Strakaté pohádky

Strakaté pohádky

Tisk

altPrvní vydání pohádek z pozůstalosti Františka Nepila si jistojistě zaslouží pozornost. Je to jako když do dnešní doby vytáhnete nádhernou starožitnost, která doslova voní novotou. Přesně takové pocity ve Vás evokují Strakaté pohádky.

 



Cennost z Nepilova šuplíku – kdyby to viděl, jistě by byl rád

Pohádky, které jsou úplně nové, protože ležely v šuplíku pana Františka Nepila a napsal je patrně na začátku sedmdesátých let. Dosud nikdy nevyšly – až Ivana Hutařová a Zdena Nepilová je znovu uspořádaly a přidaly do této knížky ještě čtyři další, které vznikly zhruba ve stejné době a byly uveřejněny v dětských časopisech. František Nepil by byl jistě velmi rád, kdyby věděl, že jeho příběhy žijí dál a nachází si své čtenáře.

Dokonalý úlet  do dětských fantazií

Pohádky mají pel starých časů, nepilovský styl a jsou úžasným pohlazením pro dospělého a naprosto neznámou pro dnešní děti – a věřím, že budou nadšeni.
Jsou tu miloučké kočičí příběhy…a také  naprosté šílenosti – a ty se, co vím – dětem nesmírně líbí.

„Strážník se rozběhl – a nastojte! Jen udělal pár kroků – šups! Vyletěl z kůže. Vedle něj vyletěl z kůže student, lékárník, školačka, kominík, mlékařka, školák, průvodčí a popelář – jen si představte to nadělení!
Pozn. Autorky – tak tohle si děti představují velmi živě!!!

Všude se povalovaly kůže a lidé na sebe civěli a nevěděli, co se to se světem stalo.
Když se vyčasilo, začal každý hledat svou kůži. Ale hledejte ji mezi těmi haldami. Všechny byly zmuchlané, zapatlané a pošlapané, některé byly potrhané, jiné nafoukal vítr do řeky a proud je unášel pryč – tož se honem každý oblékal do té, která mu přišla první pod ruku.“

Najdete tu i slova, která já prostě neznám… pes měl PAŤATÉ nohy v pohádce O Voříškovi…  anebo v komíně se vyskytující SOPOUCH, ve velmi milé a hezkoučké pohádce o tom, kterak sluníčko chtělo být kominíkem.

Události i styl je poplatný své době, v pohádce o kosech hrají vedlejší role šeříky  a tanky, pan domácí je ještě nějakým panem domácím, který považuje ze velkou povinnost odhazovat sníh. Ostatně ten úžasný rozhovor pánů domovníka a jednoho ze sousedů je krásným klidným příkladem toho, jak František Nepil umí do dialogu vetkat takový něžný fakt – že právě začíná padat sníh – jež učiní celou tu situaci nezapomenutelnou. Otiskne se vám do paměti totiž její emoce, ty sněhové vločky.

alt

Ilustrace jsou citlivé a respektují styl Františka Nepila

Ilustrace Marie Tiché, čerstvé držitelky Ceny Albatrosu za celoživotní práci, se k pohádkám velmi hodí. Jsou lehce roztržitě neuspořádané, podobně jako pohádky samy. Rozpustile roztomilé. Takový královský záchod s malbou na „noze“ rozhodně bude patřit k obrázkům, které se dětem budou moc líbit.

Kapitoly jsou přiměřeně dlouhé, přesně na jedno příjemné čtení do postýlky.

Strakaté pohádky
Autor. František Nepil
Žánr: pohádky pro děti, pro čtenáře od 7 let
Vydáno: 2012
Stran: 88
Vydalo nakladatelství: Euromedia (Knižní klub), www.euromedia.cz
Hodnocení: 100%


Zdroj foto: Euromedia


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Jsem z těch tkalců, co pracují současně na více stavech,“ prozrazuje na sebe spisovatelka Martina Drijverová

altPo dlouhých čtrnácti letech se Albatros vrátil ke knize Domov pro Marťany. Už její první vydání se vleklo neuvěřitelných 8 let. Nakladatelé, jako kdyby se této knížky báli. Veřejnost odborná ji vřele přijala – získala pět lit...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Co se dělo předtím, než slečna Peregrinová založila sirotčinec pro podivné děti

Povidky podivnych perex
Pokud  vás svou obrazotvorností omámila Riggsova trilogie Sirotčinec slečny Peregrinové, případně jste se vypravili na filmový přepis (a přispěli tak k celkové návštěvnosti přesahující dvousettisícovou hranici), jist...


Literatura

Autorka Divergence přichází s druhým dílem dospělejšího young adult

 

big cesty-se-rozchazeji-NUi-386362Druhý díl duologie Čáry života nabízí sice více sci-fi, ale pořád se nese na vlně popularity young adult. Povede se Akosovi a Cyře obejít svůj osud a zastavit válku, která může mít katast...

Divadlo

Cirkus, který vám vyrazí dech

Festival Letní LetnáMezinárodní festival Letní Letná oživí od 19. srpna do 2. září pražské Letenské sady již podeváté atmosférou nového cirkusu a divadla. Vyroste zde pestré a veselé festivalové městečko s cirkusovými šapitó, kde...

Film

Poznejte Carlose Santanu zblízka. Život slavného muzikanta přiblíží hudební dokument, který uvidíte i v českých kinech

Carlos SantanaLegendární kytarista Carlos Santana, který má na kontě i vystoupení na Woodstocku, naposledy hrál v České republice před dlouhými deseti lety a není moc pravděpodobné, že by se k nám šestasedmdesátiletý muzikant v blízké době vrátil. Nyní maj...