Temný oheň – krypta zrušeného kláštera vydává nebezpečné tajemství

Temný oheň – krypta zrušeného kláštera vydává nebezpečné tajemství

Tisk

temny ohen bbart 200Na pulty knihkupectví se tentokrát v brožované podobě vrací úspěšný detektivní román Temný oheň (Dark Fire, 2004, česky 2009), jehož autorem je britský spisovatel C. J. Sansom. Reformistický právník Matthew Shardlake, který po dobrodružství popsaném v románu Rozpuštění upadl do nemilosti Thomase Cromwella, prvního ministra krále Jindřicha VIII., se v Londýně snaží vést advokátní praxi a moc na sebe neupozorňovat. Během horkého léta 1540 se však jejich cesty opět zkříží.

Matthew je požádán, aby se ujal obhajoby dívky obviněné z vraždy dvanáctiletého bratrance, kterého měla shodit do studny. Dívka od svého uvěznění odmítá s kýmkoliv komunikovat a říci, co se vlastně stalo. Nepromluví, ani když jí podle zákona hrozí drcení pod závažími.

Na scéně se objevuje Cromwell a výměnou za dvanáctidenní odklad exekuce požaduje na Mathewovi, aby nalezl recept na výrobu temného ohně – zkázonosné zbraně byzantských císařů. Opis receptu byl před časem nalezen v kryptě jednoho ze zrušených klášterů, ale než se dostal do králových rukou, někdo ho ukradl. Mathew se opět stává figurkou na šachovnici mocných a během pátrání po zlodějích návodu, které je lemováno mrtvolami, jde o život i jemu samému, neboť zájemců o tajemství výroby řeckého ohně je více.

Autor se v knize, jejíž děj se odehrává v čtenářsky atraktivním období vlády anglických Tudorovců, opírá o své historické vzdělání i zkušenosti z právnické praxe a předkládá čtenářům velmi věrohodně působící prostředí i postavy. Zajímavé jsou scény popisující drancování zrušených klášterů i hřbitovů, kde byly vykopávány hroby a tlející mrtvoly byly olupovány o cennosti a zlaté zuby. Zrušené kostely byly přepaženy příčkami a staly se z nich domy s desítkami nájemných bytů pro chudinu, v nichž panovaly příšerné hygienické podmínky.

Knihu bych doporučila všem milovníkům detektivních příběhů, které se odehrávají v historických reáliích a v nichž není nouze ani o akční scény, ani o řešení morálních dilemat. Čtivě napsaný příběh, v němž se objeví i milostná zápletka, vás určitě nezklame a Mathewa Shardlaka si i přes jeho tělesný handicap jistě oblíbíte.

temny ohen bbart

O autorovi:

Christopher John Sansom se narodil v roce 1952 v Edinburghu. Studoval na univerzitě v Birminghamu, kde získal titul bakaláře a Ph.D. v oboru historie. Prošel pak řadou zaměstnání, rekvalifikoval se na právníka a vedl advokátní praxi v Sussexu. Nakonec se stal spisovatelem na plný úvazek. Je autorem série detektivních románů se středověkým detektivem a právníkem Matthewem Shardlakem, jehož si britští čtenáři velmi oblíbili. V českém jazyce již vyšlo pět dílů série: Rozpuštění, Temný oheň, Vladař, Zjevení a Trofej. C. J. Sansom dále napsal rozsáhlý a strhující román Zima v Madridu o španělské občanské válce. Žije v Sussexu.

Temný oheň
Autor: C.J.Sansom
Překlad: Antonín Otáhal
Žánr: historická detektivka
Vydáno: 2012
Stran: 464
Vydalo nakladatelství: BB/art s.r.o
Hodnocení: 85 %

Zdroj foto: bbart.cz


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V poezii jsem objevila tu nejvhodnější vrbu,“ tvrdí Věra Orzághová

obalka ROZT 200Drsná, provokativní, dráždivá, zhýralá. A také něžná, milující, pokorná a obětující se. Taková je poezie Věry Orzághové, v literárním světě známé pod uměleckým pseudonymem Vorona. Autorka v básních prož...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Priestleyho další duchařina je tentokrát načichlá rybinou
ImageDalší dávku Příšerných příběhů pro děti, které milují duchařské historky, přiváží tentokrát prastará shnilá Černá loď s roztřepenými plachtami, proděravělá, jako kabát prožraný moly. Venku z...

Literatura

Matka vzala roha

matka vzala 200Sám jsem si svůj život nevybral.” Nejenom John Irving napsal svůj životopis velice originálním způsobem sepsaný v knize Moje imaginární přítelkyně. I v českém prostředí se můžeme těšit na netradiční pojetí vzpomínek Edgara Dutky,...

Divadlo

Neváhejte a vyrazte za zážitky na Kulturu pod hvězdami

kultura pod hvezdami200Kultura pod hvězdami pořádá letní kulturní akce open-air s tím, že spojuje krásná místa s krásným zážitkem v podobě muzikálů a činohry pod širým nebem. Už mají za sebou několik zastávek jako je Opočno, Kroměříž, Brno nebo ...

Film

Vybíjená jako ze školy

vybijenaperexFilm Vybíjená (2015) je jakýmsi pokusem o realistickou komedii. Všechno je v ní znázorněné dost natvrdo, ale zároveň se nic z toho příliš neřeší.

C...