Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Vydejte se za Čingischánem s příjemnými Urbanovými

Tisk

Velka cesta kilem za Cingischanem 200Nakladatelství Jota pokračuje ve vydávání zajímavých cestopisů. Po Busnách nebo příhodách Michala Vičnara jezdícího s „embéčkem“ jsou tu Jana a Daniel Urbanovi, kteří se vydali na Velkou cestu kilem za Čingischánem.

 

 

 

Busny mě moc zaujaly, ráda sleduju také žluté trabanty a další cestovatele a je mi blízká také Škodovka, proto jsem se nadšeně pustila i do této knihy.

O jakou jde cestu?

Jana a Daniel Urbanovi vyráží na cesty Škodou 100 z roku 1969. Jedná se tedy o starý, ale výkonný vůz budící pozornost napříč zeměmi. Manželé si zakládají na tom, že na svých cestách nepoužívají moderní technologie v podobě navigace – jezdí „postaru“, s předem připraveným itinerářem cesty a nebojí se zeptat místních. Na cestě si také píší deník, aby zážitky nezapadly a mohla také vzniknout kniha.

Cesta začíná ve Strašíně, pokračuje přes Ukrajinu, směrem do Ruska, prochází Kyrgyschánem, Kazachstánem a Tádžikistánem. Končí pak radostnou cestou Evropou zpátky až do rahy na Václavák. Cestovatele tak čekaly nejrůznější podmínky, od náročných terénů, přes velké nadmořské výšky až po sníh a vedra. Celkem najeli přes 26 tisíc kilometrů.

Jak se kniha čte?

Kniha začíná předmluvou, úvodem představující autory a jejich unikátní slovník, věnuje se přípravám na cestu a pak už po dnech popisuje samotnou cestu. Dnů je celkem 63 a po delším čtení bohužel působí poněkud jednotvárně. Manželé vstanou, vyjedou, občas opravují auto, kupují si jídlo a jdou spát. Na jídlo je zde kladen poměrně velký důraz. To by nevadilo, pokud by se jednalo o místní tradiční pokrmy, ale oni si připravují jídla při stanování u auta.

Monotónnost mi při čtení hodně vadila, a to i přesto, že se vyprávění liší podle toho, kde Urbanovi zrovna jsou. Na druhou stranu se mi moc líbila ukázka pohostinnosti lidí a některé zážitky, ale bylo jich málo na to, abych se u knihy opravdu bavila nebo si ji chtěla přečíst znovu. Dočetla jsem ji, ale spíše ze setrvačnosti, než ze zájmu a zvědavosti, což je škoda.

Chtělo to více péče

Této knize totiž něco chybí. Těžko říct, jestli jsou to emoce (mám dojem, že jsem je cítila hlavně při jejich příjezdu domů nebo ve vztahu Jana a Daniela mezi sebou), nebo něco jiného. Osobně by se mi líbily například nějaké mapky cest, aby čtenář byl v obraze, kde se manželé zrovna nacházejí. Také bych uvítala více ukázek z jejich itineráře cesty (ten se nachází jen na pár fotografiích) a ráda bych se díky knize dozvěděla také více o procestovaných státech. V závěru se sice nachází kapitola Informace o státech, ale lepší by byly přímo v textu, nebo v nějaké názornější formě.

Co knihu také hodně znevažuje, jsou překlepy. Korektura se zde opravdu nepovedla, protože chyb je zde spousta a hodně ruší ve čtení a kazí dojem. Chápala bych chyby u deníku psaného přímo na cestě, ale zde knihu určitě nečetli jen její autoři… Velká cesta kilem za Čingischánem si podle mě zasloužila mnohem více péče.

Kdo za knihou stojí?

Jana a Daniel Urbanovi jsou manželé, dobře se znají a mohou se na sebe stoprocentně spolehnout. V roce 2016 začali jezdit s třetím členem výpravy – Škodou 100, Barčou z října roku 1969. Už navštívili 25 zemí a ujeli asi 65 000 km. Jsou schopni se základně domluvit rusky, německy a anglicky a také rukama a nohama. Více o nich najdete na: www.skoda100nacestach.cz

Velka cesta kilem za Cingischanem

Velká cesta kilem za Čingischánem
Autoři: Jana a Daniel Urbanovi
Žánr: cestopis
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2020
Počet stran: 319
Hodnocení: 65 %

https://www.jota.cz/velka-cesta-kilem-za-cingischanem


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

„Inspiraci nacházím v každodenním životě,“ říká Daniel Barták, který uspěl v naší literární soutěži u poroty i čtenářů

daniel bartak literarni soutezNa jaře letošního roku jsme vyhlásili literární soutěž. Soutěžící měli napsat erotickou povídku. Je pravdou, že hned na počátku si porotci museli vyjasnit i to, co je ještě erotika a co už je za hranou… V ...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Čtěte také...

Jaký je loňský vítězný román týdeníku Reflex?

hotel royal200Hotel Royal je název poslední knihy Jana Folného. Ta vyšla v Knižním klubu díku tomu, že v září loňského roku získala Literární cenu týdeníku Reflex 2022.

...

Literatura

Aleš Cibulka v pyžamu zabloudil na houbách - ukázka z knihy.

200litHoubařská sezóna je téměř u konce. Přesto bychom ji o trochu prodloužili ukázkou z fejetonu Aleše Cibulky z knihy Cibulka v pyžamu, která vyšla k 300. Toboganu moderátora vloni v listopadu. Aleš Cibulka totiž rád houbaří. Jen ho jeho partner Michal Jagelka...

Divadlo

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto! Geisslers zvou na premiéru adaptace barokního románu

Simply Simplicius200Divadelní soubor Geisslers Hofcomoedianten uvede v sobotu 29. dubna v Divadle VILA Štvanice premiéru nově-barokní adaptace románu Dobrodružný Simplicius Simplicissimus Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena. Vydejte se po st...

Film

Febiofest zakončilo dojemné drama Pořád jsem to já

febio plakat 200V pátek 17. dubna byly slavnostně ukončeny Regionální ozvěny mezinárodního filmového festivalu Praha – Febiofest a tím i celý 22. ročník této oslavy filmu. U této příležitosti byl promítán také Oscarem ověnčený film s názvem Pořád jsem j...