Nejděsivější místa české historie vážně děsí ...

Nejděsivější místa české historie vážně děsí ...

Tisk
ImageNakladatelství XYZ přináší velmi zajímavou knížku pro milovníky děsivých historických událostí a tragédií.  Ale také tajemna. Nedoporučuji číst v depresi! Lidstvo má i svou odvrácenou stranu a tady vyplývá pod perem Vladimíra Lišky, předního českého záhadologa, v plné parádě.

 




Vladimír Liška
(1955) je přední český záhadolog, publicista a spisovatel. V 90. letech minulého století byl zakladatelem a prezidentem Československé archeoastronautické asociace, která se zaměřovala na propagaci paleoastronautiky, ufologie, parapsychologie, psychotroniky a řešení historických otazníků a záhad. Od roku 2001 se plně věnuje publicistické dráze, je autorem více než třiceti knížek. Patří ke kmenovým autorům nakladatelství XYZ, kde mu od roku 2007 vyšlo už 15 titulů. Mimo jiné Kruté vášně římských císařů (2010), Staroměstská poprava českých pánů a měšťanů (2009), o níž si přečtete i v této knize.  Nevyhýbá se tématicky ani zahraničí, Záhadná egyptologie vyšla loni. Stejně jako věcem mezi mýtem a skutečností Upíři a vlkodlaci v českých zemích (2011) nebo Tajemství Ježíše z Nazaretu (2011).

Tato kniha vás však zavede na různorodá místa na české mapě, kde se odehrály válečné, politické i soukromé tragédie. Stále více si budete uvědomovat, jak lidi sami jsou strůjci svých krvavých tragédií a zmaru.

Velmi sugestivní – zažijete skoro na vlastní kůži

Žádná suchá fakta, nezáživný dějepis. Naopak. Vladimír Liška v každé kapitole, věnované jednotlivé události, nejprve velmi sugestivně vylíčí celý příběh. Některé začínají měkkým slunečním světlem v jeskyni, jiné – například bitva u Lipan – přímo ve chvíli, kdy se bojiště mění v jatka.

“Rožmberští žoldnéři se zachvěli. Byla to píseň o smrti a věčném prokletí těch, kdo tohle inferno způsobili. Žena,  celá v plamenech, běžela ke svým katanům, v náručí měla spálené dítě.
Jeden z jezdců se ušklíbl a pronesl německy: “Jdou přímo do pekel, proto tak vyvádějí.” Pak vydal ostatním rozkaz k ústupu.
Rožmberští upálili na tisíc poražených bojovníků, ženy i děti….”


Image


Stačí? Mě úplně. Následuje dějepisný, archeologický a vědecký popis, úvahy, možnosti, skutečnosti… vše poskládáno čtivě a naučně. Dobové obrázky vše jen dokreslují.

Rozhodně se tato kniha nečte dobře a je určena – dle mého skromného názoru – pro fajnšmekry, kteří se v krvavé historii vyžívají. Pro ostatní je to to memento, ten vztyčený ukazováček, který zmiňuje autor na závěr knihy…


“Děsivá místa a události našich dějin jsou proto varovnou připomínkou, co se může stát, když pro někoho lidský život přestane mít cenu,”
říká v doslovu Vladimír Liška.

A já se k němu velmi úpěnlivě přidávám. Protože ač je tato historie již dávno ztracená, je stále přítomná ve své cykličnosti a lidstvo je – bohužel – nepoučitelné.

Vydalo XYZ nakladatelství, 2012

Zdroj foto:
XYZ nakladatelství

 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dark metalová kapela z Českých Budějovic právě dokončila své nové album Bittersweet Devotion

dark angels bittersweet devotion200Tímto titulkem bychom Vás rádi pozvali k povídání nejen o DARK ANGELS. Nová deska vyjde na přelomu března a dubna a to je správná příležitost popovídat si se zakládajícím členem k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Ptačí způsoby nabízí spoustu zajímavostí o opeřencích

Ptaci zpusoby 200Ptačí způsoby je název další knihy od Jennifer Ackerman. Ta se po Genialitě ptáků nyní zaměřila na to, jak ptáci mluví, pracují, hrají si, vychovávají mláďata a přemýšlejí.

 

...

Literatura

Kniha, po jejímž přečtení vaše procházka lesem už nikdy nebude stejná!

propleteny-zivot 200V nakladatelství Kazda vyšla kniha amerického biologa a spisovatele Merlina Sheldrakeho s názvem Propletený život a podtitulem Jak houby utvářejí svět, mění naši mysl a ovlivňují budoucnost. Vydejte se objevit tento fascinující ...

Divadlo

Putování za zaniklým divadlem

Divadla 200V  tematické edici Zmizelá Praha právě teď vydává nakladatelství Paseka ve spolupráci s Národním muzeem (jeho Divadelním oddělením) práci teatroložky Olgy Vlčkové (*1976) s názvem Divadlo a divadelní scény.

...

Film

Jak se zbavit toxického zaměstnavatele?

Renfield perexRenfield (Nicholas Hoult) je oddaný a neustále ponižovaný Drákulův zaměstnanec. Jeho narcistický pán (Nicolas Cage) vyžaduje, aby mu Renfield sháněl kořist přesně podle jeho požadavků a poslouchal každý jeho příkaz bez ohledu na to, jak poniž...