Nechte se pozvat na Bál šílených žen

Nechte se pozvat na Bál šílených žen

Tisk

bal silenych zen 200V květnu vydalo nakladatelství Odeon debutový román Francouzsky Victorie Mas Bál šílených žen, který nás pozve na prohlídku společnosti Paříže konce 19. století a ukáže nám jak na tu dobu moderní neurologii, tak hlavně postavení žen ve společnosti té doby.



Autorka je…

Victoria Mas (* 1987), francouzská spisovatelka, dcera zpěvačky Jeanne Mas. Pracovala jako asistentka produkce, skriptka a jevištní fotografka, hodně cestovala. BV roce 2014 vydala knihu věnovanou francouzské kuchyni – průvodce pro Američany, kteří se chtějí seznámit s gastronomickými zvyky Francie. Bál šílených žen je její první román a setkal se s velkým literárním úspěchem – získala za něj cenu Stanislas pro prvotiny, cenu Patrimoines a Première Plume. Filmovou adaptaci románu připravuje režisérka Mélanie Laurent.

Děj vypráví o…

…nechvalně proslulém hospitálu Salpêtrière, kde se odkládaly duševně nemocné ženy, ale také ženy, které neměly kam jinam jít, byly pro společnost nepohodlné, nebo si znesvářily vlastní rodinu, ale i ty, které se prostě a jednoduše nebály říct vlastní názor. A doplatily na to internací. Pronikáme do hierarchie zdejších chovankyň, poznáváme jejich povětšinou smutné osudy a setkáváme se i s lidmi, kteří o ně pečují, jak se sestrami, tak i doktory. A je zajímavé, že zde autorka zakomponovala skutečné postavy, slavné neurology Charcota a Babinskiho, kteří se i přes dnes pochybně znějící léčbu, zasloužili o rozvoj moderní neurologie.

Proč Bál šílených žen?

Salpêtrière jako odkladiště pro všechny ty, které narušují zavedené pořádky. Azyl pro všechny ty, jejichž citlivost neodpovídá očekávání. Vězení pro ty, které se provinily tím, že mají nějaký názor. (str. 28) Každoročně se v hospitálu koná masopustní bál, kde dochází ke střetu dvou diametrálně odlišných světů – chovankyň tohoto ústavu a pařížské smetánky. Co se stane na tomto bizarním bále v roce 1885? Na to vám odpoví sama kniha.

Můj názor a doporučení

Nenechte se mýlit tím, že kniha má jen dvě stě stran a faktem, že vyšla v roce 2019. Přesto dokázala autorka mistrně vykreslit manýry tehdejší společnosti a nepohodlnost vlastního názoru žen a dívek a povedlo se jí to výborně. Při čtení vám vytanou na mysli legendy francouzské literatury a opravdu máte pocit, jako byste četli starší literaturu, ale hodnotnou. Pokud vás zajímá historie, atmosféra té doby a nebojíte se ženského příběhu o hledání smyslu života, pak vám Bál šílených žen doporučuji.

bal silenych zen

Název: Bál šílených žen
Autor: Victoria Mas
Žánr: historický román
Nakladatelství: Odeon
Originální název: Le Bal des folles (2019)
Rok vydání: 2020, pevná vazba
Počet stran: 200
Hodnocení: 80 %

Odkaz na web: https://www.euromedia.cz/bal-silenych-zen/kniha/11794/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Michal Singer: „Šílení vůbec nejsou umělci a další jim podobní. Praštění jsou přece – ti všichni ostatní….“

singer michal 200Na slovíčko jsme tentokrát pozvaii umělce Michala Singera, o jehož poslední výstavě s názvem Argonautika se v poslední době hodně mluvilo. Jak ho tento epos oslovil a jak dílo vznikalo, si můžete přeč...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Pátrání po prolomení tajemné kletby pokračuje v Tanci nág

stulcova rafaelova skola tance nagNetrpělivě očekávaný druhý díl série Rafaelova škola od Renaty Štulcové je tu. Tance nág vyšly! Marina Fialková, víla po mamince, je o rok starší, zmizela jí motýl...


Literatura

Více true crime do českých knihkupectví!

ted bundy200Nakladatelství JOTA odstartovalo novou edici True Crime nejzásadnější knihou tohoto žánru v podobě titulu Ted Bundy, vrah po mém boku od Ann Rule.

 

...

Divadlo

Balet Luskáčik okúzlil návštevníkov

lusk 200V Dome umenia v Piešťanoch sa 22. novembra predstavil hrou Luskáčik Svetoznámy Kyjevský City balet v  hudobnom podaní Piotra Iľjiča Čajkovskija.

...

Film

České a italské natáčení historického velkofilmu Il Boemo v hlavní roli s Vojtěchem Dykem je v plném proudu

Il Boemo 200Hlavní část natáčení historického velkofilmu režiséra Petra Václava Il Boemo o Josefu Myslivečkovi, jednom z nejvyhledávanějších hudebních skladatelů druhé poloviny 18. století, právě probíhá mezi Českou republikou a Itálií. Ve skladatelově rod...