Město v oblacích když svět je v troskách

Město v oblacích když svět je v troskách

Tisk

snegonovaVysoko v oblacích, drženo mohutnými pilíři, několik kilometrů nad zemí je město. Je rozděleno na tři části – vnitřní, vnější a palácovou. Městu vládne císař, strach a chudoba. Čím více se vzdalujete od palácové části, tím více strach narůstá. Spousta lidí, je s touto situací nespokojená a chce se vrátit zpět na zemi, kde je podle nich čeká lepší život. Život, kde bude mít každým stejnou šanci a lidé se nebudou rozlišovat podle toho v jaké části města se narodí. Takovýmto lidem se říká Navrátilci, čtou zakázané texty z doby, kdy lidé obývali povrch a snaží se dostat pryč z města.

Vrchní vyšetřovatel Lewenhart přesně tyhle lidí stíhá. Za to, že chtějí svobodu a jsou schopni pro ni i porušit zákon. Dělá svou práci s přesvědčením, nikdy se neptá na víc, než potřebuje vědět. Jeho přesvědčení je, že dělá správnou věc. V Navrátilcích vidí jen nepřátele města - a tím pádem i císaře. Je jedním z císařových dětí a složil přísahu, že mu bude sloužit, i kdyby měl přijít o život. A nebo tak, jak je to v přísaze popsáno, pro císaře zabije i své blízké. Jednoho dne si jej císař povolá a pověří ho úkolem – musí najít jednu dívku. To pro něj znamená, že je převelen na oddělení Ztrát a Nálezů, jak je nazýváno oddělení zabývající se hledáním nezvěstných osob. On v tom vidí ztrátu času, ale císař je neústupný. S velkou nechutí tedy na oddělení nastoupí a začíná pátrat.

Oddělení Nálezu a Ztrát bere jako neschopné, protože v jeho očích nemá žádné výsledky. Ovšem brzy se má přesvědčit, že nic není černobílé, tak jak to má nastaveno ve svém světě. Daleko od paláce platí jiná pravidla a právo tady až tak nedosáhne. Navíc zjistí, že mladá dívka není první zmizelou a pokud nezasáhnou, hrozí že nebude ani poslední. Pustí se tedy do pátrání a ukáže se, že zmizení je jen špičkou ledovce. Otevře se mu úplně jiný svět a pro něj už nic nebude takové jako předtím.

O autorce:

Kristýna Sněgoňová pochází původně z Ostravska, ale nyní je jejím městem Brno. Za svou práci je několikanásobná nositelka titulu Lady Řádu fantasy i Nositelka meče, vítězka literární soutěže Vidoucí i Ceny Karla Čapka v kategorii novela a držitelka Mloka. Svou literární kariéru začala výhrou v soutěži O brahmíní vemeno a od té doby napsala nespočet povídek a novel. Miluje totiž psaní, ale také i čtení a hraní čehokoliv hlavně počítačových her, které by ostatní označili za staré. Své povídky publikuje v časopise Pevnost a jsou k nalezení v mnoha sbornících. Co se týče knih, v roce 2018 vydala svou první s názvem Krev pro rusalku, následovala kniha Zřídla (2019) a nejnovější Město v oblacích (2020). V současnosti připravuje v tandemu s Františkem kotletou knižní sérii ve stylu space opery.

Ukázka z knihy:

První den to Lewenhart na novém oddělení nepřeháněl a s ohledem na sebe i na Anneliese svou přítomnost neprodlužoval. Nechal se po budově provést – nenarazil při tom na nikoho, dokonce ani na Stefana Malgera, který si od pultu údajně odskočil jen na moment. Anneliese Lewenhartovi ukázala jeho novou kancelář, prozatím v přípravě, což znamenalo, že byla zavalená krabicemi plnými dávno zapomenutých svodek a podobného odpadu. Vzhledem k tomu, že na služebně byli sami dva, pravděpodobnost, že bude kdy kancelář připravena k používání, byla jen o něco větší, než že se Ztrátám zase začne říkat Ztráty a Nálezy. Některé místnosti byly zamčené, dvě si nechal Lewenhart odemknout, od ostatních Anneliese neměla klíče, nebo to aspoň tvrdila – možná se jí jen nechtělo vycházet vetřelci vstříc.

snegonova

Název: Město v oblacích
Autor: Kristýna Sněgoňová
Žánr: sci-fi
Vydáno: 2020
Stran: 550
Vydalo nakladatelství: Nakladatelství Epocha s.r.o.
Hodnocení: 75 %


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Support Lesbiens: „Jsme tu přece pro fandy a ti musí slyšet na koncertech pecky“

support lesbiens 200Pohodlně se usaďte a přečtěte si rozhovor s jednou z hvězd festivalu Holešovská Regata, se skupinou Support Lesbiens. Za ni odpovídala stálice Hynek Toman, jež se nezalekl rozpa...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Tekutý písek: Knižní předloha oblíbeného seriálu

tekuty pisek200Kniha Tekutý písek u nás vyšla už v roce 2017 s tím, že byla vyhlášena jako nejlepší švédská krimi roku 2016. Před čtyřma lety se dočkala seriálové adaptace na Netflixu a letos tak vyšla v nakladatelství Kalibr s novou obálkou.


Literatura

Pavel Stehlík – Do Temnoty

Do temnoty 200Kniha Do Temnoty není jen, jak titulní stránka napovídá, zpovědí českého vojáka v Afghánistánu, ale statečnou bitvou s těžkou bezmocí a umíráním po návratu domů. Autor seznamuje čtenáře se svojí životní cestou hovorovým až slangovým style...

Divadlo

Ať vejde ten pravý. Švandovo divadlo uvede drama o lásce, dospívání, šikaně a blízkosti

At vejde ten pravy 200Prvním divadlem v metropoli, které už koncem května otevře dveře divákům, je pražské Švandovo divadlo: a publikum přivítá hned premiérou. Hru Ať vejde ten pravý nastudovanou podle světoznámé předlohy uvedou u Švandů v české...

Film

Ponorná řeka kinematografie je dobře ukrytá pod povrchem

200filmVše, co nabízejí kina a co chrlí televize, jsou iluzionistické rozprávky vystavěné na více či méně snadno rozlišitelných příbězích. Jenže o nich kniha Ponorná řeka kinematografie nepojednává. Její autor Martin Čihák hned v prvních velkými písmeny psaný...