Libový postapo Underground od Kotlety

Libový postapo Underground od Kotlety

Tisk

underground 200V březnu nás fanoušky krvavých střetů a futuristických vizí oblažilo nakladatelství Epocha novým příběhem z pera samotného Františka Kotlety. Undeground přináší nové hrdiny, ale známe přísady – šílený svět, násilí, technologie a boj jak o přežití, tak o moc.

 


Národní poklad, toť František Kotleta

Rodák z Bruntálu, řezník, dobrodruh, trestanec a vlastně cokoliv, co si ještě vymyslí. Hlavně je to však autor fantastických románů, ve kterých bojují upíři s mimozemšťany, bohové se žoldáky, superpadouši proti superhrdinům a nakonec se s ním můžete vypravit i do šíleného postapokalyptického světa. Kultovní stále zůstává jeho série Bratrstvo krve, k jejímž zásadním třem dílům Hustej nářez, Fakt hustej nářez a Mega hustej nářez přibyly prequely Vlci a Stalingrad. Zářezů má ale mnohem víc, z novější tvorby doporučuji hlavně sérii Spad.

O co go?

Nacházíme se v roce 2107 v matičce Praze, která je domovem deseti milionů lidí. Co na tom, že denně odsud asi sto lidí zmizí a půlka jich skončí na rožni? Je to šťastné město, se všemi výdobytky moderních technologií. Ale ne všichni nacházejí štěstí, někteří žijí na ulici, ve špíně, a jsou rádi, že jsou rádi. Spásu mají možná v rukou digitální čarodějky, ale opravdu přijde změna k lepšímu? Není to zas nějaký levný reklamní trik?

Praha City jako jedna z hlavních postav

Jako kovaný Moravák neoplývám vřelými city k naší metropoli, ale její vykreslení hlavním hrdinou mi přišlo víc, než úsměvné. Ostatně, posuďte sami: Praha bylo zkurvený město. Ale měl jsem ho rád. Bylo jako kulhavej pes s vyrážkou – smrdělo, rozpadalo se, fungovalo jenom občas, ale pořád v sobě mělo něco, proč jste ho nakonec se zatajeným dechem pohladili. Jasně, pak jste si museli popatlat ruce dezinfekcí, ale pořád šlo o vašeho milovanýho čokla. Taková byla i Praha na počátku zatraceného dvaadvacátého století.

Proč číst?

Kotletova Praha je syrová i surová a představuje temnou vizi budoucnosti, která by se jednoho dne mohla stát i naší realitou, co já vím. Rozhodně má co nabídnout. Nejinak je tomu i u protagonisty Petra Vachtena, bývalého policajta, který se snaží v této realitě přežít. Autor možná píše podle zaběhlých šablon, ale po nějaké době jsem si na příběhu i postavách fakt ujela a těším se, že podobně laděné, tedy ne jen ve stylu akce-násilí-sex-hlášky budou i další jeho příběhy.

Komu doporučuji?

Jméno František Kotleta nemusím snad nikomu představovat, jeho fanouškovská základna je veliká, takže myslím, že Undergound má odbyt zajištěný. Přesto, nebo právě proto, doporučuji i těm čtenářům, kteří kotletovky moc nemusí – tohle je totiž super čtivé postapo a zaručuju vám, že si pošmáknete!

underground

Název: Underground
Autor: František Kotleta
Žánr: futuristický postapo román
Nakladatelství: Epocha
Ilustrace na obálce: Adéla Miklíková
Rok vydání: 2020, brožovaná vazba
Počet stran: 312
Hodnocení: 85%

http://epocha.cz/kniha/frantisek-kotleta-underground-prvni-vydani-brozovana/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Hedvika

hed 200Třiašedesátiletá hrdinka Hedvika se pár měsíců po smrti svého manžela Vladimíra dozvídá tajemství, které její muž skrýval celý život nejen před ní, ale i před celou rodinou a přáteli. Po vyřízení dědictví přestává truchlit a její poklidný život se díky rad...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Analfabetka jiskří mnohem méně, než Stoletý stařík

analfabetka 2Všichni už ji četli, tak jsem se do ní taky pustila. Analfabetku, která uměla počítat provázela před jejím vydáním velká kampaň a jednoznačná doporučení. Jakpak by ne, když jejím autorem je Jonas Jonasson, který svou prvotinou o stoletém st...


Literatura

Kamenný déšť: vlajková loď nové severské krimi série

kamenny dest200Máte rádi sociopaty, hrdiny na dně, osoby, které se zcela vymykají tomu, čemu říkáme běžný život a paradoxně tím působí lidštěji, než jejich bezproblémoví kolegové? Pak je novinka moravského nakladatelství Moba Kamenný déšť...

Divadlo

Cena Thálie za pařížského "vrabčáka" pro Hanu Fialovou

FIALOVA PEREXCenu Thálie za ztvárnění Edith Piaf v komorním muzikálu Edith a Marlene, který v režii Janusze Klimszy uvádí Národní divadlo moravskoslezské v Ostravě, získala v sobotu 28. března na slavnostním ceremoniálu v hi...

Film

Cinema City znovu otevírá své brány 10. června

Cinema City znovuotevreni 200Multiplexy Cinema City přivítají své diváky ve čtvrtek 10. června 2021. Na ná-vštěvníky tak opět čeká velmi pestrá filmová nabídka a intenzivní kino zážitek.

...