Další z Případů Richarda Krauze

Další z Případů Richarda Krauze

Tisk

Román Moucha napsal Dominik Dán, úspěšný slovenský autor trháků z prostředí oddělení vražd, v roce 2009. Letos se dostává na český trh v bravurním překladu Josefa Šmatláka. Pan autor s panem překladatelem si sedli na sto procent. Myslím, že se překladatel skvěle vcítil do autorova stylu a skutečně nedopustil, aby došlo na pouhopouhý převod slovenštiny do češtiny, jak býváme mnohdy svědky.

 

V každém z románů Dominik Dán představuje kriminální případy, které od revoluce bratislavské oddělení vražd muselo šetřit. Samozřejmě vždy trochu pozmění hlavní osoby, přidá na dramatičnosti, fabuluje osudy pachatelů i vyšetřovatelů, ale základ všech jeho detektivek je skutečný. V každé také čtenářům představuje nějakou vyšetřovací metodu, díky které je pachatel odhalen. V románu Moucha se dostává do popředí zkoumání stádií hmyzu – čili využití poznatků přírodních věd v kriminalistice.

O čem příběh tedy je? Je půl roku po revoluci a bratislavská kriminálka se přetváří do budoucí podoby. Ujasňují se kompetence, vyjasňují se metody vyšetřování, stabilizují se vyšetřovací týmy. Na kriminálce panuje zmatek, šéfové si nejsou jisti svými židlemi, proto tlačí na detektivy, aby případy šetřili pokud možno obratem. Oddělení vražd v tomto chaosu začíná vyšetřovat vraždu mladé ženy, která je nalezena u jezírka ve stádiu značného rozkladu. Dívka, zdá se, nikomu nechybí. Nikdo ji nepohřešuje. Richard Krauz – nováček týmu – jde po stopě jako ohař. K odhalení oběti a následně i dalšího skrytého zločinu mu pomůže překvapivě obyčejná moucha.

Opět jde o strhující příběh, velmi zdařile napsaný. I když na můj vkus páni detektivové příliš holdují alkoholu a rozpráví mezi sebou nevybíravě, musím uznat, že slovenská drsná škola má svůj půvab. Možná by mezi řádky nemuselo být tolik nářku nad nedostatečným vybavením oddělení, malé podpoře vedení a útlaku ze strany Prahy (jsme ještě v období Československa), ale asi to patří k věci. Ostatně, stačí jen tuto strunu nevnímat a sledovat samotný případ a chování ostrých hochů z kriminálky v terénu.

alt


Na Slovensku Dominik Dán láme rekordy prodejnosti. A asi se vbrzku s Richardem Krauzem setkáme i na filmovém plátně. Autor také spolupracoval na scénáři televizního seriálu Kriminálka Staré Město, jehož epizody jsou inspirovány jeho romány. Uvidíme, jak se filmaři poperou s dramatickými příběhy. Čtenáři si zatím mohou číst případy, které už tým kolem blonďatého detektiva vyřešil. Vždyť vedle Mouchy v češtině také vyšly romány Bestie, Kapitán Smrt, Cela 17 a Noc plná lží.

Co víme o Dominiku Dánovi? Jeho identita je utajována, protože je stále aktivním vyšetřovatelem bratislavské kriminálky. Díky tomu tak dokonale zná prostředí, o kterém píše. Proto se stal autorem řady čtenářsky nesmírně úspěšných kriminálních románů, jejichž děj se odehrává v nedávné minulosti. Případy, které popisuje, se skutečně udály, a to v prostředí, které je čtenářům důvěrně známé, a on je zpracovává na základě vlastní profesní zkušenosti. Jeho příběhy dýchají autentičností a důvěrnou znalostí kriminalistické práce. Na Slovensku mají čtenáři náskok, již zde byly vydány, vedle už do češtiny přeložených, příběhy Popol všetkých zarovná, Nehanebné neviniatko, Sára, Hriech náš každodenný, Knieža Smrť, Mucholapka, Studňa, které jistě brzy najdeme i na českých knižních pultech.

Moucha
Autor: Dominik Dán
Překladatel: Josef Šmatlák
Žánr: krimi
Vydáno: 2012
Stran: 375
Vydalo nakladatelství: XYZ
Hodnocení: 75 %

Zdroj foto: XYZ


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Fotograf Jiří Šubrt: „I modelky a modelové jsou lidé a chovají se jako lidé“

200rozMísto celebrit jsme tentokrát vyzpovídali jiného umělce, a totiž fotografa Jiřího Šubrta. Zaměřuje se na různé typy fotografií a na vše má jasný názor. Přečtěte si o modelkách, křivkách a lásce k fotografování…

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Naše normalizace: Cenné vzpomínky, ale selektivně vybrané
ImageNa osobních výpovědích je postaven sborník Naše normalizace vydaný občanským sdružením Člověk v tísni. Záměru nelze co vytknout - konkrétní lidské prožitky přiblíží jakoukoli dob...

Literatura

Tady všude byl Ladislav Smoljak. Divadelní legenda očima přátel a rodiny

tady vsude byl smoljak 200Snad není mezi námi barbara, který by neznal českou legendu Járu Cimrmana. Kdo by nikdy Žižkovské divadlo J. Cimrmana nenavštívil. A právě o jednom z tvůrců této postavy a poetiky sa...

Divadlo

Světáci: Nesmrtelná česká komedie s písničkami

Svetaci 200„Tak třikrát whiskey s ledem, ať trošku popojedem, a dámám Hennessy...“ To je tak, když si poctiví venkovští fasádníci, kteří přijeli pracovat na obnově hlavního města, chtějí trošku vyhodit z kopýtka. „Když Praha za noci zazáří neonem, není m...

Film

Rozprava o westernové metodě

western perexJe hezké, když dva ctihodní vysokoškolští profesoři Peter Michalovič a Vlastimil Zuska (oba přednášejí na filosofických fakultách, první v Bratislavě, druhý v Praze) se oddají k...