Tváří v tvář evropskému Severu

Tváří v tvář evropskému Severu

Tisk

altTváří v tvář Severu. Tak se dívá na evropský sever reportér Tomáš Sniegoň v bezmála stovce fejetonů. Čtenář knihy, vydané Radioservisem, má tak možnost, aniž by se zvedl z pohovky, zavítat za oba polární kruhy.

 

Čtenář na 263 stránkách putuje arktickými a antarktickými scenériemi přes Grónsko, Špicberky nebo třeba Lofoty. Jak je uvedeno na jejím přebalu, kniha zaznamenává “postřehy ze severské současnosti i historie, osobní setkání a názory seveřanů”. “Knížka je o evropském severu, i když někdy si na cestě k němu myšlenkou odskočí do mého domovského Žďáru nad Sázavou a jindy to vezme oklikou přes Falklandské ostrovy, Jižní Georgii a pobřeží Antarktidy.  

“Autorovy fejetony nepadnou do oka čtenářům, kteří hledají povrchní cestovatelské čtení. Zaručeně však uspokojí ty, kteří touží hlouběji poznat Sever i povahu jeho obyvatel,” uvádí též přebal knížky, kterou Tomáš Sniegoň věnoval synům Adamovi a Filipovi. Má tyrkysovou barvu a na úvodní straně obrovskou loď na “zimním moři”, což už jaksi již samo o sobě na studený sever láká…

alt

“Snad všechno je tu nejsevernější na světě. Nejsevernější, byť už jen symbolická železnice,” píše autor v jednom z fejetonů, pojednávajícím o Špicberkách. V jiném zase poutavě píše o prvním mimočeském muzeu automobilů Škoda v Dánsku. Nedávné modely Fabia a Octavie jsou tam podle autora představovány s hrdostí, dokonce tam získaly titul Automobil roku..

“Přesto se někdy nelze než nezasmát, jako například v případě kutilského výtvoru Škoda Aqua, který umí plavat popředu i pozadu a k tomu všemu má ještě fungující pětistupňovou převodovku a namísto výfuku i lodní minikomín,” píše Sniegoň. Knížka, akorát do kabelky, obsahuje i několik fotografií. Hned na první se člověk nemůže vynadívat - je na ní jeden z nekonečného množství islandských vodopádů.

Tváří v tvář Severu
Autor: Tomáš Sniegoň
Nakladatelství: Radioservis
Cena: 269 Kč
Počet stránek: 263

Zdroj foto: Radioservis


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

David Stypka se draka NEBOJí

Neboj perex28. dubna 2017 vychází nové album Davida Stypky a jeho kapely Bandjeez s názvem NEBOJ. Už teď je v médiích poprask a jméno Stypka se skloňuje v mnoha pádech, naposledy byl s kapelou viděn v Dobrém ránu s ČT, a jak sám uvádí, poskytuje šest rozhov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

dcerina-kletba200Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

...

Literatura

Válečné lodě a námořní strategie v rukou žen

Pisen more perexV knize Píseň moře autorka poutavě a s hlubokou znalostí reálií líčí příběh dívky Victory, která je zároveň lodí Victory. Právě na její palubě porazil britský námořní vojevůdce, admirál Horatio Nelson, v roce 1805 francouzské loďstvo v...

Divadlo

Testosteron byl masakr

testosteron 200Městské divadlo Zlín na začátku své 73. sezóny přišlo s komedií polského autora Andrzeje Saramonowicze Testosteron, která má velké ambice stát se velmi oblíbeným titulem.

...

Film

Dvojí tvář Jima Carreyho v Masce
ImageFilm Maska byl ve své době (1994) opravdovým hitem. Kombinací zvláštních a dost vtipných obličejů, které umí dělat tak dobře snad jen Jim Carrey, a počítačové grafiky se z ušlápnutého bankovního úředníčka stal...