Cesta vlakem za lepším životem

Cesta vlakem za lepším životem

Tisk

Vlak pro deti perexKrátce po druhé světové válce je jih Itálie na pokraji hladomoru. Aby se pomohlo dětem žijícím v bídě, je zorganizovaná speciální akce. Vybrané děti z nejchudších rodin budou poslány na sever, kde se o ně rok budou starat místní.

 


Pro mnoho dětí to znamená výraznou změnu. Některé z nich se těší, jiné mají strach, ale všechny jsou zvědavé. Jak bude jejich nový život vypadat? Jedním z těchto dětí je i malý Amerigo Speranza, na kterého čeká zjištění, že největší výzvou v jeho životě nebude odjet na sever a najít novou rodinu. Ne. Největší výzvou pro něj bude najít cestu zpět k té pravé.

Citlivá kniha o nelehkém období
Citlivě napsaný historický román Vlak pro děti, který pojednává o nelehkém období v italské historii, je dílem spisovatelky Violy Ardone. Protože je příběh psaný z pohledu dítěte, vyznačuje se jakousi nevinností a optimistickým pohledem na celou situaci. Amerigo je veselý a podnikavý chlapec, který nezná nic jiného, než chudobu, a tak je se svým životem naprosto spokojený. Dokonce i to, že většina lidí (včetně jeho) nosí staré a zničené boty, dokáže obrátit ve hru, ve které získáváte body, pokud vidíte někoho s novými botami, a ztrácíte je, pokud potkáte člověka, jehož boty jsou v mimořádně špatném stavu.

Cesta za těmi nejbližšími
Většina knihy vypráví o Amerigovi – dítěti a jeho životě na jihu a na severu. O jeho blízkých, o jeho snech. Poslední část knihy se odehrává o několik desetiletí později a zobrazuje dospělého Ameriga, hledajícího cestu domů. 

Možná byste díky anotaci čekali nějakou akci a nebezpečnou cestu zpátky na jih, ale v tom Amerigova výzva nespočívá. Celý román je psychologicky laděný a zaobírá se především Amerigovými pocity. Proto je jeho návrat k pravé rodině hlavně o vyrovnání se s pocity zrady a odcizení, které dlouhé roky cítil.

Cesta za těmi nejbližšími není vždy snadná. Ale stojí za to ji podstoupit. To je hlavním poselstvím tohoto románu, který zaujme jak sympatickými hrdiny, tak realisticky vykreslenou dobou, v níž se odehrává.

Vlak pro deti

Vlak pro děti
Autorka: Viola Ardone
Originální název: Il treni dei bambini
Překlad: Alice Macková
Žánr: historický román
Vydáno: Ikar, 2020
Počet stran: 192
Hodnocení: 95 %

www.ikar.cz/#nase-knihy


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Berdík, revoluce v pěstování zeleniny. Nová éra městského zemědělství začíná

Berdik perexJe tady jaro a to už je nejvyšší čas, aby se milovníci čerstvé zeleniny poohlédli po nějakých sazeničkách nebo semínkách a dali se do práce. Taková doma vypěstovaná rajčátka nebo mrkev jsou přeci jen voňavější a chutnější, než ty ze supermarket...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Sejdeme se v knihkupectví – tajemství a hádanky

sejdeme seStrýček Billy byl pro Mirandu vždycky jedno velké dobrodružství. Když se objevil, nikdy nevěděla co čekat, ale jedno bylo jisté – bude to neskutečná zábava. Nikdy jí přesně neřekl, o co dané odpoledne půjde, právě naopak. Prostřednictvím hádanek a ...


Literatura

Štvaná zvěř: román z oddělení young adult

stvana zver200Devět studentů. Tři krvavé dny. Jedna zvrácená tradice. Už jste dostatečně navnazeni? V říjnu 2022 vydalo nakladatelství Cosmopolis knihu M. A. Bennettové Štvaná zvěř, nejen pro mladé čtenáře, ale pro všechny, co holdují netradičním prostře...

Divadlo

Švandovo divadlo natáčí povzbudivá videa, divákům je nabídne na sociálních sítích

Svandovo divadlo200Povzbudit, zlepšit náladu, zaměřit pozornost k dobrým věcem v životě a také neztratit kontakt s diváky. To je smyslem videí, která začali natáčet tvůrci a herci z pražského Švandova divadla.

...

Film

The Circle nabízí leda tak pěkný pohled na Emmu Watson v upnutých riflích

the circle Irena perex

Do kin vstupuje film The Circle, který byl natočen podle knižní předlohy Davea Eggrese vydané česky pod názvem pod názvem Kruh. Bohužel ale nemá moc co nabídnout! Snad jen dvě herecké ...