Sběratelé zla aneb nechte vyšetřovat forenzní psycholožku

Sběratelé zla aneb nechte vyšetřovat forenzní psycholožku

Tisk

sberatele-zla 200V nakladatelství HOST vyšla velmi dobrá detektivka anglického spisovatele, herce a scenáristy Marka Griffina. Pusťte se do Sběratelů zla i vy!

 

 

 

Londýnská Metropolitní policie má na starosti vyšetřování brutální vraždy. Oběti jsou na místě okázale vystavena a policie se tak obrátí na forenzní psycholožku se specializací na sériové vrahy Holly Wakefieldovou. Ta se společně s detektivem Bishopem pouští do vyšetřování, při kterém jednak zjišťuje, že se s takovými ohavnostmi policie nesetkává poprvé a také objevuje nové skutečnosti mající souvislosti s její minulostí...

Mark Griffin ve Sběratelích zla naservíroval čtenářům unikátní postavy. Postava Holly je rozhodně zajímavá jak z profesního hlediska (vyučuje forenzní psychologii a pracuje jako forenzní behaviorální analytička), tak také z toho osobního. Má netradičního koníčka, a hlavně je opravdu sympatická. Její policejní protějšek Bishop je také dobře vykreslen a dohromady skvěle fungují.

„Holly dočetla, vzala červený fix, napsala nad oběti otazník a zakroužkovala ho. Proč tihle tři? Cos na nich viděl? Byli slabí? Zranitelní? Co o nich ještě nevíme? Holly se potřebovala vcítit do pachatele. Ať jí to bylo sebenepříjemnější, věděla, že teď musí uvažovat jako vrah. Vedle otazníku si heslovitě poznamenala dominance, manipulace, ovládání a body noční pomočování, žhářství, týrání zvířat. To je známá triáda vražedných symptomů. Tři rané příznaky sociopatického chování. „O čempak jsi snil, když jsi byl mladý?“ (str. 65)

Kniha je opravdu velmi čtivá, děj se posouvá kupředu, dochází k dalším vraždám i odhalením. Čtenář touží vědět, jak to bylo s Holly a zajímá ho, jak vše dopadne. Konec je (jak to často u detektivek bývá) velmi nadsazený a akční ve stylu „proč volat posily, když to zvládnu sám“, ale to je jen drobným nedostatkem jinak skvělé knihy. Během čtení jsem měla párkrát dojem, že už jsem něco podobného četla, ale tím rozhodně netvrdím, že by se jednalo o tuctový příběh. Mark Griffin má určitě co nabídnout a já doufám, že se brzy dočkáme dalších dílů.

Mark Griffin (nar. 1968) je anglický spisovatel, herec a scenárista. Hned na začátku své spisovatelské dráhy získal třikrát po sobě zlatou medaili na Festivalu spisovatelů v Hampshiru. Poté se přestěhoval do Los Angeles, kde se věnoval psaní scénářů. Po návratu do Anglie spojil síly s oceňovaným režisérem Stevem Kellym, s nímž napsal scénář k nově vznikajícímu filmu Final Breath. Účinkuje ve filmech, seriálech (Pán času, NCIS) i divadelních hrách. Je autorem hry The Red Room, kde také hraje hlavní roli. Román Sběratelé zla (2018) je první knihou v připravované sérii s forenzní psycholožkou Holly Wakefieldovou.

sberatele-zla

Sběratelé zla
Autor: Mark Griffin
Překlad: Linda Kaprová
Žánr: krimi
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 408
Hodnocení: 92 %

https://www.hostbrno.cz/sberatele-zla/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Smola a Hrušky: „Chceme spraviť československý hit, ktorý prevalcuje obe republiky“

200rozSkupina Smola a Hrušky zabáva obecenstvo svojou veselou ska-punk popovou muzikou už od roku 1996. Ako sa majú a čo chystajú, aké sú ich sny, to sa dozviete v tomto rozhovore. Ponúka veľa nových a zaujímavých informácií, ktoré nie sú je len...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Angela Hartfield: Dotek lásky

dotek lasky perexMalá knížečka a výkladové karty. Co bych z této sady nejvíce vyzdvihla? Určitě obrázky. Úžasné ilustrace Josephine Wall jsou něčím, co vám utkví v paměti. Dokonce bych řekla, že její obrázky jsou velm...


Literatura

Velmi lehká smrt je malé dílko s velkým etickým přesahem – ptá se po podmínkách přijatelného umírání

Velice lehká smrtVelice lehká smrt od filosofky a spisovatelky Simone de Beauvoir je napsána velice syrovou a upřímnou formou, která možná někoho až zaskočí. Kdo však zná psaní této filosofky, nebude překvapen, že i v této novele se j...

Divadlo

Z malého brouka v hlavě velké divadlo

brouk v hlave 200Městské divadlo Zlín se derniérou rozloučilo s hrou Brouk v hlavě, ve které v dvojroli exceluje Pavel Vacek, a nejen on.

...

Film

Dětská hra 2 je plná veselého zabíjení

detska hra2 plakat 200Film Dětská hra 2 (1990) je horor ze staré školy. Upřímný malý chlapec si chce hrát a užívat života, když najednou se mu do cesty připlete panenka očarovaná kouzly Voodoo. Něco podobného se může stát každému ...