Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Jak se vypořádat se šikanou? S pomocí králíků!

Tisk

Kralik perexKatka přestoupila na novou školu. Spolužáci se zdáli být milí i navzdory tomu, že si s nimi neměla co říct. Láska, kapely, filmy – to byly jejich oblíbená témata. Katka byla zamilovaná do bývalého spolužáka a měla i oblíbenou kapelu, ale mluvit o tom samém pořád dokola ji nebavilo. Proto většinu času trávila ve své lavici čtením nebo kreslením králíků a jejich příběhů. A pak se něco změnilo a spolužáci ji začali nesnášet a dělat jí ze života peklo.

 


Králík Valentýn byl již od narození úplně jiný než ostatní králíci. Byl nesmírně zvědavý, vynalézavý a odvážný. Nezalekl se ani psa, ani krysy. A nebál se ani podniknout dlouhou cestu, která ho přivedla až ke Katce. Jak dopadne jejich setkání? Pomůže Valentýn Katce najít odvahu postavit se těm, kteří jí ubližují?

Prvotina mladé české autorky
Kniha Kdy má králík bobky?, která už na první pohled zaujme nápadným vzhledem, je prvotinou mladé české spisovatelky Kláry Mayerové. Ta knihu psala jako svou diplomovou práci. Pokusila se ji i vydat, ale neúspěšně, a tak byl příběh deset let ukrytý v šuplíku. Pak následoval další pokus o vydání, tentokrát úspěšný, a tak v roce 2019 kniha vyšla v Nakladatelství Altenberg.

Originálně zpracovaná kniha o závažném tématu
Šikana je problém, s nímž se musí vypořádat hodně dětí i dospívajících. Často na to sami nestačí, ale svým blízkým se nesvěří. Proč? Autorka se dokonale vcítila do situace šikanovaných a citlivě vysvětluje nejen to, jak vzniklou situaci vnímají, ale také jejich pocity, které jim brání mluvit o tom, co se děje.

Na odlehčení závažného tématu slouží králíci. Mezi těmi, které Katka tak ráda kreslí, vyniká především Servác, černý králík, který na stránkách skicáře oplácí zákeřným spolužačkám jejich útoky. Největší pozornost však na sebe strhává žlutý Valentýn, který symbolizuje naději na změnu a ukazuje, že je důležité umět se za sebe postavit.

Kromě nadčasového a poutavého příběhu vyniká kniha také svým zpracováním. Spojuje v sobě text, ilustraci a komiks a vytváří tak originální celek, který dětem ukazuje, že tato situace má řešení. Že to bude jednou lepší. Že není hanba vyhledat pomoc. Že bránit se má smysl. Ať už s králíky, nebo bez nich.

Kralik 1

Kdy má králík bobky?
Autorka: Klára Mayerová
Žánr: kniha pro děti a mládež
Vydáno: Altenberg. 2019
Počet stran: 144

Hodnocení: 100%

alten-berg.cz/pro-deti-a-mladez/34-kdy-ma-kralik-bobky


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Na festivalu Všemi směry se mi nejvíce líbí nadšení studentů do práce, říká Roman Bradáč

Bradac 200Roman Bradáč je bývalý zahraniční zpravodaj České televize. V současné době vyučuje na několika školách, včetně Vyšší odborné škole publicistiky. Studenti této školy už po jedenácté zorganizovali festival nezávislé publicistiky Všemi směry, Bradáč n...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Vařte s vášní podle Dity P.

kucharka denik dity plechackoveVaření a všechno s ním spojené je nedílnou součástí mého života. Jak s nadsázkou říkávám, moje rodina je taková malá Fruta s.r.o. Kdokoliv k nám přijde, přichází ve chvíli, kdy se zase něco vaří, peče, smaží nebo ...


Literatura

Tajemství zasněžených plání

200litKterá z dívek by alespoň jednou nezatoužila prožít dobrodružství, stát se na okamžik princeznou a žít v nádherném zámku. Nejinak je na tom Sofie, hlavní hrdinka našeho příběhu. Ze stereotypu všedních dní ji i dvě její spolužačky vytrhne nečekaná událost...

Divadlo

Mašíni z Divadla Na Jezerce na Dramoxu: před 70 lety začalo jejich drama

Bratři MašínoviJeden z příběhů studené války, října 1953, si můžete připomenout nejen v kinech, ale i v divadelním představení Mašíni na Dramoxu. Ozbrojená skupina antikomunistů překračuje hranice Československa. Nejsou ale sami, v patách jim jdou pří...

Film

Cobain – člen Klubu 27

cobain uvodkaKurt Cobain, rocková legenda, která patří do slavného Klubu 27 (Forever 27 Club), po boku Jimiho Hendrixe nebo Amy Winehouse a dalších. Mluvčí jedné generace – pozice, o kterou Cobain nikdy nestál. V novém dokumentu se otevírají dosud zamkn...