Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

Dostanou i nás technologie na okraj propasti?

Tisk

na okraji propasti 200Na okraji propasti oblíbeného francouzského spisovatele Bernarda Miniera patřilo v únorové nabídce k top titulům a jedná se také o knihu z edice TOP thriller. Stojí tato bichle za to?

 

 

 

Kniha začíná velmi působivým upozorněním: „Všechny technologie popsané v tomto románu existují nebo jsou vyvíjeny. Aplikace a zařízení, která zde najdete, jsou takřka identické s těmi, které už v řadě zemí používají, protože se příběh neodehrává v budoucnosti, ale teď.“

O čem kniha je?

Na okraji je tedy thriller o zneužívání moderních technologií a k jeho napsání autora inspiroval čas strávený v Hong Kongu. Hlavní hrdinkou je mladá Francouzka Moira, která se stává zaměstnankyní digitálního gigantu zvaného Ming. Ten mimo jiné vyvíjí rozhodovacího asistenta. Ten má o člověku vědět všechno a radit mu ve všech rozhodnutích. Je potřeba dodat mu emoce a více jej tak polidštit.

Moira se sžívá s novým prostředím, dostává různé sledovací nástroje a také se ji několikrát snaží kontaktovat policie. Je tak nejistá a její podezíravost vrůstá, když mezi zaměstnanci firmy rychle narůstá počet násilných úmrtí …

Co mi to jen připomíná?

Popsaná atmosféra ve společnosti Ming mi hodně připomínala Kruh od Dava Eggerse a trochu také starou dobrou Firmu od Johna Grishama. V obou knihách se zaměstnanci dostanou do pochybné firmy a vymýšlejí, jak se z toho všeho ve zdraví dostat ven…

Technologie dneška

Kniha je propagována jako „mrazivý thriller, po jehož přečtení budete chtít vyhodit váš smartphone“. Některé popisované technologie mě překvapily, i onen hlavní hrdina v podobě asistenta je děsivý. Doba však jde kupředu a je jasné, že se společnosti snaží vyvíjet stále nové technologie a s tím je spojeno i jejich možné zneužití. Ale že bych kvůli knize smazala svou internetovou stopu a koupila si „hloupý“ telefon, to zase ne.

Tak byl to TOP?

Na internetu se množí názory, že na sérii se Servazem Na okraji propasti nemá a někteří v ohlasech tvrdí, že se do takové knihy Minier ani neměl pouštět. Já od něj četla jen Zkurvený příběh, který mě přesvědčil o tom, že autor umí psát a na další jeho tituly se chystám.

Podle mě si Bernard Minier zvolil aktuální téma a obalil je zajímavým i napínavým příběhem. Něco je v něm navíc a úplně vše mi nesedělo, nicméně kniha se četla dobře. Zvládla jsem ji jen na pár zátahů a bavila mě, i když ve mně nezanechala žádný hlubší dojem a znovu ji nejspíše číst nebudu.

Bernard Minier studoval na univerzitě v Toulouse, odkud pochází také hlavní hrdina několika jeho thrillerů Martin Servaz. Než Minier v roce 2011 překvapil francouzské čtenáře i kritiku detektivním románem Mráz, živil se jako celní úředník. Úspěch mezi čtenáři i kritiky sklízejí i další Minierovy knihy, které v Česku vychází v překladu Jiřího Žáka. Více než dvacet let autor žije nedaleko Paříže, je ženatý a má dvě děti.

na okraji propasti

Na okraji propasti
Autor: Bernardi Minier
Překlad: Jiří Žák
Žánr: thriller
Nakladatelství: XYZ ve společnosti Albatros Media
Rok vydání: 2020
Počet stran: 552
Hodnocení: 88 %

https://www.albatrosmedia.cz/tituly/56531000/na-okraji-propasti/


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Rád píšu povídky,“ svěřil se nám Martin Benek, finalista naší literární soutěže

martin benek novy zivotNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V září jsme odta...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Pekelné horko v Ďáblově kolonii

dablova kolonie rollins bbartNanotechnologie a historie založení Ameriky, nerozluštitelné šifry a tajné dějiny, podzemní jeskynní labyrinty v Utahu, Yellowstonu a na Islandu, skupina vyvolených na jedné straně a bojovníci za spravedlonost na...

Divadlo

Tajem staré lišky Báry Hrzánové: Báječný životopis svérázné herečky

hrzanova 200Životopisné knihy jsou mojí vášní. Ne, že bych je vyhledávala, ale když se mi dostanou do ruky, nepohrdnu a patřičně si je vychutnávám: pokaždé totiž mají jinou chuť. Záleží na osobnosti, o které je tu psáno. Jinak si čtu o Nigelle Lawson, jinak o Frediem Mercurym.

...

Film

Nejoblíbenější ruská pohádka Mrazík baví už několik generací

altRuská filmová pohádka Mrazík (1964) je asi jediná klasika z bývalého Sovětského svazu, na kterou se dá dívat. Možná dnešní doba poněkud svádí ke zjednodušování, ale na rozdíl od ostatních filmů nebo knih se tohle neopírá jen o chudobu a tragédii, al...