Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Časopedie potěší nejen milovníky časových os

Tisk

casopedie 200V nakladatelství Slovart vyšla v loni skvělá encyklopedie pro mladší i starší čtenáře nazvaná Časopedie. Pojďte do ní nahlédnout!



Časové osy na stovky způsobů

Jak název napovídá, tak Časopedie je zaměřena na časové osy. Ty se netýkají jen významných událostí z dějin, jak by se nabízelo, ale také nejrůznějších objevů, náboženství, hnutí a mnoho dalšího. Osy se vždy „táhnou“ na dané dvojstraně a jsou doplněny krátkými popisy. Moc se mi líbí jejich kreativní ztvárnění – žádná osa není stejná a často je navíc tematická – je v podobě dominových kostek, kola nebo nějakého sloupu.

Popisy obsahují jen pár vět, ale díky tomu je jich na stránkách hodně a čtenář navíc nemá potřebu je přeskakovat a naopak si je všechny přečte. Krátkou délkou navíc vůbec netrpí – obsahují přesně tolik, aby popsali danou událost nebo věc.

casopedie 1

 Co v knize najdete?

Kniha je rozdělena na prehistorii, starověký svět, středověký svět, věk zámořských objevů, věk revolucí a moderní svět. Prehistorie sahá do roku 3000 př. n. l. a seznamuje čtenáře například se vznikem vesmíru, životem na Zemi nebo s předky člověka. Starověký svět je pak přenese do Mezopotámie, Starověkého Řecka nebo Egypta a zabývá se vývojem zábavy a her nebo měření času.

V kapitole o středověku se dočtete o vikinzích, samurajích, ale také o morových ránách a epidemiích. Ve věku zámořských objevů mapující roky 1450 až 1750 se píše o lodích, renesanci, astronomii, otroctví v USA nebo velkých bitvách. Věk revolucí nabídne například téma automobily, biologie, britské impérium, příběh hudby a mnoho dalšího. Moderní svět po roce 1914 připomene nedávné války, ale také shrne šedesátá léta a popíše vznik internetu nebo robotiky.

Plno informací pro malé i velké

Časopedie přináší velkou spoustu zajímavých informací. Některé má člověk v povědomí, tak si je díky ní oživí, jiné pro něj mohou být naprosto nové. Mně například zaujaly dějiny špionáže nebo vznik přístrojů do domácnosti. Vůbec jsem třeba netušila o zařízení Teasmade kombinující konvici na čaj s budíkem ze 70. let.

Pro děti se mi kniha zdá skvělá k dělání referátů nebo zkrátka k doplnění učiva probíraného ve škole. Nachází se zde totiž tolik témat, že se zaručeně musí potkat, a to jak na základní, tak střední škole. Nebo může jít o skvělý odrazový můstek k dalšímu bádání o nějakém tématu.

Více takových knih

Časopedii hodnotím opravdu pozitivně, přečetla jsem ji s velkým zájmem a přála bych si, aby existovalo více takových encyklopedií. V dnešní internetové době to s nimi možná není jednoduché, ale takové ucelené časové osy se hledají špatně a tady jsou na jednom místě.

casopedie

Časopedie
Od dinosaurů po umělou inteligenci
Autor: kolektiv
Překlad: Petr Somogyi
Žánr: naučná pro děti
Nakladatelství: Slovart
Rok vydání: 2019
Počet stran: 320
Hodnocení: 93 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/casopedie


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Jan Kaláb: „Na trojrozměrném graffiti i na sochách vůbec je nejdůležitější, aby byly pohledové ze všech stran. Jinými slovy, aby nevypadaly dobře jen z jednoho úhlu.“

jan kalab 200Přinášíme vám rozhovor s magistrem umění Janem Kalábem, kterého můžete znát také pod přezdívkami Splesh, Point či Cakes. Věnuje se graffiti, street artu a také velkoplošným obrazům ve městech. Taková díla můžete vidět napříkl...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Denise Jarvie: Tajný jazyk světla

tajny jazyk svetla 200Máte sto chutí praštit s tím, co nyní děláte, jak žijete a zkusit to znovu A LÉPE? Pak tyto karty mohou být dobrým průvodcem. Autorka je zpracovala s vědomím, že s každou takovou změnou, která nás má vést více k tvořivosti a sm...


Literatura

Botanicum aneb račte vstoupit do muzea

botanicum 200Botanicum je mladší sourozenec oceňované a velkoformátové knihy Animalium a jak název napovídá, je zaměřen na svět rostlin. Podtitulem těchto jedinečných děl je: jedinečné muzeum, které má otevřeno 365 dní v roce a nezbývá, než do něj tedy v...

Divadlo

Radošínské Naivní divadlo na scéně Bolka Polívky v Brně

Jaaanosiiik-perex)Na Slovensku mají již od roku 1970 jedinečný divadelní fenomén. Je to Naivní divadlo, původně z vesnice Radošiná, odkud pochází jeho principál Stano Štepka. Nejdřív se jezdilo na Naivní divadlo z Bratislavy do Radošiné, protože to,...

Film

Kouzlo osobnosti aneb love story po Řecku

altDny evropského filmu je úspěšný festivalový projekt plný snímků s označením 100% made in EU. Kinosály se plní nejen v Praze, ale i v dalších šesti českých městech. Ve čtvrtek 19. dubna se ty pražské v rámci filmového maratonu naplnily naposled. A jedním z těch posledních sní...