Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

Inspekce – chlapci vychovaní ve lži

Tisk

inspekce 200Hluboko v lesích je jedna věž, a v ní bydlí čtyřiadvacet chlapců. Říká se jim abecední chlapci – jejich jména jsou písmena abecedy. Každé ráno vstanou, a před vyučováním jdou na Inspekci – je to už součástí jejich denní rutiny. Inspektoři je prohlédnou, a zjistí, zda se u nich nenachází žádné nemoci, ze kterých mají strach – víny, hnitka a nebo plakaboly. Ačkoliv vždy každý chlapec inspekcí prošel, přesto z ní mají všichni nepříjemný pocit. Hlavně, že by zklamali toho, na kom jim snad nejvíce záleží. Svého T.A.T.A. – muže, který je jim vzorem.

 T.A.T.A je pro každého chlapce také i symbolem rodičovství. Rodičovství, které se stará o jejich blaho, potřeby a bezpečí. Rodičovství, které jim říká, co je správné, a co není. Žádný z chlapců totiž nechce být prohnilý. Každý totiž vi, jak prohnilí chlapci končí. Půjdou za trest do Rohu, odkud se už nikdo nevrátí. T.A.T.A. jim říká, že jsou výjimeční, že každý z nich má speciální potenciál. Žádný z chlapců taky nikdy neviděl ženu, netuší ani, že ženy existují. J stejně jako ostatní chlapci věří, že se narodili na Stromě života. Čím je starší, tím více ho trápí otázka, že nikdo stromy života nikdy neviděl. Jednou se vydá do sadu, a ve snaze ho najít objeví naprosto identickou budovu s podivnými chlapci. Cítí že, před svým T.A.T.A. tohle nemůže ani zmínit, a tak zažívá novou zkušenost – záměrnou lež a přetvářku. Doposud před T.A.T.A. nic neskrýval, svěřil se mu s každou svou myšlenkou a obavou při Inspekci.

Cítí se vyčleněný z kolektivu, neboť ví něco, co ostatní ani netuší a poprvé pozná i strach. Strach z toho, že to, co teď ví, z něj udělá prohnilého, že to každou chvíli někdo objeví a Roh ho nemine. Strach z toho, co všechno ještě zjistí, a v čem všem jemu i ostatním lhali. Jeho svět se pomalu rozpadá na kousky. A jednoho dne se rozpadne úplně. Toho dne na jeho okno zaklepe dívka K a řekne mu celou pravdu o Rodičovství, o druhé budově na konci jejich lesa a taky o tom, kterému říkají T.A.T.A. S tím co teď ví, už se nemůže chovat, že vše je jako dřív a věci dostanou velmi rychlý spád.

O autorovi:

Josh Malerman je americký romanopisec, autor krátkých příběhů a jeden ze zpěváků a skladatelů skupiny The High Strung. Než prorazil se svou první novelou Bird Box, napsal čtrnáct rukopisů, ale žádný se neprodal. Napsal mnoho hrubých návrhů svých románů na sedadle spolujezdce na cestě po turné, se svou kapelou The Hight Strung totiž odehráli běžně okolo dvě stě padesát koncertů ročně. Jednou ho přítel ze školy Dave Simmer požádal, o jednu z jeho knih, aby jej mohl poslat lidem, které znal v nakladatelském průmyslu. Josh mu poslal knihu Goblin a téměř okamžitě začaly chodit nabídky od agentů a editorů. A tak jako první vyšla jeho román Bird Box (2014), novely Ghastle and Yule (2014) a A house at the bottom of a lake (2016), dále Black Man Wheel (2017), Goblin (2017), Unbury Carol (2018), On this, the day of Pig (2018) a Inspection (2019). Mimo tyto romány a novely napsal téměř třicet povídek. Kniha Bird Box byla zfilmována a produkována televizní stanicí Netflix v roce 2018, se Sandrou Bullock v hlavní roli. Josh Malerman v současné době žije v Farndale, v Michiganu s jeho snoubenkou hudebnicí Alison Laako.

Ukázka z knihy:

Chlapci během procházky mluvili o řadě věcí. J se v mysli neustále vracel rozporu mezi tím, co mu řekl T.A.T.A. během inspekce, a tím, co řekl později ve svém projevu. Proč mu na tom tolik záleželo? Spousta abecedních chlapců dělala chyby, zapomněla něco, co se řeklo, podala něco jinak, nebo prostě úmyslně, neškodně trochu zalhala. J to dělal také. S tou třešňovou šťávou na koberci. Nebo když asi tisíckrát předstíral, že pochopil nějaký vtip, jen proto že ho ostatní zřejmě pochopili. Byla to lež? A kdyby ho jeden z chlapců požádal, aby mu řekl, co bylo tak vtipného na žertu, kterému se právě smáli, jak by odpověděl? Přistihli by ho při lži?

inspekce

Název: Inspekce

Autor: Josh Malerman

Překlad: Šárka Králíková

Žánr: thriller

Vydáno: 2020

Stran: 438

Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.

Hodnocení: 95 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/inspekce-214682822


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Temperamentní tango na nádvoří historického pivovaru v Dalešicích

Quintet perexMezinárodní hudební festival Petra Dvorského nabídne ve svém jubilejním 20. ročníku svým posluchačům temperamentní tango. Abychom se o tangu a jeho protagonistech z Escualo Quintetu dověděli více, položili jsme několik otázek Jakubovi Jedl...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Po Pobřežní cestě přichází Bouřlivé ticho

Bourlive ticho200Pobřežní cesta je kniha od Raynor Winnové, která vyšla loni v nakladatelství Kazda a letos je zde pokračování s názvem Bouřlivé ticho.

...

Literatura

Moje vodácké holky je kniha nejen pro vodáky

moje-vodacke-holky 200Na knihu Moje vodácké holky jsem narazila úplnou náhodou v nějaké čtenářské skupině na Facebooku. Hned jsem viděla obal, tak jsem ucítila, že právě takový titul si v těchto aprílových dnech potřebuju přečíst a udělala jsem dob...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

Publicistický thriller ze současnosti: Čtvrtá mocnost

ctvrta mocnost200Do českých kin vstupuje německý koprodukční snímek Čtvrtá mocnost. Jeho autor Dennis Gansel, režisér mezinárodně oceněného filmu Náš vůdce (Die Welle, 2008), se opět vrací k tematice p...