Na český knižní trh se vrátil nestárnoucí román Tanec s vlky

Na český knižní trh se vrátil nestárnoucí román Tanec s vlky

Tisk
ImageOscarový snímek Tanec s vlky zná pravděpodobně většina našich čtenářů. A není to tak dlouho, co na náš knižní trh po delší době zavítala románová předloha slavného filmu, kterou má na svědomí spisovatel Michael Blake, jenž se podílel i na pozdějším (a také oscarovém) scénáři.



Vyprávět ústřední příběh je sice nošením dříví do lesa, přesto ho stručně zopakuji. Poručík John Dunbar je z probíhající občanské války v USA už dost unaven a ztratil veškerou chuť do života. Po nevydařeném a hodně bizarním pokusu o sebevraždu se nechá převelet do opuštěné vojenské pevnosti, kde už nikdo neslouží a jediným společníkem jsou tu člověku vlci. Brzy zjistí, že nedaleko táboří potulní Komančové, kteří jsou pro něho sice potenciálně nebezpeční, ale ubíjející samota ho nakonec donutí k tomu vyhledat jejich základnu a pokusit se poznat kulturu a život neznámých lidí. Postupem času si získává jejich důvěru a stává se jedním z nich. To se ale příliš nelíbí jeho „bílým“ kolegům.

Na první pohled zaujme kniha už přebalem, na němž se skví hlavní filmový představitel Kevin Costner na pozadí s vlkem, takže máte naprostou jistotu, že jde o literární předlohu filmu. Celý román je psán poměrně čtivě a má spád, tudíž se dá zvládnout velmi rychle. Navíc jde o nenáročné dílo, můžete po něm tedy bez problémů sáhnout kvůli oddechu. Autor se příliš nezabývá psychologií, i když je v rámci možností docela slušně propracovaná a občas skutečně nahlédneme do hrdinova nejhlubšího nitra, rozhodně se ale nejedná o nikterak složité pochody. Ostatní postavy už jsou načrtnuty jen velmi povrchně, což ale vůbec nevadí.

Důraz se tu klade hlavně na popis prostředí zdánlivě nekonečných a ještě tolik neponičených plání, na nichž se člověk cítí svobodný a bezstarostný. Blake skutečně dokáže velmi živě a autenticky zprostředkovat dojem z krajiny a máte-li představivost, vidíte většinu věcí před sebou. Ani dialogy nejsou moc dlouhé a jsou spíš věcné a slouží hlavně k posouvání děje a zprostředkování toho, co jinak vyjádřit nejde. Upřímně řečeno v knize, která je založena na tom, že její hrdinové si verbálně takřka nerozumí, to ani jinak nejde.

Image

Jedinou zásadnější výtkou je tak černobílost postav, která ve filmu i díky Costnerovu režijnímu umění a nádherné kameře víceméně prošla, aniž by to někoho zásadně rušilo,  v knize už tomu tak ale bohužel není. Je škoda, že Blake vykresluje všechny bělochy (až na Dunbara samozřejmě) jako zlé bojovníky a nevzdělané burany a Indiány (konkrétně Komanče) jako dobráky a hodné lidi, mezi nimiž není nikdo, kdo by měl horší a třeba i zákeřnější povahu. Ke konci už tohle působí trošku moc idylicky a lacině. Celkový dojem to ale rozhodně příliš nepokazí.

Blakeovi se totiž zcela přesně povedlo vystihnout sbližování dvou rozdílných kultur a perfektně tu ukázal, že pokud bychom si našli více času a trpělivosti, lépe bychom pak pochopili myšlení a zvyky jiných národů a na světě by mohlo být o něco lépe.

Český překlad je také na velmi dobré úrovni a zamrzí u něho snad jen někdy až přílišná doslovnost a zbytečné opakování slov na konci a začátku dvou vět v souvětích. Jinak nechybí ani vysvětlivky našinci neznámých pojmů a vysvětlení některých legend, takže si opravdu vlastně není na co stěžovat.

Hledáte-li nějakou nenáročnou, ale kvalitní četbu na ukrácení dlouhé chvíle ve vlaku, autobuse nebo kdekoli jinde, Tanec s vlky vám mohu jen a jen doporučit. Pokud navíc máte doma stejnojmenný film, můžete hned po přečtení porovnat, jak v souboji s knihou dopadl. Poté zjistíte, že vás tvůrci o nic zásadního neošidili a výsledek je nadmíru povedený. 

Název: Tanec s vlky (původní: Dances with Wolves)
Žánr: Dobrodružný / western
Autor: Michael Blake
Překlad: Jan Žlábek
Počet stran: 341
Hodnocení: 80%
Na český trh uvedlo nakladatelství XYZ


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Češi jsou masožravci, kterým ale není jedno, co konzumují,“ říká Petra Plánková z pražské školy vaření Chefparade

skola vareni perexUmíte vařit? Pokud patříte mezi ty ne šťastlivce, kteří (stejně jako já) dokážou připálit i čaj, určitě si přečtěte následující rozhovor s Petrou Plánkovou, marketingovou ředitelkou školy vaření Chefparade. Dozvíte se ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Autorka Divergence přichází s druhým dílem dospělejšího young adult

 

big cesty-se-rozchazeji-NUi-386362Druhý díl duologie Čáry života nabízí sice více sci-fi, ale pořád se nese na vlně popularity young adult. Povede se Akosovi a Cyře obejít svůj osud a zastavit válku, která může mít katast...


Literatura

Pod pokličkou firmy Google

Google 200Vyhledávač Google znají všichni, nad skvěle fungující firmou už přemýšlí méně lidí. Koho zajímá, jak to v Google funguje, jak se baví, jaká je tam atmosféra, anebo jak mít také tak dobrou společnost, neměla by ho tato kniha minout.

Divadlo

Veroničin pokoj v divadle Reduta v Brně

Veronicin pokoj 200Jedna za scén Národního divadla v Brně, staroslavná Reduta kde byl divadelní sál přestavěn  v roce 1773 a čekal na nové otevření po rekonstrukci až v roce 2005, je malý prostorem, velký svými ambicemi..  Za deset let té nové existen...

Film

Americký sniper: Nejúspěšnější film kariéry Clinta Eastwooda vychází na DVD

sniper 200Dožít se více než osmdesáti let je samo o sobě umění. Představte si ale, že byste v té době byli ještě aktivní a místo sezení doma a krmení ptáčků na lavičce byste pracovali a zdolávali nové výzvy. Přesně to dělá žijící hollywoodská legenda Clint Ea...