„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

„Taxikaření je jako bonboniéra, nikdy nevíš, co ochutnáš“

Tisk

Priznani taxikaru 200V nakladatelství Jota vyšla kniha Přiznání taxikářů vycházející ze stejnojmenné facebookové stránky. Ta má nyní tisíce sledujících a věřím, že po tomto počinu čísla ještě porostou.

 



Jak kniha vznikla?

Autor knihy Jiří Němčík v úvodu popisuje, že když začal dělat tuhle práci a začaly ho potkávat příběhy lidí, přišlo mu najednou líto, že to v jeho paměti postupně zchátrá a vymizí do nicoty. „Začal jsem to zapisovat. Nejdřív jsem si myslel, že to musí být vtipný. A pak zjistil, že nemusí. Hlavně to musí být upřímný. Upřímně naslouchat a upřímně o tom pak napsat. Nebát se napsat, že se mnou něco pohnulo, že se mě něco dotklo. A mít pak upřímnou radost z toho, že to lidi cítí stejně,“ doplňuje.

Autor je sympaťák

Přiznání taxikářů přináší jiný a především upřímný pohled na tuto práci. Jiří Němčík se distancuje od nekalých praktik některých taxikářů a má vše v hlavě dost jasně nastavené. Chápe, že se mu každý dobrý skutek vrátí, dokáže pomoct, naslouchat, povídat si a občas také být potichu a nechat lidi svému osudu. Byl mi opravdu sympaticky a jeho přístup mě zaujal. Důkazem, že nejsem sama je úspěchu autorovy stránky na Facebooku.

„Hodně vláčnej týpekv kšiltovce sebou hodí na zadní sedačky a zahlásí: „Hej kámo, jedu dom, ale cestou musim koupit nějakou trávu. Vem mě někam, kde to prodávaj.“ Chvíli jsem byl v pokušení vzít ho do Hornbachu, ale pak jsem ho vzal tam, kde to maj. Nikoho nesoudím, nejsem DEA, nejsem STB, nejsem BIS, nejsem vaše máma, jsem taxikář a musím znát místa. A vy si pak dělejte, co chcete, když zaplatíte…“ (str. 136)

Příběhy psané životem

Právě díky přístupu tohoto taxikáře s ním může čtenář sdílet spoustu příběhů a zažít nepopsatelné situace. Ať už jde o zážitky z nočních víkendových šicht, různá rodinná dramata, radosti i strasti starších lidí, přístup životního kouče nebo například jízda s Danem Nekonečným a různými turisty. Některé příspěvky jsou kratší, jiné jsou obsáhlejší, ale každý něco přináší. Všechny jsou rozmanité a hlavně ukazují život takový, jaký je.

Čtení této knihy mě moc bavilo, pobavila jsem se u něj a líbily se mi také jednoduché, ale názorné ilustrace Aleše Leznara. Ke knize se skvěle hodí a dokreslují především vtipné příhody z Němčíkovy práce. Přiznání taxikářů mě mile překvapilo, až jsem u něj zatoužila taky někdy jet taxíkem s autorem.…

O autorovi

Jiří Němčík (* 1975, Strakonice) píše od dětství články, blogy a hudební recenze. V roce 2015 vydal novelu Smrthaus (nakl. Petr Štengl), která brutálně lyrickým jazykem popisuje prostředí starobince, kde autor strávil rok a půl péčí o staré, bezmocné a šíleně krásné lidi. Autor v roce 2016 založil facebookový blog Přiznání taxikářů, kde humorně i poeticky zpracovává své zážitky přirozeně vyplývající z práce pražského taxikáře.

Priznani taxikaru

Přiznání taxikářů
Autor: Jiří Němčík
Žánr: česká beletrie
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 222
Hodnocení: 90 %

https://www.jota.cz/priznani-taxikaru


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Petra Janů: „Ze začátku jsem byla trdlo ze Sekyrkových Louček.“

petra janu ma pout supraphonOslava s publikem na koncertě je podle Petry Janů jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny. A tak si schválně naordinovala koncert v Lucerně a křest 3CD Má pouť přesně na po...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Skotská detektivka s polským kabátkem: Tichá odplata

ticha odplata200První případ skotské kriminalistky Danii Gorské od britské autorky Hanii Allenové nám v lednu přineslo nakladatelství Motto. Pohodová detektivka Tichá odplata nesází na krváky, ale na pilnou policejní práci, je to to pravé pro vás?

...

Literatura

Co se skrývá pod povrchem aneb skvost nakladatelství HOST

pod zemi pod vodou perexTvůrci bestselleru Mapy Aleksandra a Daniel Mizielińští přicházejí s další unikátní ilustrovanou knihou. Myšlenka, na níž se rozhodli stavět tentokrát, je dosti originální a vynalézavá - odkrýt, co se děje pod povrchem...

Divadlo

Festival Lávka River Stage plave po Vltavě!

lavka river stage provazochodkyneV úterý 31. srpna proběhla vyprodaná premiéra festivalu Lávka River Stage, kterou sledovali z bezprostřední blízkosti návštěvníci klubu Lávka i stovky turistů přímo z Karlova mostu!<...

Film

Seznamte se se Soňou Červenou

cervena200Soňa Červená - operní pěvkyně, herečka, světoběžník – usměvavá drobná žena, která ustála neskutečné životní zvraty a přesto je optimistka, která se na něco pořád těší. Pokud jste ještě neměli možnost se s paní Soňou seznámit, neváhejte, budete okouzl...