přirážka, kterou si ú...


Literatura

Klaudie na rozcestí: chce dítě a je jedno s kým

klaudie200Nakladatelství Motto ve společnosti s Albatros Media přináší čtenářkám, které mají rády příběhy o partnerských a rodinných vztazích, již třetí knihu Beáty Matyášové. I tentokrát začíná jméno hlavní ...

Divadlo

Listopadová D21

divadlo 21Divadlo D21 má v posledních dnech skutečně napilno. Blíží se premiéra Gulliverových cest, listopadový program je nabitý a stále roste obliba tohoto koutku divadelní kultury známého i jako divadlo Malé Vinoh...

Film

9. ročník středoevropského festivalu 3KinoFest již za necelý měsíc

3Kinofest perexCentrum Prahy láká na světové filmové premiéry, filmy nominované na Oscara a výjimečné debuty středoevropské kinematografie. Slavnostní odhalení nově objeveného obrazu Tamary Lempické se také odehraje ve světové premiéře. Secesní pasáž ve Vo...