Příručka jadranské snoubenky se vám bude hodit na dovolenou

Tisk

Nová knížka Příručka jadranské snoubenky splňuje motto nakladatelství, které ji vydalo, a to „příběhy psané s chutí“. Kniha vypráví o lásce Češky, která neumí vařit, a Chorvata, pro kterého je plný stůl vším. Najdete zde i mnoho receptů na oblíbená jídla ze slunné Dalmácie. Příběh lásky je zasazen do vinařské oblasti Dingač, nacházející se na jižním svahu poloostrova Pelješac, čímž je  dáno proložení téměř všech kapitol popisem konzumace místního výtečného vína.

 

Jak se tedy pražská samostatná žena, žijící jen svou prací překladatelky, stane jadranskou snoubenkou? Hlavní hrdinka Naďa už od první třídy jezdila s rodiči každý rok na dovolenou k chorvatskému moři. Vždy na stejné místo. A tak se stalo, že se o pětadvacet let později objevila, v kostele sv. Vlaha v Dubrovníku, jako svědkyně na svatbě své chorvatské přítelkyně. A samozřejmě byla nucena seznámit se s ženichovým svědkem, bodrým rybářem jménem Baldo.

Mimochodem, svatba v Dalmácii obnáší spoustu, pro nás trochu zbytečných, „običajů“ neboli tradic. Nesmí chybět  předsvatební veselice v domě nevěsty, vzápětí v domě ženicha, rozlučky  se svobodou, přestěhování nevěsty do domu ženicha, následná oslava  a konečně snášení darů. Jedním z tradičních je šlehačkový dort, kterých se může sejít klidně i čtrnáct, tak jako v této knize. Nejdůležitější součástí veškerých svatebních i nesvatebních trachtací je ...jídlo. Chorvatské hospodyně se činí a stoly se jen prohýbají. Všechny ty dobroty se štědře zapíjejí  silným vínem plným slunce. To se pak nemůžeme divit, že se chudák svědkyně probudí druhý den až na loďce, mířící do rodného domu svědka Balda.
 
Baldo je milovaný syn své matky Jadranky. Jadranka je prototypem srdečné chorvatské hospodyně opečovávající své dva muže, syna a manžela. Oba muži se každé ráno vydávají na moře a málokdy se stane, že by do kuchyně žádný úlovek nedonesli. Úkolem matky je, postarat se o dokonalé nasycení mužských žaludků, veškeré domácí práce i o dům s nádherným výhledem na moře. V sezóně k tomu všemu ještě přibudou letní hosté s nemalými nároky. A protože turistická sezóna se blíží, kmitá Jadranka mezi mytím oken a sporákem, až skončí v nemocnici se zlomeninou krčku. Pro Balda nastalá situace neznamená žádný problém, vždyť si sebou přivedl svoji Naďu . „Nada“ totiž znamená chorvatsky naděje a ta umírá poslední. Baldovi je to jasné, s Naďou se zasnoubí a ta jako jadranská snoubenka si vezme na starost celou sezónu.
 alt

Ovšem to je kámen úrazu. Naďa totiž  nejenže nevaří, ale v Praze jí k přežití stačí jen talíř skleněných nudlí nebo vločky hltané lžící rovnou z krabice. O nějakém gurmánském založení tedy nemůže být ani řeč. Jenže právě dorazivší hosté očekávají pravé dalmatské speciality...A tak Naďa najednou čistí chobotnice a olihně, krmí slepice, psy i želvu, chystá „marendu“ - opuletní svačinu zabírající plochu dvou pingpongových stolů, pere Baldův rybářský oděv, na sporáku ji voní „pastašuta“ (špagety s mletým masem a skořicí) a na koupání v moři nemá, jako většina dalmatských žen, čas. S údivem zjišťuje, že ji to baví, že se už nemusí „nervirat“ (nervovat) a sama automaticky praktikuje nejpoužívanější rčení místních hospodyněk: „Samo ti sedi i jedi!“ neboli „Jen seď a jez!“.


A proč se vám Příručka jadranské snoubenky bude hodit na dovolenou do Chorvatska? Při objednávání v restauraci už nemusíte sázet jen na jistotu, jakou představuje obligátní pizza. Nyní si  s klidem objednáte  například vyhlášené „crne“ - černé rizoto a budete vědět, že tmavé zbarvení v jídle obstarává sépiový inkoust. Podrobné recepty na rozličná dalmatská jídla jsou nedílnou součástí této knížky. Na jejím konci je ještě uveden přehled záludných chorvatských slov, které se sice píší nebo vyslovují jako ta česká, ale znamenají naprosto něco jiného! Pokud vám mohu radit, neříkejte domácím, že se jdete opalovat na pláž. Mohli by si o vás pomyslet něco moc  nepěkného...

Příručka jadranské snoubenky
Blanka Čechová
Žánr: beletrie
Vydáno: 2012
Stran: 204
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 95 %

Zdroj foto: Nakladatelství Motto


 

Zobrazit další články autora >>>