Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

Zimní sestra – sesterské pouto přetrvá i po smrti

Tisk

zimni1Sestry Persefona a Sylvie drží při sobě v dobrém i zlém a spojují je jejich malá tajemství. A to i přesto, že jejich matka se k nim chová naprosto odlišně – Sylvii upřednostňuje, kdežto Persefonu naprosto přehlíží. Když Persefona, začne chodit s Benem, musí svůj vztah hned ze začátku tajit, protože její matka s ním nesouhlasí. A tak se každou noc Persefona potají krade ven, a pak se nad ránem vrací domů. Až do onoho osudného večera, kdy se nevrátí a je o pár dní později nalezena mrtvá.

I po letech je případ vedený jako nevyřešený, ačkoliv Sylvie je přesvědčena, že smrt Persefony má na svědomí její přítel Ben. Vše policii řekne, dokonce i prozradí jejich společné sesterské tajemství a také to, že se po každé schůzce s Benem vracela její sestra s modřinami po celém těle. I tak nebyl nikdy obviněn, což bere jako selhání ze strany policie. Po Persefonině smrti se jejich matka uzavírá do sebe a obě se navzájem se Silvií odcizí. Chod domácnosti a Silvinu výchovu si bere na starost teta Jill, matčina sestra. Sama Silvie se z domova odstěhuje hned jak je to možné a s matkou přeruší veškeré styky. Ovšem teď je její matka nemocná, má rakovinu a setkání s ní už nemůže déle odkládat. Musí se o ni postarat, protože teta Jill odjíždí pryč.

Návrat domů není pro Sylvii radostný, neví jak se k matce má chovat, jak s ní mluvit a jen nerada opouští svůj dosavadní život. K domu, kde se sestrou vyrůstali se pojí spousta vzpomínek a hlavně tajemství a nedořešených věcí. Sylvii ztráta sestry stále nepřebolela, nemůže ji ani sdílet s matkou. Vztah mezi nimi je napjatý, prakticky spolu nemluví a dny jim vyplňují návštěvy nemocnice, kde matka dojíždí na chemoterapii. Když v nemocnici potká Bena, který tam dělá ošetřovatele, je v naprostém šoku. Stále je přesvědčena o tom, že on je vrah, ačkoliv on ji od prvního setkání přesvědčuje o opaku. Zjistí, že ačkoliv si byly se sestrou blízké, ona před ní mnohé skrývala a o některých věcech v jejím životě neměla ani tušení. Silvií už přestává bavit matčino mlčení a zatajování, přestává ji bavit, že se jen uzavře a nic neřeší. Rozhodne se konečně přijít věcem na kloub a konečně sestřinu smrt jednou pro vždy uzavřít. Ať to stojí cokoliv.

O autorovi:

Megan Collins je absolventkou vysoké umělecké školy (MFA) v oboru tvůrčí psaní na Bostonské univerzitě. Poté vyučovala na akademii výtvarných umění v Greater Hartford a na státní univerzitě Central Connecticut State Univerzity. Hned její první kniha Zimní sestra, která vyšla začátkem roku 2019, se stala světově úspěšnou a vedla v příčkách bestsellerů takových médii jako Marie Clare a GoodReaders. Byla oceněna i za svou práci oblasti krátkých příběhů a povídek, které byly publikovány v mnoha tištěných i internetových časopisů včetně Off the Coast, Spillway, Tinderbox Poetry Journal a Rattle. V současné době pracuje na své druhé knize Za zavřenými dveřmi, jejíž vydání je naplánováno za září tohoto roku. Kromě toho všeho je Megan ještě i vedoucí redaktorkou literárního časopisu 3Elements Literary Rewiew.

Ukázka z knihy:

Očekávala jsem, že náš pokoj – Persefonin a můj – bude vypadat úplně stejně. Představovala jsem si ho jako expozici v muzeu, s nedotčenými artefakty našeho dětství – a pokud jde o mou stranu místnosti, byla to pravda. Kromě pečlivě ustlané postele, kde podle všeho spala teta Jill, zůstaly všechny moje věci přesně, až děsivě tak, jak jsem je tam nechala. Ale Persefonina strana, byla dočista vydrancovaná. Její komoda z výprodeje a postel s otrhanou dekou sice zůstaly, ale všechno ostatní bylo pryč – i ten lapač snů, dříve zavěšený nad její postelí, i šperkovnice plná velkých barevných náhrdelníků, které přestala nosit, když jí mamka dala tu zlatou mořskou hvězdici. Ve skříni zůstaly jen moje věci: školní aktovky, zapomenutá plyšová zvířátka, staré šaty a kabáty. Persefonino oblečení zmizelo, ale prázdná ramínka stále čekala na dřevěné tyči, jako kdyby tušila, že mohou být ještě k užitku. Kam se poděla její lahvička se sušenou levandulí, ke které někdy čichala po hádce s mamkou? Kde byla její pletená tmavozelená deka, do niž se každé chladné zimní ráno halila jako do róby?

Název: Zimní sestra
Autor: Megan Collins
Překlad: Hana Catalano
Žánr: thriller
Vydáno: 2020
Stran: 322
Vydalo nakladatelství: Dobrovský s.r.o.
Hodnocení: 75 %

https://www.knihydobrovsky.cz/

zimni1

Foto: Lenka Kališová


 

Přihlášení



Aneta Žabková: Největší radost mi uděláte kusem klacku z lesa

Vystudovala FAMU (katedra animované tvorby), vytvořila čtyři animované filmy, které získaly řadu ocenění, je úspěšnou ilustrátorkou mnoha dětských knih a přispívá do několika časopisů jako jsou Puntík či Tečka, spolupracovala i s Mateřídouškou a Sluníčkem. Řeč je o Anetě Žabkové.

Po Vodníkovi přichází neméně skvělá Dceřina kletba

Česká spisovatelka Tereza Bartošová zaujala tuzemskou čtenářskou obec předchozím titulem Vodník. Jednalo se o případ, který smrdí bahnem. Nyní přichází Dceřina kletba lákající na obálce na to, že si starý zločin žádá nové oběti.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Vadim Petrov: Novou hudbu již neskládám, ale některé skladby formuji do koncertní podoby

Vadim Petrov PEREXUznávaný český hudební skladatel Vadim Petrov je ve svém oboru osobností, která požívá v uměleckém prostředí vážnosti a respekt. Při našem setkání na zahradě jeho domu v Hlubočince u Prahy z něj sršela životní energie a ochotně se...

Výborné herecké kreace a silné téma nabízí nový český film Sucho

Sucho to je tísnivé vesnické drama. Na jedné straně velkostatkář a na straně druhé chudý "kolchozník", který nutí rodinu k soběstačnému životu, ale také klíčící láska revoltujících mladých lidí. Zatímco ona je dcerou chudého farmáře, on synem vlivného agrárníka, který sice dává práci půlce dědiny, nicméně půdu, vodu a krajinu devastuje chemií. To je obrazově vytříbený a emočně nabitý film režiséra Bohdana Slámy, který je i autorem scénáře.

Z archivu...

Čtěte také...

Stínozem je plná magie a mysteriózna

Stínozem 200x200Hororový žánr je v České republice poměrně oblíbený, což je znát i na zájmu samotných nakladatelů. Ti vydávají jednu strašidelnou knihu za druhou. Mezi nejvýznamnější spisovatele posledních desetiletí v této kategorii patří jednoznačně Peter Straub. A právě jeho...


Literatura

Její život poznamenala tragédie. Co když ale bylo všechno jinak?

Prava matka perexKdyž se Tessa vrátí domů z práce, najde ve své kuchyni sedět malého kluka, kterého nikdy neviděla. Chlapec se jmenuje Harry a tvrdí, že je její syn. Zmatená Tessa neváhá a zavolá policii. Nečeká ale, že se její snaha zachovat s...

Divadlo

Co se stane, když naše vnitřní dítě mrzne?

Chladne-dite perexMít nějaký životní plán. To je to, co starší generace očekává od svých potomků. Jasnou vizi, do detailů promyšlenou cestu, po které by šli. Potomkové však nic takového nemají. Ano, vědí, co nechtějí, ale není jim jasné, jak by vlastně...

Film

Historické sci-fi: Zítra vstanu a opařím se čajem

altFilm Zítra vstanu a opařím se čajem (1977) se odehrává v nedaleké budoucnosti, kdy se lidem povedlo zvládnout cestování časem. Od jisté doby se odlétá na turistické výlety do starověkého Egypta nebo třeba na prohlídky druhohor a dinosaurů.