Minulost, jak jste ji ještě neviděli!

Minulost, jak jste ji ještě neviděli!

Tisk

historie v kostce 200Nakladatelství Universum jednoduše umí vydávat vynikající encyklopedie, o tom už jsme se přesvědčili mnohokrát. Edice ..v kostce nabízí již několik pozoruhodných titulů a v srpnu ji doplnil neméně působivý díl Historie v kostce.

 

 

 

Mezi encyklopedie této edice patří: Vědomosti v kostce – svět, jak jste ho ještě neviděli, Dinosauři v kostce – více než 60 prehistorických tvorů tak, jak jste je dosud nikdy neviděli, Vesmír v kostce, Zvířata v kostce, Lidské tělo v kostce, Dinosauři v kostce, Věda v kostce.

Jak uchopit historii světa, lidstva a technologického i kulturního vývoje a narvat všechny vědomosti, informace a fakta do jedné shrnující knihy o dvě stě stranách? Historii v kostce se to povedlo, protože uměli vybrat to podstatné a dát události do správného kontextu a taky je správné rozdělit do odpovídajících oddílů.

Kniha, disponující olbřímím množstvím barevných i černobílých fotografií, obrázků s popisky a diagramy, je přehledně rozdělena na tyto hlavní oddíly: Svět starověku, Svět středověku, Doba objevů, Doba revolucí, Moderní svět. Na závěr nechybí ani Vysvětlivky, Rejstřík a Poděkování.

Zaujalo mě, že se tato encyklopedie věnuje jak víceméně profláknutým tématům, jak demonstrují například podkapitoly Římská armáda či Napoleonské války, ale zabrousí i do méně známých vod, například v kapitolách jako Království subsaharské Afriky nebo Mughalská říše. V poslední kapitole nakukuje i do současnosti, například v kapitole Asie současnosti nebo v oddíle Zelená budoucnost.

Nejde to jinak, ale edice ..v kostce si prostě nemohu vynachválit a velebím je, kudy chodím. Přehledný a komplexní pohled nabídla i tato kniha a já jsme vděčná za to, že na čtenáře nechrlila jen data a důležité události dějin, ale použila selský rozum, vybrala to podstatné a zasadila to do širších souvislostí. Kniha potěší jak studenty se zájmem o dějiny, ale bude jistě vítaným doplňkem knihovny celé rodiny.

historie v kostce

Název: Historie v kostce
Autor: kolektiv autorů
Název originálu: Knowledge Encyclopedia History (2019)
Žánr: encyklopedie
Nakladatelství: Universum
Rok vydání: 2020, pevná
Počet stran: 208
Hodnocení: 100 %

Odkaz: https://www.euromedia.cz/historie-v-kostce/kniha/12415/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Markéta Harasimová

MH200Markétu Harasimovou znám poměrně krátkou dobu, ale po přečtení jejího románu Poháry touhy se mi tak nějak dostala pod kůži. A protože jsem ji chtěla poznat víc, zrodil se tento rozhovor:

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Vytváření nepřítele a jiných fikcí, které se mohou stát Skutečností

eco vytvareni nepritele 200Italský estetik, literární vědec a spisovatel Umberto Eco patří u nás nejznámějším osobnostem, většina jeho knih, zvláště pak románů, vyšla v českém překladu - naposledy Pražský hřbitov. Nejnověj...


Literatura

O stvoření světa

stvor 200O stvoření světa je leporelo určené pro děti od 3 let. Vypráví příběh o stvoření světa Bohem den po dni, kdy vznikla Země, nebe i život na naší planetě. Knížka se kromě pevných desek jako stran může pochlubit pohyblivými obrázky. Jemným tahem do stran ...

Divadlo

Repríza Dvořákovy opery Rusalka ve Státní opeře v Banské Bystrici bude událostí sezóny

opera banska bystrica perexHvězdného obsazení se dočká ve Státní opeře v Banské Bystrici repríza Dvořákovy opery Rusalky, která proběhne 4. června. V hlavních rolích tohoto mimořádného představení vystou...

Film

Ace Ventura: chlap s gumovým ksichtem

altAce Ventura (1994) je detektiv, který chrání a vyšetřuje zločiny na zvířatech. Jde o dost odlehčené téma, a tak hlavní roli ztvárňuje Jim Carrey, který se v každé scéně ksichtí snad nejlépe ze všech jeho fil...