Hluboký spánek Raymonda Chandlera

Hluboký spánek Raymonda Chandlera

Tisk


altKlasický detektivní příběh, jehož zápletku rozmotává sarkastický detektiv Phil Marlowe, čte v tomto případě Tomáš Hanák. Volba to jistě nebyla náhodná, neboť tento charismatický herec ztvárnil postavu detektiva v české filmové parodii Mazaný Filip (2003) tak nonšalantně, že Philip (Filip) v jeho podání se mnohým fanouškům vryl do paměti. Ačkoliv – v tomto případě je to možná trochu kontraproduktivní, protože „skutečný“ Phil Marlowe sice má oplývat řádnou dávkou sarkasmu a slabostí pro whiskey a krásné ženy, ale pokud se vám budou při poslechu této klasiky vybavovat scény z Mazaného Filipa (…vidím, že lékař vám doporučil pouze jednu sklenku denně…), asi to mírně naruší obraz Phila, kterého stvořil Raymond Chandler. Navíc Hanákův přednes občas hraničí s parodováním, zejména ve chvílích, kdy „imituje“ dámské hlasy – což jistě nebylo jeho záměrem. Je to zkrátka sklepácký Tomáš Hanák s nezaměnitelnou barvou a melodií hlasu. Jeho tembr uším lahodí a při poslechu cédéčka před spaním se může snadno stát, že si pustíte třeba kapitolu jedenáct a proberete se ve chvíli, kdy začíná kapitola dvacet dva aniž byste tušili, jak se Philovi mezi tím daří případ řešit. Přepadl vás totiž hluboký spánek…

 

Příběh vás zavede do nočního podsvětí mezi vrahy, zkažené zbohatlíky a jiné pochybné existence. Milionář Sternwood, starý generál s jednou nohou v hrobě, pověří Marlowa, aby se vypořádal s vyděrači v záležitosti, do které se zapletla jedna z jeho mladých, hezkých, neukázněných (a protivných) dcer. V pozadí je však ještě jeden, pro Sternwooda důležitější, motiv…


Americký spisovatel Raymond Chandler (1888-1959) je duchovním otcem Phila Marlowa. Jeho román Hluboký spánek vyšel již v roce 1938 a byl prvním z řady detektivních příběhů, kde se objevuje Phil Marlow, čmuchal se smyslem pro humor a čest. Na CD přeneslo příběh nakladatelství Mladá fronta a Tympanum v roce 2012.

alt

Čtený text občas podkresluje hudební linka kontrabasu a saxofonu, krátké melodické motivy nenásilně a vkusně dělí i jednotlivé kapitoly. Grafické ztvárnění obalu nosiče je jednoduché, ale výstižné – klobouk, který je posunut jakoby frajersky do imaginárního čela osamělého, hrdého muže.


Nalijte si whiskey, do přehrávače vložte disk(ey), uložte se do peřin nebo usaďte do pohodlného ušáku a nechte se přenést…do ošumělých ulic, kterými kráčí muž. Sám morálně neošumělý, nepošpiněný a bez bázně…detektiv Phil Marlowe. Zavřete oči…přichází Hluboký spánek.

Hluboký spánek
Autor: Raymond Chandler
Žánr: detektivní román
Rok vydání: 2012
Délka: 9 h 4 min (1 mp3 CD)
Vydavatel: Mladá fronta a Tympanum, natočeno ve studiu ADK-Prague
Hodnocení: 80%

Zdroj foto: Mladá Fronta


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Abychom žili plnohodnotný život, nemusíme zvířata týrat “ říká Alena Buksová

zvirata perexAlena Buksová zasvětila svůj život práci v organizaci na ochranu zvířat. Jak se staví k současné situaci práv zvířat ve světě a jaká jsou podle jejích slov největší úskalí při práci v neziskové organizaci?

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Detektivka protkaná uměním i historií

Zena v ohni 200V nakladatelství Metafora (Grada) vyšla před několika dny kniha bestsellerové autorky Žena v ohni a nezbývá než doufat, že nezůstanou jen u tohoto jednoho počinu.

 

...

Literatura

Tak pravil Zarathustra v novém kabátku

zarathustra promluvil-big (2)Nakladatelství Dauphin vydalo první část opravdové filozofické klasiky, jakou je Nietzscheho spis známý pod názvem Tak pravil Zarathustra. Tentokrát však v novém moderním překladu, v bilingvní verzi a pod názve...

Divadlo

Na podzim do divadla: A voda stoupá

200divO prázdninách divadla nehrají představení, ale připravují se na další sezonu. Díky nám si můžete vybrat, na co se v podzimních měsícíchzejdete podívat. V listopadu si můžete vyrazit do Divadla Rokoko na komedii A voda stoupá.

...

Film

V Dominikánské republice řádí černý démon a Petr Jákl se jede na něj podívat…

Petr Jakl200Sotva jsme vstoupili do nového roku producent a režisér Petr Jákl už je zase v jednom kole a míří do Dominikánské republiky, kde až do konce ledna řádí zlověstný černý démon. Podobu prehistorickému tvorovi vtiskl podobu americký filmový režisér a ...