Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

Život v kleci o fighterech smíšeného bojového umění

Tisk

život v kleci 200Život v kleci popisuje Daniel Barták, jeden z trenérů MMA a sportovní novinář Libor Kalous. Věnují se v současné době jednomu z nejoblíbenějších sportů v České republice, jehož popularita vzrostla zejména v posledních letech.

 

 

Smíšená bojová umění neboli MMA rozhodně není jen nějaké mlácení dvou upocených chlapů v kleci. Tento bojový sport se během let značně proměnil, zpřísnila se některá pravidla a účastní se ho vysoce inteligentní lidé. V řadách fighterů můžete najít vysokoškoláky, ale třeba i bývalé profesionální fotbalisty nebo hokejisty.

Začátky MMA

Mnohé začínající fanoušky tohoto sportu možná překvapí, že na české scéně se vyskytuje již více než dvacet let. A právě o historii MMA, jeho nejznámějších bojovnících, pravidlech a mnoha dalších zajímavostech vypráví kniha Život v kleci, kterou dostal na starost jeden z nejuznávanějších českých trenérů Daniel Barták. Ten byl v minulosti i aktivním fighterem. Jeho domovskou základnou je již po mnoho let klub Penta, okolo něhož se příběh tohoto vyprávění hodně motá.

Nedá se tedy úplně říct, že by byl stoprocentně nestranný. V knize najdete docela podrobnou historii Penty a řada z vystupujících postav bojuje nebo bojovala v jeho barvách. Ale nebojte se, nepřijdete ani o mnoho dalších informací.

Dozvíte se třeba, že se dříve MMA jmenovalo Vale-tudo a mělo podstatně volnější pravidla. Tahání za vlasy nebo kopání do rozkroku tehdy nebyl problém. No není se čemu divit, že se na to mnozí pak dívali jako na zvířata v kleci. Naštěstí se toto bojové umění dočkalo během let velké proměny a nyní již představuje plnohodnotnou sportovní disciplínu.

Na cestách po turnajích

V knize nechybí řada autorových zážitků o jeho výjezdech po Čechách i mimo ně, během jeho zápasnických i trenérských aktivit. Některé z nich pocházejí i z jeho blogu, který si již několik let vede na internetu. Každopádně se v nich podíváte přímo na velké turnaje, nakouknete zápasníkům do soukromí a vyslechnete si i některé negativní stránky MMA.

Nejznámější bojovníci

Potkáte v ní dnes již méně známé legendární bojovníky jako je Michal Hamršmíd, Jiří Paluska nebo Václav Šamša, ale nechybí ani současné špičky domácí scény Karlos Vémola, Jiří Procházka, Viktor Pešta nebo Lucie Pudilova a Magda Šormová.

Ano, v klecích spolu zápasí i ženy a v knize dostaly poměrně slušný prostor. A to je určitě dobře, protože většina z nich prozatím nemá takovou popularitu jako mediálně známější mužští kolegové. Přitom musejí dámy v tomto sportu snášet mnohdy ještě složitější podmínky, někdy dokonce bojují i s chlapama, kteří je často nešetří.

Vedle textu s mnoha fakty a zážitky autorů (vedle Daniela Bartáka se na ní podílel i sportovní novinář Libor Kalous) tu najdete i řadu rozhovorů a nechybí ani několik fotografií, většinou z archívu samotného trenéra Penty. Dostanete tak opravdu komplexní pohled do světa MMA a všech jeho zákoutí.

Povinost pro fanoušky MMA

Život v kleci je rozhodně velice zajímavá knížka pro všechny fanoušky smíšených bojových umění, která představuje nejen jednotlivé borce tohoto sportu, ale zároveň se na něj snaží pohlédnout z větší perspektivy. Najdete tu jeho historii, částečně úzce zaměřenou na klub Penta, který je jedním z nejoblíbenějších v České republice.

Rozhodně tak dobře poslouží v době, kdy si o velkých zápasech na domácí půdě můžeme jen nechat zdát. Snad se brzy přežene tahle koronavirová krize a brzy se s Karlosem Vémolou, Viktorem Peštou, Jirkou Procházkou nebo Magdou Šormovou potkáme i v kleci. Teda já osobně ne, protože bych tam nevydržel ani minutu.

život v kleci 450

Život v kleci

Autor: Daniel Barták, Libor Kalous

Žánr: Biografie a memoáry, Sport

Nakladatelství: XYZ (Albatros Media)

Rok vydání: 2020

Počet stran: 336

ISBN : 978-80-7597-653-6

Hodnocení: 90 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/54893637/zivot-v-kleci/


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Dokumentarista Petr Horký: Příběh je to nejcennější, co můžete zachytit

horky perexPokud chcete svou prací odvyprávět příběhy i z těch nejtěžších cest, je zapotřebí špičkové vybavení. Své o tom ví dokumentarista Petr Horký, který projel svět křížem krážem. Nejen o tom, co hraje největší roli během pořizování těch nejlepších zábě...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Projděte Evangeliem pekla Severní Koreje

Evangelium pekla, perexJedním z důvodů, proč mě čtení baví a naplňuje je i to, že kromě prožívání různých příběhů, mohu navštívit i spoustu zajímavých míst. V momentě, když jsem viděla, že děj thrilleru Evangelium pekla je zasazen do Seve...


Literatura

Odhalte tajemství staré delfské mince
ImageOblast kolem Černobylu, Romové v Indii, americké tajné bezpečnostní složky a to vše pod mystikou delfského orákula. Zdá se, že jde o neslučitelné pojmy, ale o opaku vás přesvědčí James Rollins v knize Poslední orákulum

Divadlo

Santiniho jazyk, hlubší smysl k hledání a nalezení textového univerza?

santiniMěstské divadlo v Brně uvedlo jako svou třetí inscenaci sezóny a padesátousedmou inscenaci vůbec zajímavou a ojedinělou hru, která je inspirovaná literární předlohou Miloše Urbana, Santiniho jazyk. Autory jevištního převyprávění jsou režisér a herec, Stanisl...

Film

Jeho jméno znají všichni, ale vyslovit si ho netroufne nikdo!

Candyman200Stačí ho pětkrát vyvolat před zrcadlem a on se objeví, ale proč by to někdo dělal. Candyman, kultovní hrdina všech strašidelných historek, jehož poznávacím znakem je zlověstný hák natřený medem a roj včel. Mladý výtvarník Anthony má pocit, že jeh...