Johanka z parku – nová knížka Ivony Březinové

Johanka z parku – nová knížka Ivony Březinové

Tisk

Johanka  z  parku200Miloš, Leoš a Oldřiška to nemají vůbec jednoduché. Babička Hermína, která dosud byla celkem normální a chovala se babičkovsky, trávila s nimi svůj čas, najednou tu a tam záhadně zmizí z domu. Ale to není všechno – ona začala nosit na hlavě koupací čepici s bambulí, někdy si dokonce půjčuje kolečkové brusle nejstaršího Miloše. To se musí rozlousknout.

 

Jako děti dopravního policisty sourozenci vědí, že se má pomáhat a chránit. Babička asi potřebuje chránit a třeba i pomoct, proto ji začnou sledovat. Velmi podezřelé se jim zdá třeba to, že se stařenka neustále ptá po knoflících… Brzy děti odhalí, že babička se snaží vyřešit rodinné prokletí a že jí má pomoct Johanka z parku. Kdo to asi je?

„Já se z vás asi zblázním,“ chytil se Miloš za hlavu.

„Neunáhluj se, Milošku!“ křikla z větví babička Hermína. „Oldinka to myslela dobře. Ale já mám na mysli úplně jinou Johanku.“
„Jo? A jakou?“
„Johanku z parku.“
„Ona… ona je teď někde poblíž?“ zeptal se Miloš s nadějí v hlase.
„Určitě,“ zakývala babička hlavou tak horlivě, až spadlo několik šišek. „Ona tu totiž bydlí.“
„Bydlí v parku?“ nadchl se Leoš. „To bych možná taky bral. A kde přesně bydlí?“
„No, to tak úplně nevím,“ přiznala babička. „Může být prakticky kdekoliv.“
(strany 34 a 35)

Johanka babicka s umyvadlem

Nakonec se ukáže, že záhadná kamarádka babičky Hermíny je veverka, která umí spoustu zajímavých věcí – dorozumívá se telepaticky s člověkem, zná taje fyziky, chemie i přírodních věd a tak trochu kouzlí. Johanka záhadu rozlouskne jako oříšek a babička Hermína konečně může splnit slib, který kdysi dala svému dědečkovi Mojmírovi.

„Přece jen jsme to dokázali,“ řekla spokojeně veverka Johanka z parku.
„To proto, že nás na to bylo víc. A taky díky tobě, Johanko,“ pohladila babička Hermína veverku. „Děkujeme ti.“
„Slíbila jsem ti pomoc, Hermíno, A sliby se mají plnit.“
(strana 86)

Nový příběh Ivony Březinové je o nesplněném slibu. Onen závazek se zdá být zpočátku zdánlivě snadný, nepodstatný, jenže časem se z jeho nesplnění stane veliký problém. Tak to máme ostatně všichni. Často se říkává: slibem nezarmoutíš. Jenže když má dojít na splnění slíbeného, ouha, nejde to až tak lehce. Se sliby to není jednoduché. A to chtěla autorka dětem ukázat pomocí veselého vyprávění. Příběh tří dětí a jedné babičky je ztřeštěný, plný bláznivých nápadů a vtipných situací. Ale stále se v něm vine právě ten jeden jediný úkol – splnit daný slib.

Johanka padajici tasky

Pátrání po příčině rodinného prokletí si malí čtenáři užijí. Určitě se lehce ztotožní s postavami sourozenců, kteří tvoří povedené trio. Ivona Březinová opět vykreslila uvěřitelné postavy. Jsou to děti z masa a kostí. Stejně se jí vyvedli i rodiče a babička. Míra nadsázky v jejích postavách je únosná a nezbytnělá. Dalším přínosem jsou dialogy. Nikde nedrhnou a každá replika odpovídá věku své postavy. To, co se stalo Milošovi, Leošovi, Oldřišce a babičce Hermíně se může stát, s přimhouřenýma očima, každému z nás, každý přece můžeme pomáhat babičce se splněním jejího slibu. Třeba hned potom by došlo na závazky vlastní. A o to autorce určitě jde. Abychom si uvědomili – malí, velcí – jak je důležité splnit slíbené, vždyť sliby se mají plnit.

Knížku s bláznivým příběhem ilustrovala Markéta Vydrová. Obrázky vesele dokreslují povedené pátrání. Ale k podobě knihy přece jenom drobnou výtku mám. Podbarvení stran, které vypadají, jako by byly omítnuté, ruší při čtení. Stránky vypadají působivě, to je pravda, ale písmenka se občas mezi šmouhami ztrácejí a nelehce se čtou. Možná méně „flíčků“ by usnadnilo čtení, i když je jasné, že by asi umírnění narušilo působivou grafickou podobu.

Já jsem však přesvědčena, že knížky by se měly především číst…

Johanka  z  parku

Název: Johanka z parku
Autor: Ivona Březinová
Ilustrace: Markéta Vydrová
Vydáno: 2012
Stran: 88
Vydalo nakladatelství: Albatros
Hodnocení: 80 %

Zdroj foto: Albatros média


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Pro duši autora je psaní jako pro tělo člověka dýchání

archiv Lucia BraunováJiž v dětském věku si ráda vymýšlela příběhy a když se naučila psát, tak je přenesla na papír. V roce 2014 vyšla Lucii Braunové první kniha Nič krajšie už nepríde a psaní už neopustila. Letos jí...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Příběh oděný do pravého leopardího kožichu
kozichV červnu vyšel Haně Kolaříkové (*1971) psychologický román s dějinným podtónem - Pravý leopardí kožich. Samotný název je trochu hádankou a jeho výstižnost zřejmě nelze docenit dříve než po dočtení knihy. Přesto snad neprozradím příliš, když napovím, že...

Literatura

Světlo nad oceánem a rodinné tajemství

Světlo nad oceánem

Máte rádi romantické příběhy o silných ženách, které pod tíhou nečekaných okolností musí změnit svůj život a nakonec zjistí, že tato životní změna je neskutečně obohatila? Takový je i příběh Ivy, která přijíždí do rodného města, aby se postarala o dědictví...

Divadlo

Zveme vás na komedii Na Zlatém jezeře

na zlatem jezere200V loňském roce měla premiéru divadelní hra, Na Zlatém jezeře se Simonou Stašovou a Ladislavem Frejem v hlavních rolích.

...

Film

Král Belgičanů

Kral belgicanu perexNicolas III., belgický král, je právě na státní návštěvě v Istanbulu, když se dozví, že se jeho země rozpadla. Chce se okamžitě vrátit domů, aby zachránil své království. Sluneční bouře ale způsobí, že je vzdušný prostor kompl...