Divoké léto Jáchyma Šebka

Divoké léto Jáchyma Šebka

Tisk

divoke leto jachyma sebka 200V srpnu se dostala do knihkupectví kniha Evy Běšťákové Divoké léto Jáchyma Šebka, která vyšla pod nakladatelstvím Brána. Máte-li chuť na českou literaturu s chutí dálek a tajemna, pak můžete vsadit zrovna na tuto tenkou knihu.

 



Autorka se vyzná!

Eva Bešťáková (* 1932) po vystudování Filozofické fakulty Univerzity Karlovy působila jako středoškolská profesorka a později redaktorka nakladatelství Kruh. Z politických důvodů musela toto místo opustit a v letech 1974–1988 pracovala jako knihovnice v podniku Vodovody a kanalizace Hradec Králové. Knižně debutovala psychologickým románem Myší válka (1986), po němž vydala mnoho dalších titulů, mimo jiné povídkové soubory Volání černé kachny (1993) či Vánoce na nitkách (1994). Známé jsou rovněž její knihy pro děti, například Bára a Flíček (2004), Kačenka Madlenka (2005), Knížka pro Vojtíška (2007) Ježeček Dupálek (2011) nebo Písničkové pohádky (2014).

Naláká vás anotace?

Mladý nepraktický fantasta a introvert najde po otcově smrti nedokončený rodinný rodokmen a v něm záhadný červený otazník, který mu změní život. Odpůrce veškerého cestování a nenapravitelný snílek se pouští do dobrodružného pátrání po neznámém předkovi, jehož sto let staré stopy ho zavedou až na dalekou Sibiř, avšak spletité události se odehrávají i v Moskvě, v Kyjevě, na ruském venkově a hlavně pak v nejmenovaném českém provinčním městě a v Praze.

Pokud ne, vsaďte na netradičního protagonoistu…

kterým Jáchym Šebek bezesporu je. Autorka namíchala svéráznou postavičku, která o sobě sama tvrdí, že má v sobě dvě naprosto odlišná alter ega, Huga a Jeremyho. Jáchym je učitelem na provinční vysoké škole, je nenapravitelný snílek, který se pro reálný život moc nehodí a raději utíká do knih, za rozmanitými příběhy, dálkami a dobrodružstvím. Zpočátku mi jeho nekonformita imponovala jako nevídané zpestření, ale čím déle jsem četla, tím víc jsem jeho nepraktičnost začala nesnášet. Ale určitě - vedle místního koloritu a zajímavých reálií z Ruska – je právě jeho postava největší devízou knihy.

Komu doporučit?

Těžko určit, komu by se tato nepříliš dlouhá kniha mohla zalíbit. Já vsázím na ty čtenáře, kteří mají nějaké vztah k Rusku, že jim autorka nabídne zas jiný pohled na tuto rozsáhlou zemi plnou protikladů. Příběh je logický, až teda na chování hlavního hrdiny, dobře a rychle se čte a má nečekanou pointu.

divoke leto jachyma sebka

Název: Divoké léto Jáchyma Šebka
Autor: Eva Bešťáková
Žánr: román
Nakladatelství: Brána
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 200
Hodnocení: 75 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/divoke-leto-jachyma-sebka/kniha/12864/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Rozhovor s Adamem Chroustem

chroust 200Nedávno vyšla dlouho očekávaná biografie Dr. Miloslava Stingla (* 19. prosince 1930, Bílina), českého cestovatele, etnografa a spisovatele. Jde o naprosto výjimečného muže s pozoruhodnými zážitky a zkušenostmi. Například zažil blokádu Kuby, mlu...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

První den mého života

prvni den meho zivota 200V srpnu vyšla pod hlavičkou nakladatelství XYZ kniha se záhadným názvem První den mého života oceňovaného italského režiséra Paola Genovese. Necháte se nalákat na přečtení?

 

...

Literatura

Zpověď – Z děcáku až na přehlídková mola

zpoved200„Jsem přesvědčená, že jsem byla v dětském domově a prožila všechny ty okamžiky právě proto, abych dnes mohla pochopit ostatní opuštěné děti a abych jim mohla nabídnout pomoc, jsem jedna z nich, a i když existují nepochybně děti, které mají silnější...

Divadlo

Tomáš Baťa ožil prostřednictvím Gustava Řezníčka

bata-tomas 200Městské divadlo Zlín nechalo ožít Tomáše Baťu, ševce, podnikatele, starostu, jednoduše velkou osobnost nejen českých dějin. Nesnažilo se o žádnou životopisnou hru ani nudný výklad, šli na to po svém a velmi dobře. Režisér Dodo Gombár a př...

Film

Přehlídka Be2Can otevírá náruč

be2can perexČesko-slovenská distribuční firma Film Europe (která navíc provozuje i několik placených televizních kanálů) pořádá každoročně přehlídku svých filmů, posbíraných z nejprestižnějších filmových festivalů – z Berlína, Benátek a Cannes. K tomu odk...