Díky Kaiserovi se k Vykoupení z věznice Shawshank od Stephena Kinga budete vracet

Díky Kaiserovi se k Vykoupení z věznice Shawshank od Stephena Kinga budete vracet

Tisk

vykoupeni z veznice shawshankVykoupení z věznice Shawshank od Stephena Kinga je jednou z knih, kterou můžete najít v audio verzi na webu audioteka.cz. Předčítá Oldřich Kaiser a podle všeho se na svou roli hodí skvěle. Svým vyzrálým akcentem provází trable jednoho nadprůměrného bankéře, který se nenadále ocitl v situaci, do níž by nechtěl nikdo z nás.

 

Andy si odpykává dva doživotní tresty. Kdyby se mohl nechat naklonovat, stejně by on i jeho dvojník hnili ve vězení nadoživotí. Abychom si k Andymu získali sympatie, je už od začátku jasné, že nejde o ledajakého grázla, ale ve vězení sedí tak nějak nezaviněně.

Vypravěč o své vlastní situaci rád spekuluje a zlehčuje ji. Říká si, proč to muselo být takhle, jak to mohlo být jinak a na lidi se dívá jako na osobnosti, nikoli primárně lidi, vycházející z nějaké funkce. Když rozhodne soudce, je to pro něj chlap za velkým stolem s vlastními starostmi, ne jakási zvláštní kombinace společenského postavení a vlivu neuchopitelných povinností.

I proto se příběh mnohem lépe poslouchá, než čte. Stephen King má totiž tu špatnou vlastnost, že se jeho řečičky dají vykládat, jakoby mu na nich osobně… až křečovitě záleželo. To není pro psaný text příliš dobré, ale z vyprávění jsme na takové věci zvyklí, naopak k němu patří a není třeba větší úsilí si jich nevšímat. Díky knižní předloze však vyprávění neztrácí onen důležitý nadhled.

Andy je u soudu těžkým terčem obžaloby. Někdo odprásknul jeho přítelkyni, on je v tom nevinně, ale svou málomluvností všechny ostatní až znervózňuje. Byl vždy zvyklý dělat spíš to, co se mu hodí a držet se v mezích nutných pravidel. Žalobce mu to, jakoby jiným způsobem, hází na hlavu. Když jdou proti člověku všechny důkazy, je neaktivita spíše nevýhoda. Vypravěč v podobných chvílích zdůrazňuje naopak ignoranci ostatních, jak je třeba od poroty soudu pohodlné jenom tak odejít odpoledne na pečené kuřátko k obědu.

vykoupeni z veznice shawshank

Není ale čas ztrácet čas, Andy jde už po pár dnech v Shawshanku za místním kšeftařem (vypravěčem) a chce po něm geologické kladívko. Tedy vypravěč už při jejich prvním setkání chválou na Andyho rozhodně nešetří. Víc lichotek na jeho zamlklou a cílevědomou osobnost a už by si posluchač mohl myslet, že tady někdo moc hulil anebo chce s Andym sexuální styk.

Jenže Stephen King měl při psaní příběhu asi v povědomí, jak typickou osobnost do vězení vlastně zavírá a jeho čtenáři jsou skoro všichni v zásadě takoví, jako Andy. Možná proto na svém hrdinovi vidí jen to nejlepší a jeho chyby dost vylepšuje. Konec konců, být neprávem zavřený a přesto se nevzdávat svobody, takovou vlastnost může mít jen člověk, který má všech pět pohromadě, že.

Na druhou stranu se do vězeňského prostředí Andy perfektně hodí. V base je každý den stejný a taky děsná nuda. Když jde o to, aby místnímu ranaři strčil ptáka do huby, vyhrožuje mu, že mu ho raději ukousne nebo zemře.  Andy se nikdy nevzdává bez boje a tak sice často končí s rozbitým nosem nebo v díře, ale aspoň není něčí služka a nebrousí vězeňský penis. Příležitost k tomu ukázat sílu své dobré vůle časem získává. Jako bývalý bankéř zná spoustu věcí, které se ostatním hodí a pro informace a právní kličky každý rád něco udělá, včetně dozorců.

vykoupeni z veznice shawshank

Proto je časem ve vězení knihovníkem, schopným obstarat každou dobrou knihu. Rádcem a takovým pomocníkem všeho druhu, kterého si každý váží. Všechno, co se venku na svobodě naučil nyní zúročuje a motá vězňům, včetně dozorců, hlavy. Být nápomocný je možná zvláště důležité tam, kde si jiní neporadí a všude jinde by byl asi za blázna, ale ve vězení je to přece jen o rozhodnutí, jestli člověk něco udělá nebo zůstane zavřený v díře.

Andyho velmi dlouhá, stereotypní a trochu otravná životní pouť končí nakonec tak, jak si sám původně naplánoval. To geologické kladívko, které s vypravěčem při nástupu vyhandloval, je po mnoha letech obroušené až k topůrku a očividně nezahálelo.


Příběh málomluvného vězeňského pomocníčka Andyho je velmi zvláštní. Na svobodě ho jeho povaha dostala do problémů a z místa, kde se nakonec uchytil nejlíp, chce mermomocí odejít. Každý životní styl má své silné a slabé stránky a vždy se najde něco, co se nám nemusí líbit. V případě Andyho je volba snadná, protože vězení se za prostředí pro člověka ani považovat nedá. Z příběhu ale jasně vyplývá, že teprve ve vězení se konečně našel a možná se do něj taky hodí nejlépe.

vykoupeni z veznice shawshank

Rita Heyworthová a vykoupení z věznice Shawshank
Autor: Stephen King
Interpret: Oldřich Kaiser
Žánr: thriller
Stopáž: 4 hodiny 34 minuty
Hodnocení: 90 %

Zdroj foto: Audioteka.cz; foto z filmu: internet


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na začátku jsem netušil, že oratorium Mistr Jan Hus bude žít svým vlastním životem, říká Richard Pachman

richard pachman perex 2Na naší scéně patří patrně k nejpracovitějším hudebníkům. Za pětadvacet let své umělecké činnosti překvapil řadou projektů, přilákal nespočet posluchačů. Jenom alb mu za tu dobu vyšlo jedenatřicet. Jenomže Richard Pa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Všeho schopní: švédský krimi debut roku

vseho schopni 200Napínavý psychologický thriller Všeho schopní od švédského autora Klase Ekmana nám v srpnu přineslo nakladatelství Kalibr. A že jde teda o pořádnou peckou, která zamává morálním kompasem a dokazuje, že v určitých chvílích si i zdánliv...


Literatura

Další ročník soutěže o Nejkrásnější knihu

pama200Památník národního písemnictví a Ministerstvo kultury České republiky vyhlásily 51. ročník soutěže Nejkrásnější české knihy roku. Uzávěrka přihlášek je 15. ledna 2016. Slavnostní vyhlášení výsledků spojené s vernisáží výstavy oceněných publikací proběh...

Divadlo

JAMU udělí čestný doktorát nejhranějšímu norskému dramatikovi Jonu Fossemu

fosse 200Čestný doktorát Janáčkovy akademie múzických umění obdrží přední světový dramatik Jon Fosse. Mimořádný akt se uskuteční 15. května v Divadle na Orlí. Slavnostní zasedání Umělecké rady JAMU začne v 11 hodin a proslulý norský spisovatel, básník, prozai...

Film

Čtyřicátá první ochutnávka filmových lahůdek

LFS 200Letní filmová škola pořádá už nějaký ten pátek ochutnávku toho nejlepšího, co filmoví tvůrci vytvořili. Letošní degustační ročník byl už čtyřicátý první a od 24. července do 1. srpna nabídl filmovým fanouškům 237 filmů na 8 promítacích místech.