Kniha Dcery: O vztazích otců a dcer, poslední cestě a loučení

Kniha Dcery: O vztazích otců a dcer, poslední cestě a loučení

Tisk

dceryKdyby byla tato kniha film, dozajista by šlo o road movie, jízdu plnou emocí a humoru, tragických i tragikomických situací, dialogů dvou žen, které možná trochu připomínají Thelmu a Louisu, avšak mají zcela jiný úkol a cíl své cesty. Román nakladatelství Akropolis napsala německá autorka Lucy Fricke.

Kniha Dcery pojednává o cestě dvou přítelkyň - Marthy a Betty, které vyrážejí do Švýcarska. Vezou Kurta - smrtelně nemocného otce Marthy - a doprovázejí ho na jeho poslední cestě životem. Kurt totiž hodlá ve Švýcarském sanatoriu podstoupit eutanázii. Cesta se ale všem trochu zkomplikuje a protáhne. Namísto přímé cesty do Švýcarska společně procestují také Itálii i osamělý řecký ostrov, protože se pořád něco děje. Řeší se vztahy, staré lásky, minulost, narozené i ještě nenarozené děti. Ústředním motivem knihy je vztah otců a dcer - hledání, smíření, odpuštění a loučení.

Kniha je introspektivní, příběh je vyprávěn z pohledu Betty, najdeme v ní dobrou psychologii postav a poutavý emotivní příběh každé z postav. Román je psán čtivým jazykem a rozhodně vás bude bavit. 

O autorce:

Lucy Fricke (*1974 Hamburk) je německá spisovatelka. Vystudovala Německý literární institut v Lipsku. Dlouhá léta se pohybovala ve filmové branži a během posledních deseti let vydala čtyři romány. Její kniha „Dcery“ získala Bavorskou knižní cenu za rok 2018. Od roku 2010 pořádá HAM.LIT, první hamburský literární festival věnovaný mladé literatuře a hudbě. Žije v Berlíně.

Ukázka z knihy:

Přede mnou ležela hromádka nasekaných chapadel černých jako uhlí. Servíroval k nim citron a den se ponořil do nervózní bezútěšnosti. Kolem chlastali Švédové a jogíni sbírali bylinky.  Široko daleko žádný otec, žádná slunečnicová semínka. Čekala jsem, a on nepřišel. Znala jsem to až moc dobře. Všechno se opakovalo, byla bych mohla na základě čekání odvyprávět svůj život. Čekání na něčí návrat a nakonec si člověk v jakémsi záchvatu sbalil věci a zmizel. Ocucávala jsem spálené chapadlo, které mezitím vypadlo.

(...)

Nebylo to tak, že by náš roadtrip byl neodvratně plný překvapení, že by na každém odpočívadle čekal příslib lásky, sexu, nebo zločinu. Tak to bývá ve filmech, románech, příběh v předjíděcím pruhu. Život je naopak pomalý. Dokázaly jsme léta trpět jedninou nešťastnou láskou, zatímco na plátně každá nula, každý hlupák během několika dní zachrání nebo zničí svět, stačí jen, aby věřil ve vlastní schopnosti.

Možná to bylo věkem, ve čtyřiceti už jsme na překvapení nebyly tak žhavé. Byly jsme příliš unavené, než abychom hledaly dobrodružství. V minulosti jsme zažily dobrodružství, která nám přinesla katastrofy, chudobu, někdy dokonce okamžik štěstí, ničeho jsme nelitovaly, ale už jsme toho nemusely tolik dělat jenom proto, abychom to udělaly. Zvykly jsme si na drobný pocit smutku, který se s touto únavou pojil. Jely jsme zkrátka dál a průběžně jsme tankovaly. Takový je život. Tankování je pro většinu lidí paušální dovolená, okružní plavba, zamilování. Nakonec možná člověk umře během ájurvédské kúry na hadí uštknutí, v Londýně při dopravní nehodě, při teroristickém útoku na rajské pláži, a neudělal v žviotě nic doopravdy špatně. 

dcery


Název: Dcery
Autor: Lucy Fricke
Překlad: Michaela Škultéty
Žánr: román
Vydáno: 2020
Stran: 176
Vydalo nakladatelství: Akropolis
Hodnocení: 90 %

https://akropolis.info/kniha/dcery/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Chilližrout Jan Bruncko: „Jistý pocit „spolutrpitelství“, převažoval nad rivalitou“

chillizrout 200Pomalu, ale jistě se blíží festival milovníků pálivého Chillibraní, jehož součástí je i mistrovství České a Slovenské republiky v pojídání pálivého. Právě této soutěže se už dvakrát účastnil pan Jan „Konrád“ Brunc...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Katarína Holetzová a její vysoce návyková Smečka

smecka 200Loni na podzim u nás pod hlavičkou nakladatelství XYZ vyšel debutový kriminální román slovenské autorky Kataríny Holetzové Smrt prokletých a letos v červnu se svérázný detektiv René Juhász vrací objasnit další neobvyklé úmrtí v knize Smečka. A že ...


Literatura

Vyvrhel – cesta k pravdě vede přes minulost

VyvrhelDva nejlepší kamarádi Noah a Abdi se jednoho večera za podivných okolností vypraví do bristolského Feeder Canalu. To, co zpočátku vypadá jako klukovina, skončí tragicky. Noah je nalezen v bezvědomí; Abdi s nikým nekomunikuje a...

Divadlo

ZLOMVAZ 2012
ImageLetošní festival DAMU - ZLOMVAZ se uskuteční od 8. do 12. května. 19. ročník tradičního divadelního festivalu je pořádaný pro studenty a pedagogy uměleckých škol z České republiky, Slovenské republiky a Polska. Jedná se o ...

Film

Vydejte se Všemi směry

altJaká cesta vede k reportáži? Jak dlouho trvá její příprava a co všechno se musí obětovat? Zřejmě si málokdo z nás dokáže představit, kolik práce stojí za stránkovým článkem v novinách či časopise. O tom, jak trnitá cesta vede k dobře pos...