Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

Název: Smrt půvabného média: Detektivka ze staré Vídně

Tisk

mediumPokud si chcete přečíst dobrou detektivku z období přelomu 19. a 20. století, ve které vystupuje i postava známého psychoanalytika Sigmunda Freuda, pak sáhněte po knize Smrt půvabného média z nakladatelství Portál. Nechybí v ní ani pořádná záhada - a atmosféra spiritismu, který se v té době těšil velké oblibě.

Kniha začíná schůzkou židovského lékaře Maxe Liebermanna se svým otcem v kavárně, kam vkročí také známý psychiatr Freud, jenž baví přítomný personál svými vtípky. Max Liebermann naslouchá otcovským radám týkajících se Maxovy nastávající - Clary. Je těsně před bouřkou. Zanedlouho se Liebermann, kterého, spíše než Clara, zajímá jeho hysterická pacientka - inteligentní anglická guvernantka - slečna Lydgateová, dozvídá o vraždě od svého přítele, policejního vyšetřovatele Oskara Rheinhardta. Jedná se o vraždu krásné ženy - Charlotte Löwensteinové, která se věnovala spiritismu a která byla talentovaným médiem. Pro spiritistický spolek je to velká rána, navíc se jedná o nevysvětlitelnou záhadu - záhadu zamčeného pokoje.

Detektivní román poutavě přibližuje konec 19. století, rozvoj vědy a nových uměleckých směrů, především však pokroky v psychiatrii a v rozvíjející se psychoanalýze. Doktor Liebermann společně s detektivem Rheinhardtem pracují pozvolna na případu, mezitím dochází k dalším událostem a záhada se blíží svému rozřešení. Doktor Liebermann se také stýká se Sigmundem Freudem a prohlubuje si své znalosti psychologie, které uplatňuje ve své práci.

O autorovi:

Frank Tallis je britský spisovatel a klinický psycholog. Přednášel klinickou psychologii na Institutu psychiatrie a neurovědy na King´s College v Londýně. Publikoval řadu odborných prací, ale píše rovněž beletrii. Je autorem série detektivek s hlavním hrdinou, vídeňským psychoanalytikem Maxem Liebermannem, a napsal i několik hororových románů. V Portále vyšla jeho kniha Posedlost láskou (2019).

Ukázka z knihy:

“Jsem jen uřícený,” přerušil ho Hölderlin. “Patrně jsem to přehnal.”
Bruckmüller přikývl a ukázal na knihu madame Blavatské.
“Smím?”
“Samozřejmě.”
Bruckmüller začal svazkem listovat a jen tu a tam se zastavil a začetl se. Když si dílo zběžně prohlédl, zvedl hlavu a upřel oči na svého společníka.
“Myslíte, že to udělal démon?” zašeptal.
“Podle ducha ano.”
“Jistě...ale já se ptám na váš názor, Hölderline. Vím, co řekl duch, ale co o tom soudíte vy?”
Hölderlin se neklidně rozhlédl po náměstí, jako by očekával, že je někdo špehuje. Kolem však bylo prázdno.
“Myslím, že to možné je. Nicméně…” odmlčel se a chvilku si pohrával se lžičkou. “Mám podezření, že pan Überhorst je jiného názoru.”
“Nedokáže připustit, že si slečna Löwensteinová zahrávala s černou magií,” podotkl znalecky Bruckmüller. “To je ale bláhové.”
“To jistě, ale mám dojem, že to není všechno.”

Autor: Frank Tallis
Překlad: Petra Hesová
Žánr: detektivní román
Vydáno: 2020
Stran: 240
Vydalo nakladatelství: Portál
Hodnocení: 90 %

medium

https://obchod.portal.cz/beletrie/smrt-puvabneho-media/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Žáček a Born – tandem, ktorý nám závidia nielen v Čechách, alebo o Adolfovi Bornovi s Jiřim Žáčekom

zacek perexIch knihy stoja za to, aby boli v našej knihovničke. Upútajú prostým a krásnym literárnym obsahom a rovnako skvelou ilustráciou, ktorými nás očaria už od prvej stránky. Pre deti páčivé a nadčasové pre dospelých. Obsahovo vždy reflektujú prejav a k...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Tři ženy pana Wrighta

tri zeny pana wrighta 200V červnu vyšel u nakladatelství Metafora román od Lindy Keir o vztazích Tři ženy pana Wrighta. Podíváme se pod pokličku hned několika vztahů, které budou mít společného jmenovatele. Jak fungují vztahy, když nechybí v nich nechybí lži a intriky?

...

Literatura

Deník třicetileté puberťačky na cestách

200cabotÚdajně by mělo jít o knihu pro dospělé a podle všeho také o vyprávění příběhu jedné dospělé ženy. Ani na jedné frontě však tento aspekt nesedí.

...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Filmaře živí hlavně koprodukce

kino ikon perexKdyby nebylo koprodukcí (nyní zejména česko-slovenských nebo slovensko-českých), mnoho filmů by nejspíš vůbec nevzniklo. Takové Nabarvené ptáče/Pomaĺované vtáča, nedávný favorit Českých lvů, se navíc poohlédlo až na Ukrajinu. Myšlenka ...