Kniha, která se bude líbit nejen maminkám

Kniha, která se bude líbit nejen maminkám

Tisk

mamince-se-budes-libit 200Jaroslav Konvička v nakladatelství MaHa vydal humorný román pro ženy nazvaný Mamince se budeš líbit.

 

 

 

 

Hrdinkou knihy je mladá učitelka Alenka, která to sama bere jako diagnózu a s nadhledem, avšak sebevědomí jí to nepřidává. Večery tráví o samotě, tedy konkrétně s knihami a červeným vínem. Nemá moc přátel a pochopení příliš nenachází ani v rodině – máma ji kritizuje a srovnává s úspěšnější sestrou. Vše se však změní, když se Alenka potkává s gentlemanem Kristiánem…

Základní nastínění děje i začátek čtení nasvědčuje, že se jedná o klasické odpočinkové čtení pro ženy. Ale když jsem si říkala, že je příběh takový obyčejný a plný klišé, tak si pro mě Jaroslav Konvička přichystal nějaké překvapení. A ne jen jedno, kniha má velmi zajímavý vývoj!

Mamince se budeš líbit je útlá knížečka na večer, ale je opravdu čtivá. Autor píše lehce, předkládá čtenáři jak humor, tak situace, ve kterých se mohou poznat. A to bude platit především právě o učitelkách nebo osamělých ženách. Také se zde ukazuje, že mnohdy přístup příbuzných příliš nepomáhá, i když oni by chtěli. Mně se moc líbilo Alenčino vnitřní povídání.

„K večeru začal vánoční atmosféru dokreslovat ladovský sníh s deštěm.
A je to tady. Vánoce zas*aný, říkala si Alenka, když si doma před zrcadlem dodělávala make-up. Chystala se na štědrovečerní večeři u rodičů, která se měla jako jediná z pozvaných zúčastnit bez partnera.
Rodinná idylka.
Alespoň nemusela řešit problém s parkováním, protože neměla auto.“ (str. 35)

Kniha mě bavila, přečetla jsem ji za večer, zasmála jsem se a rozhodně si ráda od autora přečtu i něco dalšího, klidně i delšího. S jeho stylem psaní by totiž určitě měl v psaní pokračovat! Přebal knihy prozrazuje, že dlouhodobě pracuje na románu s motivem reinkarnace a že vzniká také satirický román z prostředí základní školy, takže se máme na co těšit!

Jaroslav Konvička vystudoval anglickou filologii a pracuje jako učitel, lektor a překladatel. V deseti letech přečetl svou první knihu Dvacet tisíc mil pod mořem, a od té doby literatuře naprosto propadl. Tvorba vlastních příběh pro něj tedy byla dalším logickým krokem. V roce 2014 vydal sbírku povídek k zamyšlení s názvem Kdysi dávno v budoucnu, načež se posunul k obsáhlejšímu formátu.

mamince-se-budes-libit

Mamince se budeš líbit
Autor: Jaroslav Konvička
Žánr: novela, pro ženy
Nakladatelství: MaHa
Rok vydání: 2020
Počet stran: 152
Hodnocení: 84 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Pobavte se u knihy Mamince se budeš líbit

https://www.nakladatelstvi-maha.cz/p/mamince-se-budes-libit-humorny-roman-pro-zeny/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Aleš Brichta: „Nechtěl bych skončit jako typický popový prostitut.“

Aleš Brichta, ikona naší rockové scény, právě dojel vzpomínkové turné, ale stále má před sebou spoustu koncertů. V rozhovoru si můžete například přečíst, jak to vypadá s novou deskou či co si myslí o turné Arakain. Tak směle do ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Nelítostný Joe Pike jako Ochránce nežádoucího svědka

Ochrance 200Bývalý policista, mariňák, žoldnéř s pestrou minulostí, prodejce střelných zbraní Joe Pike – to je hlavní hrdina románu Roberta Craise Ochránce. Zápletka zdá se být naprosto jednoduchá: na jedné straně jsou taj...


Literatura

Být dobrou mámou je víc, než přeplavat La Manche

odsouzena talentem perexYvetta Hlaváčová, bývalá česká reprezentantka v dálkovém plavání, držitelka řady titulů a rekordů včetně ženského světového rekordu při přeplavání kanálu La Manche z roku 2006, konečně poznala pravé štěstí. Jeho zdroj...

Divadlo

Premiéra muzikálu v Brně: Ženy na pokraji nervového zhroucení

foto perexPodle známé filmové komedie Pedra Almodóvara  z roku 1988 se v londýnském West Endu pustili naslovo vzatí odborníci muzikálového  žánru, Jefrey Lane (libreto) a David Yazbek (hudba a text písní) do divadelní...

Film

Kniha o filmu Kuchař, zloděj, jeho žena a její milenec

kuchar perexNakladatelství Casablanca se ujala záslužného úkolu, jakým je vydávání knižních monografií o jednotlivých světově proslulých filmech. Tak se čtenáři mohli seznámit například s Metropolis, Občanem Kanem, Sedmou pečetí, Andrejem Rublevem, Matrixem ...