Cena Waltera Sernera pro studenty

Cena Waltera Sernera pro studenty

Tisk

altLiterární cena se uděluje za nejlepší dosud nepublikovanou povídku roku, a to studentům středních škol.

 

 

Letošní cena Waltera Sernera na téma ,,Myšlenka se tvoří v ústech”, se stala již osmým ročníkem. Počet autorů, kteří posílají své povídky, stále přibývá a není se čemu divit. Ostatně kdo z tvořivých lidí by nechtěl popustit uzdu své fantazii a napsat povídku na dané dadaistické téma? Jsem si jistá, že zapálené literáty, studenty DAMU, žurnalisty, či jakéhokoli amatérského spisovatele by ,,Myšlenka tvořící se v ústech” nenechala chladnými. Pořadatelům se tak neustále přibližuje jejich pomyslný cíl motivovat mladé lidi k tvůrčí činnosti.

Soutěž pořádá Nadační fond Festivalu spisovatelů, letos společně s Literární akademií. Zúčastnit uměleckého boje o hlavní cenu se může pokusit každý student střední školy. Musí však dodržovat předem stanovená pravidla, jinak mu hrozí vyloučení ze soutěže. Důležité je dodržet délku prozaického díla v rozsahu 5 normostran (max. 9000 znaků včetně mezer). Povídka nesmí být v minulosti publikovaná a rozhodně by se měla držet daného tématu. Podmínky splnitelné nepochybně jsou. Svědčí o tom také rekordní počet doručených povídek. Celkem jich v roce 2012 dorazilo přesně 394, což je krásné číslo. Zajímavostí také je, že povídky dorazily dokonce i z Rakouska a Slovenské republiky.

alt

 

Jak probíhá hodnocení prací?

Odborná porota se skládá ze tří členů, jsou jimi: Radka Denemarková - spisovatelka, literární historička, scenáristka, překladatelka, Petr Borkovec - básník, překladatel a publicista, Olga Stehlíková – bohemistka a literární publicistka.

Hodnotí se obsah práce, kompozice a styl povídky a věřte porotě, že vyhodnocení a určení vítěze nejlepší povídky opravdu nepatří mezi jednoduché záležitosti.

Právě dnešní den se stal pro některé mladé umělce zklamáním, nebo naopak radostí, pokud to byli právě oni, kteří se stali součástí výběru padesáti postupujících povídek.

Důležité je zmínit i Čtenářskou soutěž, které se zúčastní dvacet finalistů. Právě díky dnešním moderním vymoženostem se na chvíli můžete ocitnout v roli hodnotitele. Učinit tak můžete přes sociální síť Facebook. (přesný odkaz na skupinu najdete na webových stránkách Festivalu spisovatelů Prahy.

Kdo byl Walter Serner?

Walter Serner byl český, německy píšící spisovatel, kritik, organizátor, dobrodruh, spoluzakladatel hnutí Dada. Narodil se v Karlových Varech roku 1889. Stal se doktorem práv a hodně cestoval. Často pobýval v Ženevě u malíře Christiana Schada. V roce 1920 dorazil do Paříže, která se stala osudnou pro jeho tvorbu. Byl vtažen do víru dadaistické hnutí a s tím i do všemožných skandálů, nedorozumění a afér. Dokonce dostal přídomek “velikášského výtržníka”. Vydával kriminální povídky a snažil se i o drama. Jeho vlastní osud se také tak trochu podobá kriminální povídce. 10. srpna 1942 je deportován s židovským transportem do Terezína. Dne 20. srpna 1942 je dále deportován neznámo kam a jeho stopa mizí.

alt

Vyhlášení výsledků proběhne 16. dubna ve 3 hodiny odpoledne na Nové scéně Národního divadla v Praze. Slavnostním ceremoniálem provede Anna Polívková.


Akce proběhne pod Festivalem spisovatelů Praha

Zdroj foto: pwf.cz


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Kuba Tuba Tatubahn aneb „Všechno je trochu divný a ničemu to nevadí”

Kuba Tuba Tatubahn200Četli jste knihy jako malé děti? Nebo vám je někdo předčítal, popřípadě popustil uzdu fantazie a vymýšlel vlastní příběhy? Nakladatelství Běžíliška má ve svém portfoliu knihu, kterou vás bude bavit číst, prohlížet si do detailu ...


Literatura

Pojďte se naučit cvičit! Malá škola Pilates
skolaV červnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství Esence příručka s příznačným názvem Malá škola Pilates. Britská autorka Anya Hayesová nás uvede do tohoto typu cvičení, naučí nás základy, ale i složitější cviky a sestavy. Hlavně je vše srozumitelně popsáno a ...

Divadlo

Škrhola a lotři ze mlýna ovládli hrad Sovinec

sovinec 200Středověký hrad Sovinec nacházející se v krajině Nízkého Jeseníku je proslulý nejen svou dlouhou minulostí, ale i historickými hrami v podání různých divadelních souborů. Mnoho návštěvníků zavítalo o víkendu na tradiční oblíbenou rodinnou akci s...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...