Zkusíte si uvařit podle Malé úsporné kuchařky?

Tisk


altNavzdory svému názvu není tato klasická kuchařka Anuše Kejřové z roku 1905 zrovna „malá“, neboť čítá 368 stran. Úspornost nejenom při vaření ale opravdu tvoří hlavní téma knihy. Autorka kuchařku věnovala své milované dceři Jiřičce, která zemřela ve velmi mladém věku na záškrt. Jí i dalším nezkušeným hospodyňkám se snažila Anuše Kejřová svými recepty pro čtyři osoby poradit tak, aby i hospodyňka vaření neznalá mohla ihned s úspěchem vařit a jistě se jí každé jídlo podařilo.

 


Kuchařka začíná několika radami mladým hospodyňkám. Přesto, že řadu dobře míněných doporučení již v dnešní době asi nevyužijeme ( praní kuchyňských utěrek Pilnáčkovým salmiak-terpentýnovým mýdlem „ Radost pradlen “, drhnutí podlahy chlorovým vápnem nebo i kuchání domácí a divoké drůbeže), lze tuto kuchařku číst jako kulinářskou knihu plnou zajímavých informací. Věděli jste například, že drahé mandle jdou docela dobře nahradit sušenými peckami od švestek? Možná nám podobná úsporná opatření přijdou, v době škrtů a zvyšování daní, brzy vhod.


Je pravdou, že mě leckdy zarazily uvedené úsporné suroviny. Kniha nabádá k dennímu nákupu u řezníka, v receptech se nešetří máslem, smetanou, vejci a k tomu všemu ty výtečné dezerty! Ovšem když si uvědomíme dobu vydání kuchařky, ve které bylo samozřejmostí nakupovat na trhu čerstvé a kvalitní potraviny z venkova, dostupné podle právě probíhajícího ročního období, nabývá rázem Malá úsporná kuchařka na aktuálnosti. Může být skvělou inspirací k využití surovin z farmářských trhů a pokud si zkusíme alespoň o víkendu uvařit polévku, hlavní chod a k odpolední kávě upéct moučník, určitě bude náš žaludek spokojený a nebudou nás sužovat roztodivné chutě jako při všedním odbývání se v provozovnách rychlého občerstvení. Osobně jsem vyzkoušela roštěnky po vídeňsku, špenátové palačinky a piškotovou bábovku a vše dopadlo na výbornou.

alt


Kuchařka je netradičně členěna podle dnů v týdnu. Na každý den přináší kompletní menu od polévky přes hlavní jídlo až po dezert. V závěru knihy je pak přehledný obsah pokrmů uspořádaný tak, jak jsme u kuchařek zvyklí. To znamená: polévky, omáčky, masitá jídla, zvěřina, ryby, příkrmy, saláty, pečivo a cukroví, nádivky a polevy, nápoje. Pro snadnější hledání konkrétního jídla je ještě přítomen abecední rejstřík. Bonusem může být i půvabná ilustrace Ivy Hüttnerové na obálce knihy.

alt


Anuše Kejřová (1874 – 1926) byla majitelkou koncesované kuchařské školy, kterou založila v roce 1910 a kde také sama vyučovala. Kromě toho učila vaření ve školách a pořádala kočovné kuchařské a hospodářské kurzy, v nichž učila dívky nejen vařit, ale také správně a hospodárně vést domácnost. Vydala celou řadu kuchařek, jimiž se zapsala do dějin kulinářství. Její recepty dnes patří k české klasice. Nakladatelství Motto již před časem úspěšně vydalo její Zlatou úspornou kuchařku.

Malá úsporná kuchařka
Autor: Anuše Kejřová
Žánr: Kuchařky
Vydáno: 2012
Stran: 368
Vydalo nakladatelství: Motto
Hodnocení: 89 %

Zdroj foto obálky: motto.cz
Zdroj foto bábovky: autorka článku


 

Zobrazit další články autora >>>