Nechali byste za sebe rozhodovat vaše vozidlo?

Nechali byste za sebe rozhodovat vaše vozidlo?

Tisk

Pasazeri200V nakladatelství XYZ vyšla kniha Pasažéři oblíbeného britského spisovatele Johna Marrse.

 

 

 

Na Johna Marrse jsem narazila náhodou, když mě zaujala anotace jeho Spřízněných duší. Ty dodnes řadím k jedněm z nejlepších knih, které jsem četla, takže jej mám takzvaně v merku. Jeho minulá kniiha Kdžy jsi odešel mě až tak nezaujala, ale rozhodně jsem na něj nezanevřela. Když jsem navíc zjistila, že jeho nová kniha pojednává o samonaváděcích vozech, moc jsem se na ni těšila.

Samonaváděcí nebo samoříditelná, chcete-li autonomní vozidla jsou velmi zajímavá. Na jednu stranu představují velký pokrok a blízkou budoucnost, na druhou se k nim váže spousta etických problémů. Je velmi těžké říct, zda mají v případě nebezpečí zachránit řidiče, nebo jednat tak, aby bylo poškozeno co nejméně lidí. Sama jsem o nich v rámci předmětu etiky měla referát a nedokázala jsem se rozhodnout, na jakou stranu se dát. A právě na takových rozhodnutích je postavena kniha Pasažéři.

Kniha začíná tím, že nad samonaváděcím automobilu převezme někdo kontrolu a oznámí pasažérovi, že trasu nyní určuje on a že za 2,5 hodiny pravděpodobně zemře. Celkem se jedná o osm pasažérů, mezi kterými je televizní celebrita, těhotná mladá žena, hendikepovaný válečný hrdina, týraná žena na útěku před manželem, nelegální přistěhovalec, rodiče dvou dětí – jedoucí v oddělených vozech – a sebevrah. S nimi je čtenář poměrně podrobně seznámen v první části. V těch dalších však zjišťuje, že je mnoho věcí jinak, než si myslel…

Na druhé straně oproti pasažérům je komise, která má za úkol posuzovat minulé nehody, ve kterých figurovala samonaváděcí vozidla. Jejich verdikty mají do etiky daleko, na což často naráží i pachatel „útoku“. Členkou komise je Libby, vybraná náhodně z lidu. Ta je velmi důležitým článkem, protože jí něco váže k jednomu z pasažérů.

Autor v knize představuje nejen téma takových vozů a problémů s nimi spojenými, ale ukazuje také sílu a dopady sociálních sítí. Vše je jak děsivé, tak také uvěřitelné a reálné.

Pasažéři jsou skvělou knihou, která čtenáře opravdu pohltí. John Marrs psát umí a ví, jak na čtenáře. Zvraty servíruje postupně a nejčastěji na koncích kapitol, takže je těžké knihu odložit. A i když jsem zrovna nečetla, tak jsem nad ní často přemýšlela a myslela na její vyústění. A musím uznat, že i ten závěr stál opravdu za to.

John Marrs pracuje v Londýně jako novinář na volné noze. Posledních dvacet let dělá rozhovory s celebritami ze světa televize, filmu a hudby pro noviny, časopisy a internetové magazíny včetně Guardian Guide a Guardian Online, Total Film, Huffington Post, Emipre, Q, GT, The Independent, S Magazine a Company. Marrsův třetí román Spřízněné duše následuje po dvou úspěšných knihách – Nesprávní synové a Vítejte, ať už jste kdekoli.

Pasazeri

Pasažéři
Autor: John Marrs
Překlad: Markéta Polochová
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ, Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 432
Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/53939335/pasazeri/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Monika Valentová: „Bojím se asi tak desetkrát denně“

monika valentova 200Monika Valentová vloni vydala tři knihy pro děti. Zdá se, že snad zanevřela na dospělé čtenáře. Po skvělých sbírkách povídek Hafni! a jiné povídky, Mrkev pro vězně a Nelidské zdroje, které napsala pod dívčím jménem Petrlová, si teď...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Připomeňte si léto četbou z horkého Maroka

marokanka 200Nakladatelství HOST vydalo v lednu literární debut Christine Manganové s názvem Marokánka. Tento román přenáší čtenáře do Tangeru a stal se bestsellerem. Navíc se podle něj nyní natáčí film v produkci George Clooneyho se Scarlett Johanssonovou...


Literatura

Láká vás cestování obytnou dodávkou? Pak nepřehlédněte tuto knihu

zivot v dodavce 200V nakladatelství BizBooks vyšla kniha Život v dodávce s podtitulem Náš příběh od Foresta Trenze a Barbory Masaříkové.

...

Divadlo

Burani slavnostně otevřeli novou divadelní sezonu

VýstřižekDivadlo BURAN TEATR je už hodně let součás...

Film

Festival francouzského filmu: Bretaň, větry a Woody Allen

proti vetru francouzsky filmZa neutuchajícího rachotu svatých motorů jsme se s Festivalem francouzského filmu rozjeli z Paříže do větrné Bretaně. Režisér snímku Proti větru Jalil Lespert se nás pokusil ovanout tí...