Nechte se pozvat na Bál šílených žen

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

Tisk

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postavení žen ve společnosti té doby.



Autorka je…

Victoria Mas (* 1987), francouzská spisovatelka, dcera zpěvačky Jeanne Mas. Pracovala jako asistentka produkce, skriptka a jevištní fotografka, hodně cestovala. BV roce 2014 vydala knihu věnovanou francouzské kuchyni – průvodce pro Američany, kteří se chtějí seznámit s gastronomickými zvyky Francie. Bál šílených žen je její první román a setkal se s velkým literárním úspěchem – získala za něj cenu Stanislas pro prvotiny, cenu Patrimoines a Première Plume. Filmovou adaptaci románu připravuje režisérka Mélanie Laurent.

Děj vypráví o…

…nechvalně proslulém hospitálu Salpêtrière, kde se odkládaly duševně nemocné ženy, ale také ženy, které neměly kam jinam jít, byly pro společnost nepohodlné, nebo si znesvářily vlastní rodinu, ale i ty, které se prostě a jednoduše nebály říct vlastní názor. A doplatily na to internací. Pronikáme do hierarchie zdejších chovankyň, poznáváme jejich povětšinou smutné osudy a setkáváme se i s lidmi, kteří o ně pečují, jak se sestrami, tak i doktory. A je zajímavé, že zde autorka zakomponovala skutečné postavy, slavné neurology Charcota a Babinskiho, kteří se i přes dnes pochybně znějící léčbu, zasloužili o rozvoj moderní neurologie.

Proč Bál šílených žen?

Salpêtrière jako odkladiště pro všechny ty, které narušují zavedené pořádky. Azyl pro všechny ty, jejichž citlivost neodpovídá očekávání. Vězení pro ty, které se provinily tím, že mají nějaký názor. (str. 28) Každoročně se v hospitálu koná masopustní bál, kde dochází ke střetu dvou diametrálně odlišných světů – chovankyň tohoto ústavu a pařížské smetánky. Co se stane na tomto bizarním bále v roce 1885? Na to vám odpoví sama kniha.

Můj názor a doporučení

Nenechte se mýlit tím, že kniha má jen dvě stě stran a faktem, že vyšla v roce 2019. Přesto dokázala autorka mistrně vykreslit manýry tehdejší společnosti a nepohodlnost vlastního názoru žen a dívek a povedlo se jí to výborně. Při čtení vám vytanou na mysli legendy francouzské literatury a opravdu máte pocit, jako byste četli starší literaturu, ale hodnotnou. Pokud vás zajímá historie, atmosféra té doby a nebojíte se ženského příběhu o hledání smyslu života, pak vám Bál šílených žen doporučuji.

bal silenych zen

Název: Bál šílených žen
Autor: Victoria Mas
Žánr: historický román
Nakladatelství: Odeon
Originální název: Le Bal des folles (2019)
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/bal-silenych-zen/kniha/11794/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Bez knihy se mi špatně usíná, říká Bohdana Tučková

bohdana200Od malička mám rád knihy, knihkupectví a také knihovny, hlavně tu naši holešovskou Ale pravda je, že mám i jednu oblíbenou v Praze, kam rád tu a tam zajdu. Je to Knihovna na Vinohradech a líbí se mi tam z mnoha důvodů. Jednak je to velmi útulné prostř...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Sériový vrah nebo vlkodlak? Vyřeší Vlčí proces

vlčí proces, perexHistorický román sepsaný na základě skutečných událostí je pro mě vždycky neodolatelnou záležitostí. Nahlédnutí do dob dávno minulých a v tomto případě ještě okořeněné napětím a pověrami o vlkodlacích slibuje skvělé čtení, kter...


Literatura

Zachraň planetu, staň se motýlem. Nebo vycestuj s Redline expedition

Putovani za zviraty perexAutorka knihy Putování za zvířaty, podnikatelka, cestovatelka, lektorka a velká milovnice přírody Kamila Paličková, zve prostřednictvím stránek čtenáře na cestu do Afriky. Představuje zdejší fascinující přírodu a z...

Divadlo

Cirkus Cirkör, Cahin Caha a Cirk La Putyka připravují pro Letní Letnou společný projekt Lacrimae

Unikátní představení, které se jindy a jinde nebude již opakovat, připravují pouze pro letošní Letní Letnou tři přední evropské soubory z oblasti nového cirkusu – Cahin Caha z Francie, Cirkus Cirkör ze Švédska a <...

Film

Nakladatelství Argo se představuje

argo-logoNakladatelství Argo nabízí knihy velice různorodé, vedle divácky atraktivního čtiva (kde nechybí ani comics) vydává i výsostně odborné publikace, které se týkají dějin – ať již zkoumají takříkajíc jejich každodennost, skryté tend...