Putování Evropou Renáty Fučíkové

Putování Evropou Renáty Fučíkové

Tisk

altTři roky tvořila Renáta Fučíková ilustrace k této jedinečné knize. Tři roky naplňovala s Danielou Krolupperovou svou koncepci, jak představit žákům druhého stupně historii našeho kontinentu. Po celou dobu nad nimi bděla Václava Kofránková, která hlídala, aby data byla správně. Vznikl tak jedinečný průvodce, který především obrazem mapuje Evropu od doby kamenné po současnost.

 

Když se mi tento skvost dostal do rukou, jen jsem listovala, prohlížela si ilustrace, hledala známá data a zjišťovala, co mi kdysi v hodinách dějepisu uniklo. Bylo toho dost. Proto projekt nakladatelství Práh beru jako počin pro rodinu. Je to krásné putování historií pro děti i dospělé. Fakta doplňují na jednotlivých dvoustranách komiksové bubliny. Takže můžete prožívat příběhy, vcítit se do doby, vlastně si s onou dobou hrát. Koncepce titulu tomu jasně nahrává. Nedivím se, že tato publikace byla nominována na letošní Magnesii Literu. Považuji ji za unikát mezi naučnými tituly.

alt


Je jasné, že hlavním nositelem informace je obraz. Koncepci zpracovala výtvarnice. Čeká na nás sedmdesát kapitol, které podle období mají jednu či více dvoustran. V dolní části běží celou publikací časová osa, která nám usnadní zařadit viděné do časového kontextu. Jako skvělý nápad mi přijde, že tato osa má zpočátku podobu lýka, které se časem změní v řetěz. Na této velmi působivé základně jsou navázány artefakty, jako ozdoby na náramku. Vedle nich najdeme časový údaj. Jednoduché, geniální. Každá kapitola končí rozsáhlejším resumé, které shrnuje viděné.

alt

Co říct na závěr? Děkuji Renátě Fučíkové, že se odvážila se svým nápadem přijít za nějakým nakladatelem. Děkuji nakladatelství, že nápad přijalo a nešetřilo. Děkuji celému týmu, že vytvořil tak jedinečnou publikaci, která nás všechny uvádí do historie kontinentu, o jehož minulosti až tolik nevíme, přestože se Evropany cítíme být.

Historie Evropy. Obrazové putování
Autor: Renáta Fučíková (text i ilustrace)
Spoluautoři: Daniela Krolupperová (text), Václava Kofránková (odborná spolupráce)
Žánr: literatura faktu, historie
Vydáno: 2012
Stran: 448
Vydalo nakladatelství: Práh
Hodnocení: 99 %


Obrazový doprovod: autorka


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Prospěli jsme svému zdraví, zdraví našich klientů a hlavně se chováme šetrně k přírodě, co více si přát“

Tezop 200iskárna EZOP je zlínská společnost, která vznikla už v roce 1993 a od té doby se vyvíjí a upevňuje svou pozici především v oblasti tiskových služeb, reklamy a různých výstavních expozic. Všechny jejich tisky jsou ekologické a víc nejen o nich nám prozr...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Před objektvem zvířecí miláčci

Zvirata 200Nakladatelství Computer Press vydalo knihu Antonína Malého Fotografujeme psy a jiná zvířata.

...

Literatura

Williama Wistinga čeká další případ

na dne 200V nakladatelství Kniha Zlín vyšla další detektivka s komisařem Williamem Wistingem. Tentokrát se jedná o jedenáctý díl s názvem Na dně.

...

Divadlo

Pražské Divadlo Kolowrat ovládne shakespearovské divadlo v originále

prague shakespeare festivalVýjimečnou příležitost setkat se v originální angličtině s inscenacemi Williama Shakespeara a jeho postavami budou mít čeští diváci od 21. září do 3. listopadu na scéně Národního divadla v divadl...

Film

Petr Jákl pozval oscarového Michaela Caina do Karlových Varů a další film produkuje v zahraničí

Foto perex Michael Caine, foto © Stanislav Honzík (2)Nebylo snad sportovního fanouška, který by nesledoval olympijské hry, které byly pro českou výpravu velmi úspěšné. Se světem tohoto svátku sportovců je úzce spja...