Papírové panenky – nic není tak, jak vypadá

Papírové panenky – nic není tak, jak vypadá

Tisk

Kerri, Bea a Mike jsou spolubydlící v jednom londýnském bytě a i když spolu sdílí jeden prostor, nějak moc blízko k sobě nemají. Jejich životy a povolání jsou tak odlišné, jak jen to jde.

Mike pracuje na Trafalgarském náměstí a to, že je mim, bere spíše jako poslání než jako povolání. Díky tomu na ostatní kolegy okolo shlíží poněkud svrchu a považuje se za seriózního umělce. Kerri je novinářka a její sen je prorazit s velkým článkem, ovšem zatím jí to moc nejde. Není ani oblíbená u své nadřízené, a to díky svým epileptickým záchvatům, které ona bere jako překážku ve své práci. A Bea je spisovatelka, která mírně prorazila se sérií knih pro mladé, ale už dlouho nic pořádného nenapsala. Je naprostý introvert a nejraději tráví čas doma. Její nová agentka jí navrhuje, ať napíše kriminální román. Podle ní je to žánr, který je teď nejvíce v kurzu, a díky němuž se Bea zase může dostat do podvědomí čtenářů.

Možnost článku, který může změnit její kariéru, se pro Kerri objeví ve chvíli, kdy na scénu přichází novy sériový vrah. Jeho charakteristickým podpisem je papírová panenka na místě činu. Ačkoliv to vypadá, že si své oběti vybírá náhodně, jeho vzorec je celkem přesný. Vždy se jedná o lidi, kteří nějakým způsobem ubližovali dětem. Všechny vraždy jsou velmi brutální a je jasné, že před smrtí měly oběti zažít co největší bolest a strach. Kerri se snaží o případu zjistit co nejvíce, a to se jí podaří neuvěřitelným způsobem a to tak, že naprostou náhodou najde jednu z obětí. Hned o tom napíše článek a její profesní kariéra jde nahoru. Bea jednoho večera náhodou zjistí, na čem její spolubydlící pracuje a využije toho pro námět ke svému novému krimi románu. Mike se zatím snaží oživit svou kariéru mima, ale na náměstí mu přibyla nová konkurence. Je jí krásná dívka, které všichni říkají pouze Princezna a nikdo neví její pravé jméno. Od první chvíle Mikovi na ní něco nesedí. A mezitím si vrah vybírá další oběť.

Jakou ale úlohu v tom hrají Kerri, Bea a Mike? Je možné, že jeden z nich bude vrahovou další oběti?? Ohrozila Kerri vydáním článku o vrahovi nejen sebe, ale i ostatní?? Nebo je jejich společné propojení s vrahem ještě temnější??

O autorovi:

Emma Pullar začala psát, jakmile uměla udržet tužku, a nikdy nepřestala. Jak sama říká, psaní je její vášní. Už na základní škole napsala třeba příběh o popelnicích, které zabíjely lidi, protože už je nebavilo, že do nich lidé cpou odpadky. Vždy preferovala temné příběhy a dětské fantasy. Od mládí, kdy četla třeba horrory, sci-fi a thrillery, snila o tom, že bude spisovatelkou, ale myslela si, že je to nemožné. Vyrůstala totiž v poměrně chudé části Londýna a její učitelé neměli na studenty tolik času, kolik by chtěli. Pravopis, interpunkci a gramatiku se musela naučit až jako dospělá. Její první knihou byla obrázková kniha pro děti Curly from Shirley a hned se stala mezinárodním hitem. Kromě knih pro děti píše knihy z oblasti Young Adult a scifi- a fantasy – žánrů, které sama tak ráda čte. Její první krimi knihou jsou právě Papírové panenky, které stejně jako její ostatní knihy, sklízejí úspěchy po celém světě. Emma Pullar žije v Kentu se svým manželem, třemi dětmi a zlobivým kocourem Rupertem. Psaní se věnuje každý den.

Ukázka z knihy:

Mike napsal zprávu Bee. Bea napsala zprávu Keri. Keri se neozvala. To čekání bylo deprimující. Bea se dívala z okna kavárny. Po skle stékaly pramínky deště a sbíhaly se do větších, zatímco venku na ulici se pohybovaly rozmazané postavy v pláštěnkách. Výhled jí kazily nejen prudké nárazy deště, ale také nasprejovaný obrázek zasněžené krajiny. Každý podnik v Londýně už byl na to období šílenství připraven a s dokonale odekorovanými výklady se snažil svou „vánočností“ předčit ty ostatní.

Bee se nechtělo opustit vlastní pokoj, ale nedokázala už jen tak sedět a čekat, až se Kerri ukáže. Její neustálé přecházení sem a tam znervózňovalo paní Williamsovou. Zabušila holí do stropu, což mělo Bee naznačit, že její kroky už lezou stařence na nervy.

IMG 20200530 130255


Název: Papírové panenky
Autor: Emma Pulllar
Překlad: Hana Dubovská
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 229
Vydalo nakladatelství: Albatros média a.s.
Hodnocení: 95 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/58546644/papirove-panenky/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Co odhalilo Tajemství rodu?

Helena Voldanova 200Na televizních obrazovkách České televize běžel cyklus Tajemství rodu, který představuje, jak pátraly po svých předcích nejrůznější známé osobnosti. Odbornou konzultantkou pořadu je Helen...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Ďábelský Jeremy podmíněně

clark200Pokud člověk chce mít dokonalý přehled o vyráběných vozech, zejména těch adrenalinových, strastech ledních medvědů, či trucštajfech  Evropské komise, dobře ví, že v The Sunday Times najde sloupek Jeremy Clarksona.
Pokud je člověk stejně postižený ...


Literatura

Město plné oken aneb když střela může přijít odkudkoliv...

mesto plne oken 200V nakladatelství Kalibr vyšel první díl ze série s „geniálním, zábavným a totálně nesnesitelným vyšetřovatelem“ od Roberta Pobiho s názvem Město plné oken.

...

Divadlo

Jak se francouzská revoluce proměnila v povyk

1789 200Národní divadlo v Praze si umanulo, že bude uvádět experimentální hry - a vylézají z toho příšernosti. Čekání na Godota se změnilo v pitvořivou roztlemenost, ze slavného experimentálního počinu Ariane Mnouchkinové 1789 aneb Dokonalé štěstí režisér Vl...

Film

Tmář a jeho rod aneb Slzavé údolí pyramid

altDne 3. května vstoupí do distribuce českých kin nekonvenční dokumentární počin režiséra Karla Vachka. S podtitulem filmového románu se vydává pomocí kamery hledat pravdy o mimozemských i zemských civilizacích, reklamokracii a demokracii počítačových...