Číňan: politický thriller o pomstě, která přetrvala generace

Číňan: politický thriller o pomstě, která přetrvala generace

Tisk

altNový thriller legendy švédské krimi Henninga Mankella Číňan vydalo koncem loňského roku brněnské nakladatelství Host. Přestože ho zařadilo do edice Krimi román, nevyplatí se ke knize přistupovat jako k typické severské detektivce. Ačkoli kniha začíná záhadnou brutální masovou vraždou, nejde v Číňanovi v prvé řadě o ni ani o pátrání po tom, kdo má krveprolití na svědomí. Spíše než jako detektivka kniha funguje jako politický thriller a společenský román dohromady. Čtenář, který očekává stupňující se napětí a příběh á la Jo Nesbo, Torsten Pettersson nebo Åsa Larssonová, by mohl být zklamán.

Objemná kniha je rozdělena do čtyř kapitol. Ta úvodní se odehrává v roce 2006 a začíná v zapadlé dědině na severu Švédska objevem devatenáctinásobné vraždy, která nemá v tamní kriminalistice obdoby – vrah během jedné noci ubodal téměř celou vesnici, přičemž nevynechal ani domácí mazlíčky. Noc hrůzy přežil je párek přestárlých hipíků a senilní zmatená stařena, kteří neměli ani tušení, co se kolem nich děje. Vyšetřování se ujímá poněkud suchopárná Vivi Sundbergová a její tým. Pohnout s případem se jim však nedaří, vrah za sebou s výjimkou rudé stužky nenechal žádnou stopu. Nikdo si nemůže být jist, zda se nechystá masakr zopakovat…

Do případu se zaplétá soudkyně Birgitta Rosslinová, která zjišťuje, že ji s místem hrůzného činu pojí rodinné vazby. Místo toho, aby vyřešila svoji manželskou krizi a zdravotní problémy, začne fušovat Sundbergové do řemesla a pátrat na vlastní pěst – a s pomocí deníku jejího předka z 19. století se dostane mnohem dál, než celý tým zkušených kriminalistů.

alt

Druhá kapitola z ničeho nic vrhne čtenáře do roku 1863 – do doby, kdy byly uneseny tisíce čínských rolníků do Ameriky, kde na ně čekalo živoření a otročení v nelidských podmínkách. Pomalu se rýsuje příběh velké pomsty, který propojuje nejen Čínu a Ameriku 19. století, ale i současné Švédsko a Peking.

Po tomto historickém exkursu nás zbývající dvě kapitoly objemné knihy opět vrhnou do současnosti, do roku 2006. Sledujeme, jak kriminalisté přešlapují na místě a jak soudkyně Rosslinová se svou kamarádkou, s níž ji pojí revoluční minulost, odjíždí do Pekingu. Netuší však, že se odtud už nemusí vrátit…

Číňan není detektivkou, která se odehrává v linii zločin - pátrání - trest. Spíše než o kriminální zápletku a její rozuzlení jde v románu v prvé řadě o politiku – minulou i současnou, o nečisté praktiky, tajemné postupy a v neposlední řadě o „strašáka Čínu“ – velmoc, jejíž vliv a moc v dnešní době vzrůstá neuvěřitelným tempem.

Za zmínku stojí i obrovský geografický záběr knihy. Čtenáře zavede nejen do Švédska a Číny, ale také do exotické Afriky. Rozuzlení se nakonec dočkáme v Čínské čtvrti v Londýně.

alt

Henning Mankell (1948) se narodil ve Stockholmu a vyrostl na různých místech ve Švédsku. Na začátku devadesátých let vytvořil postavu neohroženého inspektora Wallandera, o němž dosud napsal jedenáct románů. Tato série se těší velké čtenářské oblibě po celé Evropě a obdržela mnoho žánrových cen. Mankell se nicméně neomezuje jen na jednoho vyšetřovatele: v románu Číňan svěřil pátrání bezděčné hrdince Birgittě Roslinové. Mankell působí jako divadelní režisér a manažer jak ve Švédsku, tak v Mosambiku, kde vede divadelní soubor Avenida a píše stranou evropského ruchu. Jak sám říká, žije jednou nohou ve sněhu, druhou v písku. Mankellovou manželkou je Eva Bergmanová, dcera režiséra Ingmara Bergmana.

Titul je k mání i jako e-kniha. Ukázku najdete zde: http://www.nakladatelstvi.hostbrno.cz/cs/nakladatelstvi/krimi/item-694

Název: Číňan
Autor: Henning Mankell
Překlad: Helena Stiessová
Žánr: politický thriller
Vydáno: 2011
Stran: 511
Vydalo nakladatelství: Host
Hodnocení: 70 %


Zdroj foto: Host Brno, Lina Ikte


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Ladislav von Kokesch připravuje poctu Jiřímu Šlitrovi

lada kokes perexMuzikant Láďa Kokeš dělá radost posluchačům všech věkových skupin. Srdcem i duší miluje hudbu 20. a 30.let a svou vizáží jako by vypadl z nějakého parádního prvorepublikového večírku....

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Nezoufejte kvůli počasí a přizpůsobte zahradu klimatickým změnám

statecni-v-zahrade 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha s názvem Stateční v zahradě a podtitulem Jak pečovat o zahradu v době klimatických změn.

 

...

Literatura

Máte rádi krimi a povídky? Pak si nenechte ujít Tři opice

tri opice 200V nakladatelství Kalibr vyšla sbírka kriminálních povídek s názvem Tři opice od Davida Urbana. Rozhodně se po této útlé knize podívejte!

 

...

Divadlo

Studentský Cyrano z JAMU: beatbox a slam namísto alexandrínu

cyrano 200Příběh jednoho z nejslavnějších milostných trojúhelníků v novém přebásnění Martina Crimpa nabídne brněnské Studio Marta. Inscenace Cyrano bude mít premiéru 27. října v 19 hodin. Režisér Peter Smyczek a dramaturgyně Eva Kolomazníková o volné adaptac...

Film

Be2Can se představuje podesáté

Be2Can perexJiž desátého ročníku přehlídky Be2Can se dočkají pražští i mimopražští filmoví diváci. Je to přehlídka snímků, přichystaných do tuzemské distribuce jedinou firmou – je jí Film Europe. Poněkud záhadný název této akce odkazuje k tomu, že zařazeny jso...