Nanos – my určíme, co si budete myslet

Nanos – my určíme, co si budete myslet

Tisk

nanos 200Německo roku 2028. Celá země poslušně následuje svého prezidenta a leadera Johanna Khelise. Jeho logo JK můžete vidět prakticky všude od restaurací po obaly potravin. Všichni mu věří a řídí se jeho radami. Pokud máte, že vy nebo někdo z vašich blízkých o jeho slovech pochybuje - můžete navštívit zpověď. Danou osobu si vyzvedne garda a odvedou jí neznámo kam. To už ostatně není vaše věc, vy jste splnili svou občanskou povinnost a ochránili společnost. Co na tom, že to byla vaše matka.

 

Malek Wutkowski nedávno utekl po osmi letech z vězení a od té doby skrývá v lesích. Jednoho dne se zaplete do incidentu s rebely, kteří bojují proti Khelisovi a dostane se na jejich základnu. Chtějí využít jeho schopností, které získal za svou zločineckou kariéru. Dozvídá se, že Khelisova téměř neomezená vláda, je možná díky nanočásticím, které jsou v potravinách a pitné vodě. Ty obsahují informace, díky nimž jsou občané snadno manipulovatelní. A to prakticky bez jakéhokoliv odporu. Ne všichni jsou ovšem nanočásticemi ovlivnění, existují lidé, kteří jsou proti nic imunní. Je to podobné jako kdyby měli alergii na potraviny. Po nějaké době je jejich tělo přestane přijímat a u některých se v organismu neuchytí vůbec. Na všechny občany dohlíží garda a pár „vyvolených“, kteří se nazývají Konfesoři a mají prakticky neomezenou moc.

Jelikož Malek není na základně rebelů zrovna hostem, ví, že nemá momentálně jinou možnost, než s nimi spolupracovat. Politická situace ho nijak nezajímá a chce co nejdříve zase nepozorovaně zmizet. Čím více se ovšem s celou situací seznamujeme, zjišťuje, že nemůže být nestranný. Celá záležitost se ho totiž bude brzy týkat, více, než si teď dokáže představit.

O autorovi:

Timo Leibig, narozený v Gunzenhausenu v roce 1985, studoval interaktivní design a verbální komunikaci v Norimberku. Souběžně se studiem pracoval v oboru počítačových her nejprve jako designér a programátor, později jako nezávislý vývojář a kreativní ředitel. Během této doby začal sám psát a vydávat. Dosud vydal devět thrillerů, jeden fantasy román, ale hlavní průlom v jeho tvorbě je kniha Nanos, v německém vydání s dodatkem – Určují, co si myslíme. Stejně dobrý ohlas má i pokračování této knihy Nanos – Bojujete za svobodu.

Ukázka z knihy:

Marie zaťala nehty do volantu. Umělá hmota zaskřípala. Šlachy na pažích se jí napínáky k prasknutí. Bolelo jí v týle, byla úplně v křeči. Šok z právě prožité zpovědi ji ochromil. A zase ten obraz: její zuby zacinkaly o zem. A ještě něco mnohem horšího: obličej manžela, ve kterém zanechalo šedesát let manželství vrásky radosti i smíchu a který se postupně naplnil odmítáním a nenávistí. Zaplatil hotově, uložil rajčata do vozíku, utrhl bobuli z hroznového vína, vložil si ho do úst a vydal se domů. Bez okolků prošel kolem vlastní ženy, která ležela v bezvědomí ve vlastní krvi, obklíčena gardisty. Věnoval jí jen krátký pohled, plný opovržení, jakoby tam ležela jen chátra, nejnižší spodina.

IMG 20200427 200426

Název: Nanos
Autor: Timo Leibig
Překlad: Eva Žočková
Žánr: Thriller
Vydáno: 2020
Stran: 442
Vydalo nakladatelství: DOBROVSKÝ s.r.o.

Hodnocení: 75 %

https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/nanos-206445455



 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Lucie Pernetová: „Dokud jsem se nepotkala s režisérem Michalem Burešem, netušila jsem, jak moc bude třeba se sžívat.“

pernet perexPět vydavatelů uvede na trh současně jedenáct nových titulů v rámci nového projektu Audioknihy NAHLAS! Historicky první česko-slovenský AUDIOKNIŽNÍ VÍKEND nabídne to nejslibnější z podzimních novinek: Nesbø, Verne, Vondruška, Hawkinsová, Christi...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Britská detektivka - Smrt v sutinách

smrt v sutinach 200Nakladatelství Moba nám v lednu vydalo knihu známé britské autorky Ann Grangerové Smrt v sutinách. Klasická detektivka z anglického venkova potěší všechny milovníky detektivních příběhů!

...

Literatura

Zkurvenej příběh

zkurvenej pribeh200Bernard Minier, jeden z populárních francouzských spisovatelů, přichází s novou knihou. „Zkurvenej příběh“ je i přes svůj vulgární název inteligentní román, další mrazivá detektivka s jedinečným podpisem svého autora.

Divadlo

Divadelní Flora odstartovala ve velkém

altOd čtvrtečního večera probíhá v Olomouci jeden z největších českých divadelních festivalů, Divadelní Flora. Její 16. ročník přibližuje festivalovým návštěvníkům tvorbu režiséra Jana Mikuláška, v unikátní retrospektivě se loučí s p...

Film

The Help „Odvaha přeskočila jednu generaci.“

help PEREXA je tu opět jeden ze srdcervoucích příběhů, tentokrát o tahání figurek po černých polích těmi bílými, jak se jim to na šachovnici hodí. Příběh klasicky postavený na motivu nejlepšího přátelství, které pomalu, ale jistě nakonec zpřetrhají odlišné mo...