Kde leží biblické země?

Kde leží biblické země?

Tisk
ImageKdysi při čtení biblických příběhů mne mnohokrát napadlo: kde byl onen Ráj, kudy asi putoval Abrahám, jak poutníci přežili v stepi, jak vypadal obytný dům, starověké město, chrám nebo vojenské ležení? Tehdy jsem byla odkázána jen na svou představivost a silně pracovala má fantazie. Dnes si můžeme spoustu věcí na základě historických průzkumů vymodelovat i virtuálně.

ImageKdysi při čtení biblických příběhů mne mnohokrát napadlo: kde byl onen Ráj, kudy asi putoval Abrahám, jak poutníci přežili v stepi, jak vypadal obytný dům, starověké město, chrám nebo vojenské ležení? Tehdy jsem byla odkázána jen na svou představivost a silně pracovala má fantazie. Dnes si můžeme spoustu věcí na základě historických průzkumů vymodelovat i virtuálně.



Aby to dnešní děti měly snazší, pozvalo je Karmelitánské nakladatelství na dvacet výprav do biblických zemí. Každá výprava je popsána na dvoustraně, kde se mladí čtenáři seznámí ve stručnosti s biblickým příběhem, na mapce si najdou zmíněná místa a pak už mohou studovat detailně rozkreslené obrázky s návodnými popisy. Jednoduché, srozumitelné, přehledné. To jsou hlavní atributy jednotlivých dvoustran Výprav do světa Bible.

Například ve výpravě do Egypta si prohlédnou, jak se tehdy sklízelo obilí, v Kanaánu navštíví hospodářskou usedlost, projdou se Babylonem, poznají perský královský důr, vypraví se do Betléma nebo mohou poznat Nazaret. U každé výpravy je uveden i tip na cestu – třeba v případě Abrahamovy cesty z Uru do Kanaánu se dozvíme, v jakých sandálech putovali Abrahámovi lidé, je popsána celá karavana – kdo co nesl, jaká tažná zvířata pomáhala se zavazadly.


Barevná, bohatě ilustrovaná knížka je určena malým dětem. Myslím si, že je dobrým vodítkem i pro dospělé. Je vytvořena tak, aby i rodiče si ujasnili, kde které místo leží a společně s dětmi pak mohli objevovat biblický svět. Výpravy do historie jsou uzpůsobeny malým čtenářům, ale podrobné nákresy sídel, měst, vojenského tábora mnohé objasní i větším. A co je velmi důležitý moment: všude najdeme děti – na všech obrázcích vidíme, kde si hrály i jaké měly povinnosti.

Výpravy do světa Bible patří ke zdařilým pomůckám při výuce historie lidstva.

Název: Výpravy do světa Bible
Autor: Lois Rock
Ilustrace: Andrew Rowland
Překlad: Jiří Gračka
Nakladatelství: Karmelitánské nakladatelství, 2012
Zdroj foto: Karmelitánské nakladatelství






 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Umění by nemělo být tvořeno jen v ukradených chvílích

Veronika perexVeronika Opatřilová, autorka úspěšného románu Počkej na moře, se stala patronkou naší literární soutěže Nejkrásnější milostný příběh. Slíbili jsme vám s ní rozhovor, tak tady je. Veronika na sebe prozradí, jakou literaturu má ráda, kdy začala p...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pobertův plánek spolu s kouzelnou hůlkou!

HP 01Fanouškům Harryho Pottera jistě není třeba Pobertův plánek představovat. Jde o jedinečnou mapu Bradavic, která znázorňuje pohyby každého člověka na hradě. A nyní, díky nakladatelství Albatros, ji můžete vlastnit také!

 <...


Literatura

Útěk od hrůzné minulosti

imamova dceraToto je pravdivý příběh – i když některé detaily, které by usnadňovaly identifikaci, byly kvůli bezpečnosti změněny – a není v žádném případě znevažováním islámu všeobecně… Jde o osobní líčení, jsou to tedy mé vlastní životní zkušenosti, a...

Divadlo

Vejměnek – nová letní scéna v Brně

carodky perexKdyž se po dlouhé době bez divadla, divák toužící po nějakém představení podívá, cože se hraje u Buranů v Brně, čeká ho překvapení. Koncem sezony, která díky čínskému viru nehrála, se zvědavec potěší, že i „Burani“ už začali hrát. Ale ouha, ...

Film

Nová animovaná pohádka o psích kamarádech již brzy v českých kinech

haftanan 200Hlavním heslem nové animované pohádky s názvem Haftaňan a tři mušteriéři je „jeden za všechny a všichni za jednoho“! Příběh o lásce, přátelství, psím dobrodružství a odvaze vstoupí do českých kin 17. února.

...