Vařte s vášní podle Dity P.

Vařte s vášní podle Dity P.

Email Tisk

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo zavařuje. Můj táta neuznává téměř žádné uzeniny z obchodu, takže vyrábíme své domácí klobásky, salámy a paštiky, neuznává zavařeniny z obchodu, takže máme velké zahradní latifundie, abychom uvařili domácí sirupy, zavařeniny všeho druhu a tak bych mohla pokračovat dál. I já jsem vařením „postižená“, jelikož je to pro mě relax a věčně hledám nové recepty, aby nebyla nuda na talíři. A...

...před časem jsem u kamarádky objevila novou kuchařskou knihu Deník Dity P. a nemohla si ji nechat ujít. Moc jsem se těšila, až mi pošta doručí balíček. Jako malé a nedočkavé děcko jsem roztrhala obálku a jen jsem hlesla blahem: „Hmm.“

Už samotnou obálkou na mě dýchla krásná, příjemná a rodinná pohoda, která pohladí duši. Nedočkavě jsem začala listovat a hned jsem si prošla obsah, který je rozdělen do 14-ti netradičních skupin. Dětské slasti, Sourozenecká party, Po sexu, … Recepty najdete jak známé: Houbová omáčka, Flíčky, Řízek, tak i neznámé: Parmazánoví pejsci, Řezy z arašídového másla nebo Zapečená vajíčková lavina. Recepty obsahují dostupné ingredience a postupy jsou tak srozumitelné, že i ten největší kuchařský nešika zvládne podle Dity připravit perfektní menu. Kuchařka nepostrádá to, co vždy u kuchařek hledám jako první, a to FOTOGRAFIE! Už ony samé vám způsobí sbíhání slin a chutě. Ale tentokrát nejsou fotografie jen o jídle, ale i o rodině! Což je příjemná změna, která napovídá, že bychom se měli v dnešním hektickém světě sejít u stolu opravdu jako rodina a probrat slasti a strasti dne.

kucharka denik dity plechackove

Deník Dity P. je na začátku každé kapitoly uveden Ditinými vzpomínkami, u kterých se mi vybavovaly vzpomínky z mého života. Moje první kuchařské pokusy, pečení nejen vánočního cukroví s maminkou, vaření zvěřinového guláše s tátou, do kterého přidává šálek silného černého čaje!, hodiny strávené s rodiči na zahradě při obdělávání záhonků, rodinné oslavy, a mnoho dalších točících se nejen kolem jídla. Za to Ditě děkuji, protože to dělá její kuchařku neobyčejnou kuchařkou.

Jeden z receptů jsem musela okamžitě vyzkoušet. Žebírka měla velký úspěch a z Deníku čerpám každou chvíli.

kucharka denik dity plechackove

Jen jedno je mi líto … že kuchařka není nekonečná, protože bych listovala dál a dál a střídala to se zkoušením receptů!

Milé dámy, milí pánové! Vánoce se kvapem blíží a pokud máte v rodině nebo mezi přáteli nadšence do vaření, tak neváhejte a nadělte jí/jemu Deník Dity P. pod vánoční stromeček. Rozhodně nemůžete nikoho zklamat:
A protože jídlo se má nejen jíst, ale má být i hezky servírované, Dita navrhla vlastní porcelán, který může být také vhodným darem! Vše najdete na Ditiných webových stránkách http://www.ditap.cz nebo e-shopu http://www.ditap.cz/eshop/produkty/.
Deník Dity P. najdete i na facebooku http://www.facebook.com/denikdityp (už jsem proklikla To se mi líbí :-))

¨kucharka denik dity plechackove

O autorce
Dita Pecháčková (*1975) se narodila bez chuti k jídlu. Toto stigma ale naštěstí brzy překonala: svou vášeň pro vaření a jídlo praktikuje od pěti let. Vedle toho vystudovala gymnázium, maturovala v USA, čtyři roky si na pražské právnické fakultě myslela, že jednou bude soudkyně, než ji zlákala produkce amerických filmů. Brzy potom ji dostihla rodinná anamnéza: žurnalistika.


Krátce psala pro iDnes, než konečně vstoupila tam, kam patří: do novinářského světa o jídle. Krátce fungovala v měsíčníku Apetit jako food directorka, za půl roku časopis řídila; vydrželo jí to pět let, kdy byl Apetit několikrát oceněn jako Časopis roku. Nyní vede měsíčník o jídle Albert v kuchyni. Žije v Praze. Miluje Humpolec. Jídlo. A Adinu Mandlovou.

kucharka dita plechackova

Deník Dity P.
Autor: Dita Pecháčková
Vydala: Dita Pecháčková 2012
Fotografie: Jiří Turek
280 stran
Hodnocení: 100 %!!!

Zdroj foto: ditap.cz, fotograf: Jiří Turek


 
Banner

Rozhovor

Ivan Lupták: "Jako bych složil metrák uhlí…"

Klb rvacu Ivan Luptak 200Rozhovor s hercem Ivanem Luptákem, interpretem audioknihy Klub rváčů. Ivan Lupták vystudoval DAMU, ve studentském divadle Disk hrál v absolventském představení Kazimír a Karolína (Öden...

Hledat

Chaty s osobností

Příběhy Elišky, Vítka a Čenišky (33)

Čtěte také...

Nepolapitelný nájemný vrah si říká Tesseract

200litTen, komu se říká Tesseract, je opravdu dobrý. Dokáže ovládnout vlastní smysly, na každou akci se důkladně připravuje a snaží se o co nejmenší ztráty na civilistech. Vždy jde jen po svém objektu, za jehož vraždu dostane žold. Přestože zabíjí na zakázku, je mi sympatický. Zdá se, že jeh...


Literatura

Návrat duše jako terapie

duse obalkaSnad za to může kombinace antropologie a psychologie ve vzdělání autora, ale celistvější, hlubší knihu o lidské duši jsem nečetla. Tedy snad kromě Junga a jeho následovníků. Mimochodem i tohoto psychologa autor ve své knize občas cituje, ale je...

Divadlo

Na podzim do divadla: Mobilstory

200 mobilstoryO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co v podzimních měsících vyrazíte! Na moderní hru si zajděte do Divadla Radka Brzobohatého na představení s názvem Mobilstory...

Film

Kultura se v jakýchokoli totalitních poměrech stává jejich hlasnou troubou

200fJako pětidílná je zamýšlená sada sborníků souhrnně nazvaných Kultura a totalita. Každý díl se bude věnovat některému z důležitých aspektů, které s tímto tématem úzce souvisejí. Vedle náčrtu každodennosti, jejíž průzkum zajisté vyžaduje časový odstup, jsou to ...