Druhá světová válka, žena a dítě, které dokázalo všechno změnit

Druhá světová válka, žena a dítě, které dokázalo všechno změnit

Tisk

musime-byt-statecne perexProsinec 1940. Ellen Parrová nikdy nechtěla děti. Když však během evakuace Southamptonu narazila na osamocené dítě spící v opuštěném autobusu, byla nucena své původní rozhodnutí přehodnotit. Malá Pamela, tvrdohlavá, vznětlivá a okouzlující, si okamžitě získala její srdce.


Protože Pamelina matka zahynula při bombardování a Pamelina otce se nepodařilo vypátrat, zůstává dívenka u Parrových. Mezi ní a Ellen se rychle vytvoří pevné pouto, a tak zažívají krásné časy navzdory tomu, že ve světě zuří válka. Po několika letech se však objeví muž, s nimž nikdo nepočítal, a odvede křičící a plačící Pamelu pryč. Dokáže se Ellen vyrovnat s nečekanou ztrátou a bolestí, kterou jí způsobila?

Válka není jen o armádách a o bitvách
Kniha Musíme být statečné od britské spisovatelky Frances Liardet slibuje dojemný válečný příběh, tento příslib však naplňuje jenom zčásti. Válečné události totiž netvoří většinu příběhu, jak by se z anotace mohlo zdát, jsou zde však vykreslené z netradičního úhlu pohledu. Válka totiž není jen o bojích, nýbrž i o životech obyčejných lidí.

Vypravěčkou je Ellen, žena, která žije v bombardované Británii. Ellen je velkou oporou místní komunity, takže když se dozví, že do vesnice přijeli lidé z bombardovaného města, neváhá a nabídne jim útočiště. Na starost si vezme i malou a osamělou Pamelu. Protože ví, jaké to je, když je člověk na světě úplně sám.

Od předválečných časů až po rok 2010
Příběh se odehrává v širokém časovém rozpětí. Kromě válečných sledujeme i léta předválečná a v nich dospívání hlavní hrdinky a také roky po válce. Ty jsou však shrnuté v několika dopisech, navíc popsané jen velmi povrchně, jako by v knize byly jen k vyplnění časové mezery mezi rozdělením Ellen a Pamely a jejich opětovným setkáním.

Protože právě jejich vztah je hlavním tématem knihy. Válka, Ellenina pohnutá minulost – to vše slouží jen jako kulisa pro tento vztah. Jako by kromě Pamely Ellen neměla ve svém životě už nic jiného, na čem by jí opravdu záleželo, a to ani dlouhé roky poté, co Pamela její domácnost opustila. Autorka se očividně snažila napsat dojemný příběh o mateřské lásce. Zda se jí to povedlo, však už musí každý čtenář posoudit sám.

musime-byt-statecne

Musíme být statečné
Autorka: Frances Liardet
Originální název: We Must Be Brave
Překlad: Pavel Musiol
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 432

Hodnocení: 80%

www.ikar.cz



 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„V divadle nemůže existovat úplná demokracie“ říká Daniel Možnar

monzar 200Volnočasová aktivita se mu stala povoláním a životem. Díky své pracovitosti a jak sám říká „drzosti“ se posunul od studia architektury až na angažmá v divadle „Ta Fantastika“. Co mu hraní v divadle vzalo a proč neměl štěstí na režiséry?

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Rudý zákon: Jak jsem se stal Putinovým nepřítelem č. 1

Rudy zakon 200Knižní autobiografii s názvem Rudý zákon napsal americký investor Bill Browder. Rozhodl se vyjít na světlo s politickými intrikami, které při svém pobytu v Rusku, kde začal investovat do akcií ruských firem, zažil. Ačkoliv riskoval svůj vlas...


Literatura

Kambioni jsou tu naposled

large200Poslední díl série s názvem Kronika kambionů nedávno vyšel a nese podtitul Polibek z temnot. I tentokrát nabízí Jaime Reed kombinaci nadpřirozena, romantiky i akce.

...

Divadlo

Drama O myších a lidech se zažere hluboko pod kůži

o mysich a lidech200V sobotu 20. dubna 2013 opanovala zlínské Městské divadlo atmosféra o trochu svátečnější než v jiné soboty. V ten den se konala již čtvrtá letošní premiéra. Poprvé tak diváci měli možnost zhlédnou psychologické drama z pera

Film

Panovnici oddaná do poslední chvíle

200filmV historických románech nebo filmech hrají hlavní roli převážně panovnické rody či představitelé šlechty a služebnictvo se stává pouze kulisou v jejich boji o moc. Přitom život komorných a lokajů je někdy zajímavější a barvitější než jejich pánů. Snímek S...