Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

Investigativní novinář zpovídá elitního policistu

Tisk

30 let pod prisahou perexČlověk, aby si mohl udělat vlastní názor, potřebuje znát i druhou stranu mince. V případě různých závažných kauz, jejichž náhled nabízí média často zkresleně, je to dost důležité. Toho si je vědom i dlouholetý elitní policista Robert Šlachta, který navázal spolupráci s novinářem Josefem Klímou. Právě tato dvojice, novinář se schopností pokládat otázky přímo na tělo a orientující se v mediálním prostředí, a policista objasňující svou každodenní práci, dávají knize punc výjimečnosti.

 


Josef Klíma je znám jako investigativní žurnalista, o Robertu Šlachtovi, bývalém řediteli Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, se veřejnost dozvídala sporadicky a téměř vždy jen negativně. Smyslem jejich rozhovoru není ukázat ho v lepším světle, ale odkrýt každodenní mravenčí práci, na které se podílel se svými spolupracovníky.

V rozhovoru se dotknou doby, kdy „šlapal chodník“, pokračují činností na zásahovce v Brně, přechodem do Prahy a končí na Celní správě. Na konkretní dotazy dostává Josef Klíma konkrétní odpovědi.

„Vraťme se ale ještě k Babišovi a k té nálepce, že jste byl jeho muž. Vy jste se s ním přece stýkal víc.“

„Já jsem se s ním sešel ještě asi na dvou nebo třech kauzách, když byl ministr a řešili jsme věci kolem jeho osobní bezpečnosti , ale tehdy se ještě vůbec nespekulovalo, že by měl Šlachta něco s Babišem. To až když došlo na tu reorganizaci v roce 2016, při které se nás zastal. A pak se vlastně začalo spekulovat, že celá kauza Nagyová možná proběhla jen proto, aby padla ODS a Babiš se mohl dostat k moci. No prostě úplné nesmysly. Kdybych byl opravdu jeho muž a měli jsme spolu tichou dohodu, že přejdu k celníkům, tak jsem v pohodě mohl navázat a nemusel dělat všechno znovu. Psychotesty, fyzické testy, výběrové řízení na vedoucího pracovníka .... Jen samo výběrové řízení do funkce ředitele sekce trvalo čtyři hodiny, devítičlenná komise mě grilovala a doporučili mě jednohlasně“.

Zajímavé je vyprávění o začátcích i o jeho vděčnosti starším kolegům, kteří ho zasvětili do problémů drogomafií a padělání peněz. Styl práce Roberta Šlachty vedl k úspěchům, po 16 letech odchází do Prahy. Při práci na kriminálce zjišťuje, že nelze oddělit ekonomiku od organizovaného zločinu, který prorůstá až do nejvyšších míst. Proto jmenovitě oceňuje ty, kteří prokázali odvahu a důvěřovali mu. Také musel často přesvědčovat své podřízené, že jejich práce má smysl, aby mu neodcházeli. O účinnosti jím prosazovaných metod se čtenář přesvědčí, když z jednoho případu se nečekaně rozvine další, často mnohem závažnější. O některých kauzách, na nichž pracoval, mluví velmi otevřeně, pouze u těch, které ještě soud neuzavřel, jen částečně. I přes negativní zkušenosti s mašinérií soudního systému věří, že "padne komu padne" podle práva.

Poodhaluje existenci rivality mezi jednotlivými policejními útvary, důvody, proč nemá rád policejní inspekci, jak si považuje práce státních zástupců i to, že ne každá reorganizace je přínosem.

O osobním životě se moc nedozvíte, byl to workoholik tělem i duší, ale vybral si to tak sám. Účelem knihy není kritizování či pomlouvání všech, Šlachta zná své chyby z mnohých se snažil poučit. Celý život pomáhat lidem a sloužit vlasti pro něho není prázdnou frází.

Soudní líčení trvají mnohdy léta a proto není od věci občas v knize zalistovat a připomenout si, jak to tehdy vlastně začalo.

30 let pod prisahou

Třicet let pod přísahou
Autoři: Robert Šlachta a Josef Klíma
Žánr : autobiografická
Nakladatelství: Euromedia Group a.s. v edici Universum
Rok vydání: 2020
Počet stran: 352 + 24 stran přílohy
Hodnocení: 95 %
Zdroj fota: nakladatelství
www.euromedia.cz 


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Autorské knížky jsou mým snem,“ říká Klára Mayerová

klara mayerovaKlára Mayerová má na trhu další knihu – opět jako výtvarnice. V září vyšel druhý svazek detektivní série Matylda na stopě – Vražedný advent. Předtím jsme si její jméno mohli přečíst ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Není špatné dostat Posledu

altMám ráda knížky dvojice autorů Rada – Žák. Kdysi jsem je doslova hltala, smála se nad nealko prohibicí na Žižkově (Z tajností žižkovského podsvětí), trampovala o sto šest (Dobrodružství šesti trampů)...


Literatura

Válka růží 1 – Bouře

valka ruzi 200V březnu vydalo nakladatelství Plus historický román Conna Igguldena Válka růží 1 s podtitulem Bouře. Podíváme se do pohnuté historie nejen britského ostrova a necháme se strhnout jak postavami, tak barvitým líčením dějin.

Divadlo

Sbor Dejvického divadla přinesl do Zlína hru Kakadu

kakadu 200Zlín ožil již 20. ročníkem mezinárodního kulturního festivalu Setkání/Stretnutie a měl tu čest přivítat i část sboru Dejvického divadla. Ti nám předvedli hru Kakadu, která nám v obrazech a útržcích ze života mladé autistické ženy reflektuje svět.

Film

Lajna 2 je plná humoru, ale nezapomíná ani na důležitá témata

 

Lajna 2Televize Seznam již za několik dní uvede druhou řadu komediálního seriálu z hokejového prostředí s názvem Lajna. Dokáže svým ostrovtipem a zajímavým tématem navázat na úspěšnou první řadu? Zúčastnil jsem se slavnostní předpremiéry, kte...