Vše, co chtěli malí i velcí vědět o včelách

Vše, co chtěli malí i velcí vědět o včelách

Tisk

jeden rok v zivote vcely 200V nakladatelství Kazda vyšla další moc krásná knížka, tentokrát zaměřená na včely. Nese název Jeden rok v životě včely a moc vám ji doporučuji.

 

 

O včelách toho moc nevím, jen jsem jako malá byla u úlů s jedním včelařem. Právě proto jsem byla moc zvědavá na tuto knihu určenou hlavně menším čtenářům.

Kniha je rozdělena na čtyři kapitoly: Úvod, Svět včel, Včelí rok a Včely a lidé. Úvod je jen stručný a pak následuje pozvání do včelího úlu. Dozvíte se, jak se jmenují některého jeho části a hlavně, jak to v něm chodí. Následují poučné kapitolky o jeho obyvatelích – matce, dělnicích a trubcích. Zde jsem se dozvěděla spoustu zajímavostí, například, že trubec se může stát otcem, ale žádného otce nemá nebo že jsou trubci na konci léta vražděni. Překvapilo mě také, že včela dokáže hřát a díky tomu mají buňky plástve tvar šestiúhelníku.

Jaro u včel začíná vyrojením a také se rodí nová královna. Léto je pak pro včely vrcholnou sezónou a patří medu. Věděli jste, že aby včelí společenství přežilo, potřebuje každý rok zhruba 120 až 150 kilogramů medu? Na podzim včely čistí své úly a připravují se na zimní měsíce, kdy v úlu tvoří takzvaný zimní hrozen, ve kterém se navzájem zahřívají. Včelař si v zimě občas úl poslechne a podle toho pozná, jestli se včelstvu dobře daří. Poslední kapitola je hlavně o medu a apeluje na čtenáře, aby například nekupovali med ze zahraničí nebo pěstovali včelám dobroty jako jsou slunečnice.

Díky knize Jeden rok v životě včely se dozvíte spoustu zajímavostí a určitě na tyto tvory změníte pohled. Já jsem až žasla, jak je u nich vše promyšlené, jak to dokonale funguje a co všechno zvládají. Spoustu věcí jsem slyšela poprvé a až mě někdy včelka štípne, bude mi jí spíš líto, než že bych se na ni zlobila…

Jeden rok v životě včely má i krásný design. V sazbě se pracuje s tvarem šestiúhelníku, a především se žlutavou barvou medu, což k publikaci skvěle pasuje. Fotky doplňují ilustrace, na některých stránkách nechybí ani nějaké medové recepty nebo zvýrazněné zajímavé tipy nebo poznatky. Jde vidět, že si s knihou tvůrci dali práci a jako celek opravdu stojí za to!

Knihu doporučuji všem milovníkům přírody a také včelařům, protože třeba i oni se přiučí něco nového, nebo budou mít materiál, jak lásku ke včelám přenést na své děti!

Autoři knihy jsou ze Svobodného institutu pro ekologický chov včel s názvem proBiene. Tobias Miltenberger a David Gerstmeier jsou profesionální včelaři z ekologického včelařství Summtgart, kde chovají včely a produkují med. Kromě toho včely zkoumají a předávají o něm své znalosti dalším zájemcům. Právě proto založili institut proBiene, kde mohou děti pozorovat včely a ochutnat med a dospělí se zúčastnit kurzů zaměřených na včelařství.

jeden rok v zivote vcely

Jeden rok v životě včely
Autoři: David Gerstmeier, Hannah Götteová, Tobias Miltenberger
Překlad: Barbora Špundová
Žánr: pro děti a mládež
Nakladatelství: Kazda
Rok vydání: 2020
Počet stran: 72
Hodnocení: 93 %

Knihu můžete vyhrát v naší soutěži: Poznejte pilný svět včel

https://www.knihykazda.cz/jeden-rok-v-zivote-vcely/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petr Martinák: To, že jsem nemohl být se svými dětmi, mě málem zabilo, teď už jsem opět šťastný

Martinak 200Petr Martinák, skvělý imitátor, herec, který na nějaký čas zmizel z televizních obrazovek i z povědomí diváků se pomalu vrací na pódia, odráží se ode dna a cítí se znovu šťastný. O tom, co ho potkalo a jak se s tím vypořádal hovoří na následují...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

McCourtův Andělin popel vychází nově v nakladatelství Prostor

McCourtPokud neznáte knihu Andělin popel, nebo na ni navazující pokračování Andělina země, možná by vás leckdo mohl obvinit z literárního barbarství a neznalosti literatury. McCourt...


Literatura

RECENZE: Strašidelný dům a jeho příběhy

strasidelny dum200V roce 2016 vydalo nakladatelství Plus knihu iniciovanou a zčásti napsanou Charlesem Dickensem – Strašidelný dům a jeho příběhy, která poodhalí, v 19. století tolik oblíbené, duchařské a zčásti i stra...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Mars útočí: Mají Marťani starosti?

mars utociMars útočí (1996) vznikl na sklonku „milénia“ a díky svému černému humoru se stal velmi populárním filmem. Jack Nicolson ve své hlavní roli předvádí, jaké může mít takový prezident s nájezdem mnohem vyspělejších...