„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

„Balada o lásce mezi nebem a zemí“

Tisk

rytec kameji200V listopadu vydalo nakladatelství Jota kouzelný fantaskní příběh Ivana Fíly Rytec kamejí o síle lásky. Pokud máte rádi pohádky, fantaskní prvky a dokážete ocenit lásku, můžete se do knihy ponořit i vy.



O čem to je?

Nu o čem, o lásce přeci! O pocitu tak vzácném a ryzím, který se dá charakterizovat asi jen tak, jak říká sám autor: „nejkrásnější krásno všech krásen.“ Příběh o mocném Čaroději, který stvořil nesmrtelného člověka, o dívce Aitan, která viděla do minulých životů a o Eliasovi, eponymní postavě, který se stane milencem Aitan.

Kdo je autorem?

Ivan Fíla je filmový režisér, scenárista a pedagog. K jeho nejvýznamnějším dílům patří filmy Lea a Král zlodějů, oceněné na mnoha prestižních mezinárodních festivalech. Lea získala mimo jiné nominaci na Zlatý glóbus za nejlepší cizojazyčný film a Evropskou filmovou cenu, Král zlodějů byl v širší nominaci na Oscara a získal cenu za nejlepší evropský scénář. Mezinárodní úspěch mu otevřel cestu do Hollywoodu, kde na pozvání Stevena Spielberga napsal pro Studio DreamWorks a producentku Wendy Finerman (Forrest Gump) scénář The Betty Schimmel Story. Kromě hraných filmů natočil pro zahraniční televize dokumentární filmy Margarete Buber-Neumann – Německý osud, Kroky v labyrintu, Václav Havel – Česká pohádka, Hitler – Vyděrač, Mlha, Joschka Fischer a další. Román Muž, který stál v cestě je jeho literární debut.

Proč si knihu přečíst?

Jedna věc je literární obsah, který je tak těžce zařaditelný a nepopsatelný, až je z toho úzko. Možná to lze zaškatulkovat jako pohádku pro dospělé o lásce a magii, možná jde o magickou baladu z Prahy, snad to každý vnímá jinak. Magický román se surrealistickými prvky se v české literatuře jen tak nevidí a rozhodně ne v moderní době. Na mě osobně tam ale bylo těch fantaskních a nenormálních prvků až zbytečně moc. Velmi dobře mi ke knize sedly ilustrace pedagožky, spisovatelky a malířky Kateřiny Sidonové.

Jaký je můj verdikt?

Upřímně, čekala jsem něco trochu jiného a taky jsem knihu nečetla ve správné konstelaci, ač jsem si ji přečetla dvakrát. Čtenář musí mít bohatou představivost a vidět dál, než kam sahá příběh. Romantickým a zbloudilým duším se však tento nadčasový magický příběh lásky zalíbí.

rytec kameji

Název: Rytec kamejí
Autor: Ivan Fíla
Ilustrace: Kateřina Sidonová
Žánr: román
Nakladatelství: Jota
Rok vydání: 2019, pevná
Počet stran: 192
Hodnocení: 75 %

Knihu k recenzi poskytlo Knihcentrum.cz a vy si ji můžete koupit zde: https://www.knihcentrum.cz/rytec-kameji


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner
CBDB.cz - Databáze knih a spisovatelů, knihy online, ebooky zdarma, eknihy ke stažení

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Nenudím se a nechápu, když mi někdo vypráví „jak se nudí“, říká René Kekely

rene200V médiích a šoubyznysu se René Kekely pohybuje přes dvacet let, a je to znát. Je to profesionál. Třeba když moderuje talk show Face To Face, kde si zve zajímavé hosty, je vidět, jaký je hostitel, jak je připraven, přitom vždy jde o rozhovor svižný, kultivov...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...

Čtěte také...

Média, lži a příliš rychlý mozek, aneb když se na nás valí příliš informací

media-lzi-a-prilis-rychly-mozek 200Nakladatelství Grada vydalo knihu Média, lži a příliš rychlý mozek s podtitulem Průvodce postpravdivým světem, jejímž autorem je spoluzakladatel webu manipulatori.cz Petr Nutil.


Literatura

„Krize budou přicházet do té doby, dokud budeme nafukovat bubliny.“

ekonomicke bubliny 200Nakladatelství Grada vydalo nedávno další knihu ekonoma Dominika Stroukala, tentokrát zaměřenou na Ekonomické bubliny.

 

...

Divadlo

Pérka, drátky, kolečka: Dvě sestry, jedna role, jeden muž

Pérky, drátky, kolečkaSpolečenský román o herečce, která hledá opět cestu ke své sestře, vás zatáhne do divadelního prostředí a dotkne se jak sourozenecké rivality, tak také sesterské lásky. Ústředním motivem knihy pln...

Film

Hra na hraně – kvantitu nebo kvalitu?

200filmUž týden se prohání po našich kinech novinka režiséra Brada Furmana (Obhájce) se zpěvákem, hercem Justinem Timberlakem a budoucím netopýřím mužem, Benem Affleckem.

...