Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

Tisk

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýlí křídla a objevil se dlouhý ocas a rozeklaný jazyk, protože metamorfovala v nágu. Druhý ročník Rafaelovy školy totiž obdaření studenti prožívají v Hadím paláci krále Basilea. Od rostlinek, které se učili poznávat jako víly v primě, se jejich největším zájmem stanou nerosty.

A vzhledem k věku čtrnácti let také milostné vztahy. Vílí princezna Marina letos už nemiluje Martina Špačka, šíleně se zahleděla do skvělého hráče florbalu Plantefolia…
Vedle života v báječné škole, kde kluci hrají florbal a holky se zdokonalují v tancích – nágy samozřejmě v břišních – se dozvíme víc i o Marinině sestře Meluzíně. Marina s přáteli zjistí, že její sestra je nešťastná, že každý víkend táhle naříká ve věži zámku svého otce – proč? Pomůže jí láska?

Byli tak hluboko, v tak cizích místech, chodby byly tak hrubé a špinavé, že Marinu přepadal stísněný pocit. Ještě dvakrát zahnuli a teď to zaslechli.
Táhlý pláč z dáli. Stejný, jaký Marina slyšela ze své komnaty. S každým metrem, o který se přiblížili, pláč sílil, zřetelně slyšeli zoufalé „ne“ a „proč“, a potom slova v jazyce, jemuž nerozuměli.
Další zatáčka, zastavili. Dál se neodvažovali. A v šeru na konci chodby, v místech, kam již světlo z krystalu nedosáhlo, Marina zrakem nágy spatřila mříže. Za mřížemi stoupaly schody z rozpadajících se kamenů.
Marině přejížděl mráz z krku až po špici ocasu. Poznávala ten hlas snášející se schodištěm k mříži… a zachvátila ji hrůza…

Ano, ta krutá kletba, která nad sourozenci visí, je i pro nás stále zahalena tajemstvím. Kdosi využívá každého, kdo by mohl nějak všechny ohrozit, především pak Marinu, která je pro tajemnou postavu největším nebezpečím. Renata Štulcová nám jen vždycky naznačí další špatný úmysl kohosi, ale víc nic. A tak jsme na tom úplně stejně jako maminka Mariny a kentaur Arthos.

Autorka tak pokračuje v přesném dávkování napětí, tajemna a fantasy prvků, které koření přesným množstvím zamilovanosti. Její skvěle gradující příběh drží čtenáře v napětí, občas mu něco poodhalí, aby měl pocit, že už je na stopě, vzápětí tento dojem zamlží novými informacemi. Velmi dobře také vykresluje všechny postavy. Nikdo není černobílý, plochý, všichni hrdinové jsou plastičtí, životaschopní. Renata Štulcová má náctileté dobře načtené. Proto máme pocit, že Marina bydlí někde vedle nás, blízko, že ji dobře známe. Vílí princezna je v sekundě jeden okamžik skvělá, v druhém na zabití! Období dospívání se prostě nevyhne ani literárním hrdinům, i oni musejí projít svou pubertou, tu jim neodpáře ani autor, nemůže!

stulcova rafaelova skola tance nag

Vše v příběhu vílí princezny Mariny, její maminky a sourozenců působí naprosto přirozeně. Přestože těmto zvláštním lidem – elementálům – rostou podivné znaky identifikace po těle, jsou nesmrtelní, umí se převtělovat, léčí kouzly a rozprávějí s Gaiou = Zemí, věříme, že to tak prostě je a že tito obdaření se usadili zrovna na Berounsku a žijí zde.

I ono umístění Rafaelovy školy na české území je velmi příjemné. Žádná planeta „fň“ – pěkně Beroun a okolí. Sama jsem při čtení dostala děsivou chuť onu školu objevit, najít místa, kde se autorčini elementálové scházejí, kde čarují a pomáhají přírodě. Myslím, že tyto pocity nebudu mít sama, že brzy vznikne „Rafaelova naučná stezka kolem Berouna“.

Tance nág jsme přečetla naráz. Nešlo od nich odejít, nešlo opustit vílí princeznu a její blízké ani na okamžik. Teď budu netrpělivě čekat, co se stane Marině v tercii, kdy bude faunkou. Na okraj – tato metamorfóza se jí pranic nelíbí, vůbec nechce mít kozí nožky a rohy na čele. Což se nedivím ani trošku!

Rafaelova škola. Tance nág
Autor: Renata Štulcová
Žánr: fantasy
Vydáno: 2012
Stran: 272
Vydalo nakladatelství: Mladá fronta
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Mladá fronta


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nadační fond PRiorita: „Máme rádi filmy a myslíme si, že by bylo dobré, aby se na ně mohli dívat všichni.“

priorita rumlK rozhovoru jsme tentokrát přizvali pana Pavla Hronka z Nadačního fondu priorita. Tento nadační fond pomáhá neziskovým organizacím s médii a aktuálně se podílí na tvorbě audiokomentářů k filmům, o kterých se dozvíte více.

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Gordon Smith: Zprávy z druhého břehu

200litJe to kniha mrazivá, nebo naopak hřejivá? Asi záleží na tom, jaký máte vztah k člověku, jehož životní poslání se nazývá „médium“. Tedy zprostředkovatel zpráv od našich mrtvých blízkých nám živým. Gordon Smith patří ke špičce v tomto oboru a pravidelně vystu...


Literatura

Tři prasátka – tip na dárek pod stromeček

tri mala prasatka200Naše děti podle posledních výzkumů čtou méně a méně. Podchytit to rodiče mohou (a dokonce by měli) již v útlém předškolním věku. Radost a užitek ze čtení star...

Divadlo

Švandovo divadlo má nového stálého hosta, je jím oceňovaný soubor JEDL

svandovo divadlo 200Nového stálého hosta ověnčeného mnoha divadelními cenami přivítá od ledna 2022 pražské Švandovo divadlo. Program jeho studiové scény tak v příštím roce obohatí pět inscenací souboru JEDL, profilujícího se už víc než 10 let ja...

Film

Film Občan K. aneb Co se do výstavy nevešlo?

obcan k ztohovenDo kin právě míří film ukazující pozadí unikátního projektu Občan K. Projekt, který přibližně před dvěma lety vzbudil pozornost mnoha lidí, včetně policejních složek, nenásilnou i když trochu kontroverzní metodou připomíná,...