Nevěřte svému sousedovi

Nevěřte svému sousedovi

Tisk

Jeden z nas perexŽivot na poklidném newyorském předměstí se nese ve znamení míru a klidu, které naruší až anonymní dopis doručený do jednoho z domů. Jeho pisatelka se v něm omlouvá za to, že se jejich syn do domu vloupal a ujišťuje, že se to už nebude opakovat. Kdo to mohl být? A co odhalil?

 


Když se později najde mrtvola jedné místní ženy, pozornost všech obyvatel předměstí se zaměří na tuhle tragédii, a kromě několika lidí všichni na neznámého zloděje zapomínají. Protože odhalit totožnost vraha je nejdůležitější ze všeho. Určitě to však nebyl nikdo z nás, utěšují se navzájem, musel to být někdo jiný. Někdo cizí. Následné vyšetřování však odhalí tajemství, o kterých se lidem z předměstí ani nesnilo.  


Vynikající uchopení neoriginálního námětu
Motiv malé komunity lidí, kterou otřásla vražda, není v literatuře nijak ojedinělý a zdá se, že už nemůže přinést nic nového. Shari Lapena, oceňovaná autorka psychothrillerů Manželé odvedle a Někdo cizí v domě, však dokázala i tohle všední téma originálně uchopit a přinést strhující příběh o sousedských vztazích, kde nemůžete věřit nikomu a ničemu. Její novinka Jeden z nás tak přináší spletitý příběh, který dává nahlídnout pod pokličku na první pohled běžného života na předměstí.  


Nenápadný začátek
Zpočátku přitom nic nenasvědčuje tomu, že se celá záležitost tak strašlivě nafoukne. Protože na začátku jsou jen dva dopisy, které napsala a vhodila do schránek provinile se cítící matka. Která považovala za správné omluvit se. Jeden z těch dopisů však skončil v domě manžela oběti, zatímco druhý se dostal do rukou ženě, která se rozhodla dotyčného zloděje vypátrat. A to zoufalá matka nesmí dovolit. Matky udělají pro ochranu svých dětí cokoliv – a nezastaví se před ničím. Jsou však schopné vraždit?


Brilantně vykreslené postavy a jejich vzájemné vztahy
Lapena už víckrát dokázala, že je mistryní ve vytváření propracovaných postav, jejich motivů a vztahů. Svůj talent naplno uplatnila i v téhle knize – představuje řadu postav, které jsou vypravěči příběhu, ale protože je každá úplně jiná, nebudou se vám plést.


Stručné a úderné věty pomáhají zvyšovat napětí stejně tak jako to, že každá krátká kapitola končí nějakým překvapivým zvratem, který vád donutí číst dál. Konec je nečekaný, ale smysluplný a logicky vysvětlený. Posledních pár stran však čtenáře lehce znejistí a navíc nabízí skvělý námět na případné pokračování příběhu.

Jeden z nas obal

Jeden z nás
Autorka: Shari Lapena
Originální název: Someone We Know
Překlad: Naďa Špetláková
Žánr: psychologický thriller
Vydáno: Kalibr, 2020
Edice: Světový bestseller
Počet stran: 280

Hodnocení: 85%



www.knizniklub.cz/knihy/438395-jeden-z-nas.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v lidech, které potkávám…,“ přiznal nám v rozhovoru vítěz naší soutěže – Lubomír Müller

lubomir mullerNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranicí… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Kam s kaprem? Na Úřad pro zahrady a rybníky

Úřad pro zahrady a rybníky, perexPřiznám hned v úvodu, že z téhle knihy jsem tak trochu jelen. Možná jsem si tentokrát ukousla větší sousto, než můj čtenářský standard dovoluje. Po dočtení Úřadu pro zahrady a rybníky mi v hla...


Literatura

Tak chutná štěstí aneb chuťově vytříbená kuchařka!

Tak chutna stesti perexPřiznám se, že od této knihy jsem jako obyčejná ženská, trpící čtenářka, musela často odcházet. Nejprv si totiž přečtete jakýsi cheesecake na newyorský způsob, což je dobrota s vůní vanilky a pekanových ořechů, hebká a šťa...

Divadlo

Vánoce u Ivanovových aneb bezhlavé svátky naruby

vanoceV divadle Stará aréna uvádějí hru Vladislava Vveděnského Vánoce u Ivanovových čili Úplně předělaný snář. Jedná se o drama nebo komedii? Najdeme zde obojí. A jedno podtrhává druhé.  

...

Film

Vykutálená parta z Madagaskaru je zpět

altČtveřice zvířecích uprchlíků z newyorské ZOO se k nám vrací ve svém třetím dobrodružství. Tentokrát je osud zavede do kasina v Monte Carlu, stanou se součástí bankrotujícího cirkusu doufajíce, že s jeho pomocí se dostanou nazpět do své milované domoviny, broo...