Proces Franze Kafky kouše a bodá

Proces Franze Kafky kouše a bodá

Tisk

kafka proces audioknihaTento román Franze Kafky je autorovým nejčtenějším a nejpřekládanějším dílem. Rozhodnete-li se, doplnit si mezeru v literárním vzdělání a zjistit, o jaký proces se jedná a proč je o text takový zájem, máte možnost si jej přečíst, nebo využít počinu Českého rozhlasu a Radioservisu a vyslechnout rozhlasovou nahrávku z roku 1998, nyní převedenou do MP3.

 

Již první disharmonické tóny hudebního motivu, který uvádí a odděluje jednotlivé kapitoly, nenechají posluchače na pochybách, že všechno je zde divné, falešné, něco tu zkrátka nehraje.

Josef K. je spořádaným občanem, který chodí do práce, nikomu neubližuje, do ničeho zbytečně nestrká nos a je přesvědčen, že je to tak správné. O to větší je jeho překvapení, když jednoho rána, sotva protře oči, uvidí u své postele cizí lidi, musí převzít zatykač na svou osobu a čelit procesu, který byl proti němu zahájen.
Neví proč, netuší, co provedl, nechápe, co se to děje a věří, že to musí dobře dopadnout a on bude zproštěn viny a jeho jméno očištěno. Je to určitě nějaký omyl, někde se stala jenom nějaká chyba…

Tak jednoduché to však nebude. Hajte se, když nevíte, z čeho jste obviněni!  Na logické tvrzení: „Ale já jsem nic neudělal!“ se vám dostane odpovědi: „ No právě!“
Při poslechu jsme tak postupně vtahováni hlouběji a hlouběji do absurdní reality byrokratického světa, která nás nutí zamýšlet se sami nad sebou a ptát se: „Jak bychom v takové situaci reagovali my? Copak je tohle možné? Proč nám nevěří – copak to nevidí?“ a desítky dalších otázek.

kafka proces audiokniha

Společně s Josefem K. bloudíme ponurými chodbami šedivých činžovních domů prosáknutých atmosférou strachu, lhostejnosti a beznaděje, míjíme lidi s prázdnými a zoufalými pohledy, kteří jsou více či méně odevzdaní osudu a čekají ve frontách před kancelářemi, které jsou snad všude – učiněné bludiště, ze kterého pomalu není úniku.

Sledujeme, jak se Josef K. domáhá spravedlnosti v improvizované soudní síni a zjišťujeme, že celý proces je jen fraška s jediným cílem – odsoudit obviněného za každou cenu, protože to je v zájmu státu a každý si musí být vědom své viny. Je to tak správné, tak to má být.


Motiv absurdity se táhne celým dějem a vrcholí popravou Josefa K., člověka spořádaného, který nikomu neublížil, nic neudělal – a ještě, aby se za to styděl!

Text románu čte Jiří Ornest a jeho jemný, stále jakoby udivený a naivní tón hlasu nám perfektně přibližuje myšlenkové pochody Josefa K. Stejně tak se mu daří vystihnout charaktery dalších postav, ať již je jejich postoj k situaci hlavního hrdiny v mezích lhostejnosti, snahy mu pomoci, ublížit mu a nebo jen dělat to, co jim přikazují nadřízení, či přináší život.

Po vyslechnutí nahrávky budete pravděpodobně rádi, že žijete v jiné realitě, kde se vám něco podobného nemůže stát. Ačkoliv…historie se často opakuje a myšlenka románu je natolik nadčasová, že ani tím si nemůžeme být jisti. Třeba žijeme v Matrixu a proto je dobré si některé věci dobře zapamatovat. Například „To, že nejsi paranoidní, ještě neznamená, že po tobě nejdou“ a také „To, že jste nic neudělali neznamená, že jste nevinní“.


Kafkův Proces je „kniha, která kouše a bodá, je sekerou na zamrzlé moře v nás“ – přesně tak, jak si to sám autor přál.

Proces
Interpret: Jiří Ornest
Režie: Josef Červinka
Překlad a rozhlasová úprava: Josef Čermák
Žánr: rozhlasová nahrávka, román
Stopáž: 4 hodiny, 59 minut
Vydavatelství: Český rozhlas 1998, Radioservis 2012
Hodnocení: 100%

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ludmila Bakonyi Selingerová: Vysoká citlivost umí hodně brát i dávat

Ludmila Bakonyi SelingerováLudmila Bakonyi Selingerová (*1987) alias Pohádková Lída je autorka knížek pro děti, předškolní pedagog, publikuje v časopisech pro děti a spolupracuje na tvorbě vzdělávacích projektů. Ve své knižní tvorbě se hravý...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

HVĚZDY POPU které jsme milovali podruhé

hevzdy popu ktere jsme milovali 2Umělecké i životní příběhy československých pěveckých hvězd 70. a 80. let minulého století. Druhý díl úspěšné knihy Hvězdy popu, které jsme milovali vydává Nakladatelství Prc...


Literatura

Vařte s Nejsnadnější kuchařkou na světě

nejsnadnejsi kucharka perexV dnešní době se stává trendem odklon k jednoduchosti a důkazem je i tato nová kuchařka Simplissime s podtitulem Nejsnadnější kuchařka na světě, kterou vydalo nakladatelství Mladá fronta.

Divadlo

Divotvorný hrnec – muzikál v barvách duhy

200hrnecMěstské divadlo Zlín zahájilo sezónu muzikálem od Voskovce a Wericha Divotvorný hrnec. Jak se s tímto kouzelným příběhem o hledání štěstí na konci duhy vypořádali, se dozvíte v tomto článku.

...

Film

JAK VNIKNOUT DO OBECNÉ PSYCHOLOGIE

ucebnice obecne psychologie perexAlena Plháková hned na počátku své knihy UČEBNICE OBECNÉ PSYCHOLOGIE píše:  „Přála jsem si dokázat, že pověst obecné psychologie coby nudného předmětu je neoprávněná.“  A podařilo se jí to, neboť její kn...