Backman zase hraje na city a jde mu to!

Backman zase hraje na city a jde mu to!

Tisk

uzkosti-a-jejich-lide 200Oblíbený švédský spisovatel po několika menších dílech (konečně) přichází s plnohodnotným románem s názvem Úzkosti a jejich lidé.

 

 

 

Kniha Úzkosti a jejich lidé se tváří jako komedie a odpočinkové čtení. Je v ní však skryto mnohem více a určitě zasáhne nejednoho čtenáře.

Záhada zavřeného pokoje

Příběh se točí kolem skupiny rukojmích zajatých při prohlídce bytu. Jedná se o nesourodou skupinu, ve které je neúspěšný bankovní lupič, dva morousové závislí na nákupech v IKEA, potměšilý multimilionář, smutná stará paní, žena v pokročilém stadiu těhotenství, otravný chlápek a také králičí hlava. Na druhé straně je policie v podobě otce a syna a také vyjednávač. Lupič to nakonec vzdá a všechny propustí. Jenže když dovnitř vpadne policie, byt je prázdný… Následuje série výslechů a rodící se detektivní zápletka.

Backmanův styl i děj knihy vystihuje tato ukázka: „Pravda? Ta skoro nikdy není tak složitá, jak si myslíme. Jenom doufáme, že složitá je, abychom si připadali chytřejší, když na ni přijdeme s předstihem. Tohle je příběh o mostu, blbcích, rukojmích a o prohlídce bytu. Ale taky je to příběh o lásce. Vlastně hned o několika.“ (str. 236)

Všem jde jen o jedno...

Každá postava v bytě je úplně jiná – má rozdílný věk, tím pádem i životní zkušenosti nebo postoje. Čtenář o těchto protagonistech postupně zjišťuje více a více, stejně jako oni o sobě navzájem. Malý byt podporuje intimitu a odhaluje se tak spousta tajemství.

Já jsem se s postavami hned neztotožnila, ale později mi přirostly k srdci a dokázala jsem se v nich i najít. Čím více jsem četla, tím mi bylo jasně, že i když je každý jiný, všichni to myslí dobře. Fandila jsem jim a v závěru se, jak usmívala, tak měla skelné oči.

Jedinečný vypravěč

Backmanovi se nedá upřít, že je skvělý vypravěč. K příběhům musí přistupovat s propracovaným plánem, kdy má opravdu jasno v tom, co a jak chce sdělit. Jeho přístup k tématům i vyprávění obecně není prvoplánový, motivy dávají smysl a z každého písmenka přímo sálají emoce. Někdo na to není, i já jsem si při čtení musela chvíli zvykat na skákání v ději a také mi trvalo, než jsem se začetla. Dlouho jsem měla pocit, že je kniha úplně o ničem a zdálo se mi, že se nikam neposouvá. Také jsem si říkala, že příště už Backmana číst nebudu. Pak se to však zlomilo a ve mně byl po přečtení moc příjemný a těžce popsatelný pocit, který vám doporučuji zažít.

O autorovi

Fredrik Backman pochází ze Stockholmu, pravidelně píše sloupky do švédských novin a na svůj blog. Jeho prvního románu Muž jménem Ove (2012, česky Host 2014) se jen ve Švédsku prodalo přes sedm set tisíc výtisků a práva byla prodána do třiceti zemí. Po úspěšné prvotině autorovi vyšly další knihy: Co by můj syn měl vědět o světě (2012, u nás 2017), Babička pozdravuje a omlouvá se (2013), Byla tady Britt-Marie (2014), Medvědín (2017), jeho pokračování My proti vám (2018) a novela A každé ráno je cesta domů delší a delší (2018).

uzkosti-a-jejich-lide

Úzkosti a jejich lidé
Autor: Fredrik Backman
Překlad: Helena Matocha
Žánr: beletrie, humor
Nakladatelství: HOST
Rok vydání: 2020
Počet stran: 375
Hodnocení: 87 %

https://www.hostbrno.cz/uzkosti-a-jejich-lide/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Inšpektor vojenských hudieb Boris Hokin: Hudba ako taká je krásna,vždy vychádza zo srdca a má absolútnu logiku

boris Hokin rozhovor perexV rámci stého výročia Slovenského ochranného zväzu autorského sme spravili pre našu redakciu rozhovor s inšpektorom vojenských hudieb Borisom Hokinom.

...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Elizabeth Finch pojednává o obdivu k pozoruhodné osobě a přehoupává se k eseji

Elisabeth Finch

Román Elizabeth Finch se nachází někde mezi beletrií a filosofickou esejí. Kniha je určená především náročnějším čtenářům, kteří se nebojí určitých polemik. Případně taky bude Elizabeth Finch pro nadšence Juliana Barnese – zpravidla každá jeho kniha, více či m...


Literatura

Když nevíte kudy kam, vydejte se na cestu

Stopem na konec perexNež jsem se pustila do čtení útlé knížečky s názvem Stopem na konec světa, domnívala jsem se, že bude obsahovat povídky s různými zážitky ze stopování. A docela jsem se těšila, protože znám pár lidí, kteří tento způsob cestová...

Divadlo

Kouzelná, pohádková, strhující My fair lady

my-fair-lady 200Městské divadlo Zlín na konci předešlé sezóny představilo hudební komedii podle hry George Bernarda Swawa a filmu Gabriela Pascala Pygmalion - My fair lady. Nebyl to jednoduchý počin, protože většina zná zápletku nebo filmové zpracová...

Film

I při cestě na dno svítá naděje

cestaVen perexPo téměř dvou desetiletích, která uplynula od natočení Mariana, se Petr Václav opět vrací k romské problematice. Ve filmu Cesta ven se však neobrací k minulosti, která Romy n...