Vařte s vášní podle Dity P.

Vařte s vášní podle Dity P.

Tisk

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo zavařuje. Můj táta neuznává téměř žádné uzeniny z obchodu, takže vyrábíme své domácí klobásky, salámy a paštiky, neuznává zavařeniny z obchodu, takže máme velké zahradní latifundie, abychom uvařili domácí sirupy, zavařeniny všeho druhu a tak bych mohla pokračovat dál. I já jsem vařením „postižená“, jelikož je to pro mě relax a věčně hledám nové recepty, aby nebyla nuda na talíři. A...

...před časem jsem u kamarádky objevila novou kuchařskou knihu Deník Dity P. a nemohla si ji nechat ujít. Moc jsem se těšila, až mi pošta doručí balíček. Jako malé a nedočkavé děcko jsem roztrhala obálku a jen jsem hlesla blahem: „Hmm.“

Už samotnou obálkou na mě dýchla krásná, příjemná a rodinná pohoda, která pohladí duši. Nedočkavě jsem začala listovat a hned jsem si prošla obsah, který je rozdělen do 14-ti netradičních skupin. Dětské slasti, Sourozenecká party, Po sexu, … Recepty najdete jak známé: Houbová omáčka, Flíčky, Řízek, tak i neznámé: Parmazánoví pejsci, Řezy z arašídového másla nebo Zapečená vajíčková lavina. Recepty obsahují dostupné ingredience a postupy jsou tak srozumitelné, že i ten největší kuchařský nešika zvládne podle Dity připravit perfektní menu. Kuchařka nepostrádá to, co vždy u kuchařek hledám jako první, a to FOTOGRAFIE! Už ony samé vám způsobí sbíhání slin a chutě. Ale tentokrát nejsou fotografie jen o jídle, ale i o rodině! Což je příjemná změna, která napovídá, že bychom se měli v dnešním hektickém světě sejít u stolu opravdu jako rodina a probrat slasti a strasti dne.

kucharka denik dity plechackove

Deník Dity P. je na začátku každé kapitoly uveden Ditinými vzpomínkami, u kterých se mi vybavovaly vzpomínky z mého života. Moje první kuchařské pokusy, pečení nejen vánočního cukroví s maminkou, vaření zvěřinového guláše s tátou, do kterého přidává šálek silného černého čaje!, hodiny strávené s rodiči na zahradě při obdělávání záhonků, rodinné oslavy, a mnoho dalších točících se nejen kolem jídla. Za to Ditě děkuji, protože to dělá její kuchařku neobyčejnou kuchařkou.

Jeden z receptů jsem musela okamžitě vyzkoušet. Žebírka měla velký úspěch a z Deníku čerpám každou chvíli.

kucharka denik dity plechackove

Jen jedno je mi líto … že kuchařka není nekonečná, protože bych listovala dál a dál a střídala to se zkoušením receptů!

Milé dámy, milí pánové! Vánoce se kvapem blíží a pokud máte v rodině nebo mezi přáteli nadšence do vaření, tak neváhejte a nadělte jí/jemu Deník Dity P. pod vánoční stromeček. Rozhodně nemůžete nikoho zklamat:
A protože jídlo se má nejen jíst, ale má být i hezky servírované, Dita navrhla vlastní porcelán, který může být také vhodným darem! Vše najdete na Ditiných webových stránkách http://www.ditap.cz nebo e-shopu http://www.ditap.cz/eshop/produkty/.
Deník Dity P. najdete i na facebooku http://www.facebook.com/denikdityp (už jsem proklikla To se mi líbí :-))

¨kucharka denik dity plechackove

O autorce
Dita Pecháčková (*1975) se narodila bez chuti k jídlu. Toto stigma ale naštěstí brzy překonala: svou vášeň pro vaření a jídlo praktikuje od pěti let. Vedle toho vystudovala gymnázium, maturovala v USA, čtyři roky si na pražské právnické fakultě myslela, že jednou bude soudkyně, než ji zlákala produkce amerických filmů. Brzy potom ji dostihla rodinná anamnéza: žurnalistika.


Krátce psala pro iDnes, než konečně vstoupila tam, kam patří: do novinářského světa o jídle. Krátce fungovala v měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila; vydrželo jí to pět let, kdy byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní vede měsíčník o jídle Albert v kuchyni. Žije v Praze. Miluje Humpolec. Jídlo. A Adinu Mandlovou.

kucharka dita plechackova

Deník Dity P.
Autor: Dita Pecháčková
Vydala: Dita Pecháčková 2012
Fotografie: Jiří Turek
280 stran
Hodnocení: 100 %!!!

Zdroj foto: ditap.cz, fotograf: Jiří Turek


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vasil Fridrich: „Na to, že budu v Českých Vánocích hrát, jsem se mimořádně těšil.“

fridrich 6S hercem Vasilem Fridrichem z Městských divadel pražských bude na našem webu ke konci ledna online chat. Abyste se na něj naladili a inspirovali se k otázkám, začtěte se do tohoto rozhovoru, který se, kromě jiného, váže k příležitosti 50. reprízy...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Hořící drát – mistrně elektrizující zážitek

HORICI DRAT 200Pokud znáte knihy Jefferyho Deavera, ve kterých vystupuje Lincoln Rhyme, geniální kriminalista, víte, že si autor se čtenáři pohrává jako kočka s myší. Tentokrát si vzal na mušku neviditelného protivníka – elektřinu – nebezpečí, které je...


Literatura

S touto příručkou nebude pozorování ptáků žádná věda

Pozorovani ptaku 200V nakladatelství Kazda vyšla Příručka k pozorování ptáků s podtitulem Vybavení, postupy, příprava a praxe. Ocení ji jak profesionálové, tak laici milující přírodu a opeřená stvoření.

 

...

Divadlo

Svezte se Tramvají do stanice Touha

altDne 5. dubna Divadlo pod Palmovkou uvedlo premiéru legendárního představení Tramvaj do stanice Touha. Silné psychologické drama v exkluzivním hereckém podání pod skvělou režisérskou taktovkou má za sebou už i druhou premiér...

Film

Protiválečný, depresivní a emočně nabitý Lovec jelenů na DVD

lovec perexPři vyhlašování Oscarů za rok 1978 absolutně triumfovalo psychologické drama Lovec jelenů reagující na americký syndrom vietnamské války, které získalo hned pět sošek, včetně těch za nejlepší film a režii. I po šestatřiceti letech ...