Kdo půjde z kola ven?

Kdo půjde z kola ven?

Tisk
ImageV těchto dnech přichází do kin film, inspirovaný románem Johna le Carrého Jeden musí z kola ven. Samotný román je považován za nejlepší thriller, co kdy le Carré napsal. Inspirací pro jeho špionážní detektivní romány mu byly i jeho vlastní zkušenosti  z doby, kdy sloužil u britské tajné služby.



Hlavními postavami knihy Jeden musí z kola ven jsou takzvaní krtci, lampáři, lovci lebek a pouliční kejklíři, kteří nastavují své krky v cirkusové manéži britské špionážní služby, navícv mrazivé atmosféře studené války. Než však rozehrají své strhující představení, tváří se velmi nenápadně (konečně, jako správní špioni) a velmi pozvolna nás prostřednictvím le Carrého pera nechávají nahlédnout do jejich propletených osudů.

Jim Prideaux, tajemný učitel francouštiny s bolavými zády se záhy stane oblíbencem chlapců na Thursgoodově škole, kde se objeví zničehož nic uprostřed školního roku. Přestože je přísný, jednoznačně si je získá svou přímostí a čestným vystupováním a vyslouží si přezdívku Nosorožec. Ačkoliv ani studenti, ani čtenář zatím netuší, jakou má za sebou Jim minulost, díky lehkým náznakům nezůstávají na pochybách, že jeho život byl mnohem pestřejší, než kohokoliv z nich. Hrál, nebo stále hraje některou z rolí v Cirkusu?

George Smiley, na první počtení nudný patron s nevalnou fyzičkou, zklamaný nevěrami své manželky a odstavený v předčasném důchodu je povolán zpět do manéže. V samém srdci Cirkusu je totiž zavrtán krtek, dlouhé roky pospávající a spřádající ničivé plány. A George Smiley dostal za úkol jej odhalit  - práce to bude nelehká, vždyť jeho kolegové jsou zároveň jeho přáteli, parťáky, kteří by se na sebe měli bezvýhradně spolehnout…a přesto jeden z nich bude muset z kola ven.

„Nemůžeme nic dělat. Nemůžeme vyšetřovat, protože všechny k tomu potřebné nástroje má v rukou Cirkus a možná krtek Gerald osobně: nemůžeme sledovat, odposlouchávat, otevírat poštu. K čemukoli takovému bychom potřebovali Esterhaseho lampáře, a Esterhase je v podezření jako kdokoli jiný. Nemůžeme vyslýchat, nemůžeme nikomu omezit přístup k citlivým tajným informacím. Udělat cokoli z toho by znamenalo riskovat, že krtka poplašíme. Tohle je ta nestarší otázka vůbec, Georgi. Kdo může špehovat špehy? Kdo vykouří lišku tak, aby nevykouřil sám sebe?“


Image

George Smiley má tedy před sebou mravenčí práci – ovšem pod slupkou frustrovaného taťky se skrývá tvrdé jádro zkušeného špiona. Přijde na to, kdo ryje pod manéží klikaté chodbičky? I krtek občas potřebuje vystrčit hlavu z kypré hlíny…

Děj tohoto románu opravdu neklouže jen po povrchu, ale vede nás pěkně hluboko a odhaluje nepěkné praktiky a pěknou špínu tajných služeb obecně. Pro čtenáře odkojeného akčními trháky od Nesba, Larssona a jim podobných, se může jevit nudnějším, na druhou stranu se z příběhu nevytráci napětí, které graduje v závěru – přesně tak, jak to má u dobré detektivky být.

Sama jsem zvědavá, jak příběh uchopili filmaři a tak si rozhodně nenechám ujít ani onu avizovanou filmovou adaptaci.

John le Carré: Jeden musí z kola ven
Vydalo nakladatelství Mladá fronta, 2011, 380 stran
Hodnocení: 75%

Zdroj foto:
Mladá Fronta



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Postava mě musí něčím nadchnout a pak zase odejít. Nechci žít se všemi těmi holkami

archiv Markéta Stehlíková 4Divadlo začala hrát již během studií na DAMU, když hostovala ve Východočeském divadle v Pardubicích, Švandově divadle nebo v Činoherním klubu v Praze, kde v současné době hraje Markéta Stehlíková v ...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Co se o ní říká?

Co se o ní říkáRecenze Lenky Kališové na knihu se zajímavou zápletkou. Hlavní hrdinku Bess nic neodradí od pátrání po dávném tajemství. Na povrch tak začnou vyplouvat skutečnosti, které měly být navždy pochovány p...


Literatura

Teple se oblečte, přichází Mráz

Mraz 200Nakladatelství XYZ vydalo mrazivý francouzský thriller, který se údajně svou atmosférou vyrovnává i kultovnímu Mlčení jehňátek. Opravdu může Mráz od Bernarda Miniera konkurovat této legendární knize?

 

...

Divadlo

Jubilejní Ceny Thálie rozdány

thalie200V sobotu 21. března byly při slavnostním 20. ročníku uděleny Ceny Thálie za nejlepší umělecké počiny v roce 2012 a celoživotní mistrovství v daném oboru.

...

Film

V prosinci vstoupí do kin dokumentární film o kapele Už jsme doma

SvetloPRozsviť světlo, ať je vidět je název nového celovečerního dokumentárního filmu, který je dvojportrétem lídra alternativní a dnes již legendární kapely Už jsme doma Miroslava Waneka a jejího dvorního výtvarníka, malíře Martina Velíška. Jen těžko bychom v Čechách našli dvojic...